Mali grad

Kamfest se vrača v mesto!

19.07.2019

 

Kamfest se vrača v mesto!Kam bomo odšli na potep v vročih avgustovskih dneh? Seveda v Kamnik, kjer vas čaka najboljša osvežitev Kamfest, že 16. leto zapored pa bo naše mesto zatresel med 9. in 17. avgustom z več kot 60 izjemnimi dogodki.

Vljudno vabljeni k ogledu letošnjega programa in vabljeni v Kamnik, ko bodo ulice, parki in dvorišča polni glasbenih ritmov, otroških in gledaliških predstav, razstav, kina na prostem in plesa ter nepozabne zabave za vse generacije, ki jo za vas pripravljajo producenti Kamfesta Kulturno društvo Priden možic skupaj s soproducenti in prijatelji. Kamfest se vrača v mesto!

Uvodnik

Vodja programske ekipe Festivala Kamfest Goran Završnik: »V letu, ko mariborskemu festivalu Lent politiki in gostinci iščejo novo identiteto in se Festival Ljubljana še za korak dlje odmika vsem s povprečno plačo v žepu, se je Kamfest zavestno odrekel nalezljivemu udobju Keršmančevega parka, se zasukal na petah in se, ob letošnji odsotnosti arheologov in gradbincev, udobno namestil in razvlekel čez staro mestno jedro. Pomlajena festivalska ekipa je sprogramirala več kot 60 glasbenih, gledaliških, multimedijskih in likovnih dogodkov. Festival sodeluje s Knjižnico Franceta Balantiča, Medobčinskim muzejem Kamnik, Domom kulture Kamnik, Zavodom Mekinjski samostan, Zavodom za turizem, šport in kulturo,  Mladinskim centrom Kotlovnica, Kulturnim domom Franca Bernika in številnimi drugimi, predvsem nevladnimi organizacijami in nepogrešljivim Diversity – express yourself, ki že vrsto let na Kamfestu skrbi za sejemsko ponudbo. Posebno mesto v tokratnem uvodniku namenjamo mekinjskemu samostanu. Da ta ni zgolj danajski dar, številni že vemo. V resnici gre za nadvse uporabno prizorišče za najrazličnejše dejavnosti, ki bo s ščepcem globalne koordinacije še izpopolnil lokalno kulturno in turistično ponudbo. Letos smo v njem zgradili velik oder in pripeljali 7 imenitnih izvajalcev. Tako imenitnih, da vas bomo zanje zaprosili za vstopnino. Seveda gre za dodobra subvencionirane festivalske vstopnice, a vendarle – kamfestovski koncerti v samostanu Mekinje imajo letos vstopnino. Če je bilo pred petnajstimi leti navodilo ministrstva lokalnim organizatorjem, naj bodo festivali, kakršen je Kamfest, kar se da dostopni najširšemu krogu gledalcev, so najnovejša navodila obrnjena na glavo. Če hočete gledati vrhunsko kulturo, si jo plačajte, pravijo. A Kamfest je bil in bo vsaj malo tudi uporniški festival. Ne, kakovostni kulturni dogodki morajo biti dostopni vsem. Zato Kamfest v veliki meri ohranja prizorišča brez vstopnine: novo zasnovani Mestni oder pod Malim gradom, celoten program za otroke in kino na Glavnem trgu, program za mlade v parku Evropa in celoten program improvizirane gledališke komedije ImproKamfest v Domu kulture Kamnik. Naše mesto diha s polnimi pljuči. Imamo dober zrak, dobro vodo in svobodo. Imamo Kamkolo, lastovko, ki kaže, kako zlahka lahko postanemo modernejše mesto. Tudi in predvsem v naših glavah. Kamfest nam vsem skupaj že šestnajsto leto kaže, kaj vse se da. Izkoristite tudi letošnjega, da na kamniških ulicah in trgih srečate prijatelje, stare in nove. Dajte priložnost čisto vsakemu dogodku, tudi če vam na prvi pogled ali posluh zveni neznano. Dajte priložnost kamniškim gostincem, da vas presenetijo z dobro postrežbo, hrano in pijačo. Dajte priložnost Kamniku.«

Prizorišča

Če je festivalu mestno središče dvakrat spolzelo iz rok, Kamfest v svoji 16. ediciji zopet zavija v Kamnik. Letošnja češnjica na vrhu festivalske torte je gotovo vrnitev odrov v center, pri tem pa Kamfest zopet izumlja nekaj novega. Vrvež bo ponujal potikanje med srednjeveškimi ulicami in odkrivanje festivalskih prizorišč in drugega DDV programa.

