Mali grad

Kamfest 2015 obiskalo rekordnih 35.000 obiskovalcev

17.08.2015

 

V nedeljo, 16. avgusta 2015, se je s koncertom srbske noise-pop skupine Artan Lili zaključil že 12. poletni kulturni festival Kamfest. Gre za največjo izvedbo festivala do sedaj, saj so obiskovalci s širše kamniške regije, Ljubljane, Kranja, Celja ter od drugod iz Slovenije in tudi tujine lahko med 7. in 16. avgustom obiskali kar preko 100 dogodkov na dvanajstih prizoriščih. Rekordno pa ni bilo le število dogodkov - organizatorji, Kulturno društvo Priden možic, so namreč našteli preko 35.000 obiskovalcev.

Poleg števila dogodkov je k dobremu obisku nedvomno botrovalo tudi lepo vreme, ki je festivalu služilo vse