Poudarki in novosti programa 

PROGRAM

Srce letošnjega Kamfesta je Glavni trg. Osrednji mestni prostor bo sredi letošnjega avgusta zaživel v obliki kar dveh kamfestovskih odrov. Nad zasutim starodavnim rotovžem boste na svoj račun prišli ljubitelji sedme umetnosti, še preden pa bo sonce zašlo, pa tudi najmlajši. Streljaj stran se bo bohotil Mestni oder, ki bo z raznovrstnimi glasbenimi žanri izobraževal ter tu in tam malo zarohnel za osrednjo mestno kavarno. S poskakovanjem in miganjem z glavo pa bomo ohranjali spomin na nekdanjo telovadnico, ki je včasih skrbela za fiskulturo meščanov.

Ohranjata se dva festivalska odra – v častitljivi zgradbi gostoljubnega mekinjskega samostana boste odkrili Samostanski oder, ki si zagotovo prisluži vašo pozornost; na njem boste našli velika in večja imena slovenske glasbene scene, zraven pa še kaj drugega. Ohranjamo tudi pogruntavščino in uspešnico lanskega leta. Mobilni oder bo tudi letos menjal prizorišča in oživljal prostore po mestu.

Čeprav v palaciju Malega gradu in udobnem Keršmancu letos ne boste našli festivalovih koncertnih prizorišč, vsi ostali prostori ohranjajo tisto skrivnostnost in občasno eksotičnost, ki jo vsako leto v novi in sveži obliki servira Kamfest. Kar se je po navadi našlo na osrednjem mestnem hribu in ob kamniškem veletoku, bo letos spretno vpeto med ulice in presenečalo obiskovalce. Vsekakor odličen razlog, da se družite, veselite in uživate ob skrbno pripravljenem programu.

Hvala vsem prebivalcem v neposredni bližini festivalskega dogajanja za potrpežljivost in razumevanje.


Petek, 9. avgust


Sobota, 10. avgust


Nedelja, 11. avgust


Ponedeljek, 12. avgust


Torek, 13. avgust


Sreda, 14. avgust


Četrtek, 15. avgust


Petek, 16. avgust


Sobota, 17. avgust


Nedelja, 18. avgust

Vstop na vse dogodke je, če ni drugače navedeno, brezplačen.
* Prodaja vstopnic na www.mojekarte.si in prodajnih mestih v sistemu mojekarte.si. Vstopnino bo mogoče poravnati tudi pri vhodu na prizorišče.
** Performans je plačljiv. Več informacij na www.kamfest.org.

Organizator festivala si pridržuje pravico do spremembe programa. Več o programu na: www.kamfest.org.

10 najnovejših kamfestovskih zapovedi

  1. Če ob branju programa naletiš na tebi (še) neznane izvajalce, uporabi svetovni splet in se razglej. Kamfest je festival z razgledom.
  2. Moderno in všečno je, da na Kamfest pridete peš, s kolesom ali javnim prevozom.
  3. Večina letošnjega festivala je postavljena v staro mestno jedro. Notranje ceste bodo zaprte, brez težav pa boste lahko uporabljali parkirišča pri nekdanjem DM-u, okoli Doma kulture Kamnik, za Občino in okoli Malograjskega dvora, okoli Utokove jame, pri nekdanji Metalki, okoli Toma Brejca in Glasbene šole, na Novem trgu, pri športni hali na Šolski ulici pa tudi ob stadionu. Če ste prebrali tretjo točko do konca, preberite še enkrat drugo točko od začetka.
  4. Koncerti v mekinjskem samostanu imajo vstopnino. Podprite festival tako, da si privoščite vsaj enega od sedmih koncertov v izjemnem okolju. Prosimo, ne izrabljajte poznanstev s posameznimi člani ekipe za prost vstop, ker večinoma ne znamo reči NE!
  5. Domače živali pustite doma ali v hlevu, oziroma uporabite kvalitetno krajšo sprehajalno vrvico. Jahanje konjev, kamel in nojev na festivalskih prizoriščih je tudi letos nezaželeno.
  6. Kamfest poleg odrskih prizorišč ponuja tako imenovan DDV program – Dogodke z Dodano Vrednostjo. Zaradi včasih premikajoče narave tega programa se lahko zgodi, da boste morali izvajalce sem ter tja poiskati po mestnih ulicah. Naj vam bo to v veselje, ne v breme.
  7. Bodite pozorni na dnevne objave na festivalskih socialnih omrežjih o morebitnih spremembah programa, do česar si pridržujemo vso pravico.
  8. Bodite prizanesljivi do gostinskega osebja, še posebej do začasno najetih, neizkušenih in slabo plačanih dijakov in študentov.
  9. Če je potreba neizogibna, uporabite javno stranišče na avtobusni postaji oziroma plastične dixije, razporejene po mestu. WC-ji v gostinskih lokalih so namenjeni njihovim gostom.
  10. Ob sobotah in nedeljah vlak v in iz Kamnika še vedno ne vozi. Tako pač je. Imamo pa Kamkolo, ki gre hitreje in dela vsak dan.

Sprememba prometnega režima

Obveščamo vas, da bo zaradi prireditve KAMFEST 2019 v času od 9. 8. 2019 do 17. 8. 2019 med 17. in 24. uro veljala sprememba prometnega režima v centru Kamnika.

Obvoz za stanovalce Zapric, Streliške in Kolodvorske bo potekal v smeri Pot na Poljane-Frančiškanski trg-Samostanska-Kolodvorska. V času obvoza bo na Kolodvorski spuščen dvižni  stebriček.

Zahvaljujemo se za razumevanje in potrpežljivost v času trajanja zapore.

Festival Kamfest išče prostovoljce

Festival Kamfest je bil osnovan na entuziazmu in svojih prostovoljskih korenin se drži še danes. Tako zadnja leta Kamfesta ne bi bilo brez pridnih prostovoljcev, ki festivalski ekipi pomagajo pri izvedbi in ostalih najrazličnejših nalogah. Organizacijska ekipa tako zbira polnoletne entuziaste, ki bi nesebično priskočili na pomoč in nam od samega začetka pripravljanja prizorišč in vse do konca festivala pomagali pri postavljanju odrov, urejanju prizorišč, čiščenju, okraševanju in še čem drugim.

V svoje vrste vabimo vse, ki bi želeli postati del prostovoljskega tabora in s tem obogatiti kulturno poletje Kamnika. Kot prostovoljec Kamfesta 2019:

S sodelovanjem in delom z izvrstno ekipo, boš pridobil dragocene izkušnje z organizacijo dogodkov in timskim delom, stkal nova poznanstva, imel brezplačen vstop na vsa prizorišča ter združil delo z zabavo.

Za dodatne informacije ali prijavo nam pišite na festivalkamfest@gmail.com z zadevo ''Prostovoljec – Kamfest 2019''. Prijave polnoletnih prostovoljcev zbiramo do 2. avgusta 2019. Že vnaprej smo vam hvaležni za vložen trud in dobro voljo.

Produkcija in pokrovitelji

Producent festivala: Kulturno društvo Priden možic
Soproducenti: MC Kotlovnica, Mestni kino Domžale, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Medobčinski muzej Kamnik, Javni zavod Mekinjski samostan in Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Festival so omogočili: Občina Kamnik, Ministrstvo za kulturo RS, JSKD OI Kamnik
Pokrovitelji in donatorji: Elektirna d. o. o., Nektar Natura d. o. o., Jata Emona d. o. o., Pivovarna Laško Union d. o. o., Metal-Profil d. o. o., Trival Antene d. o. o., Alkam d. o. o., Terme Snovik d. o. o., Paramedic
Organizator festivala Kamfest™ je KD Priden možic, Podlimbarskega pot 4, 1241 Kamnik.

Več informacij o dogodkih in prizoriščih letošnjega Kamfesta je dostopnih na uradni spletni strani Kamfesta 2019, in sicer na povezavi www.kamfest.org.

Se vidimo na Kamfestu 2019!

Besedilo: Goran Završnik, Gašper Selko, Anja Urankar, Anže Slana
Fotografije: arhiv Kamfesta 2016, 2018


<< Nazaj | Novice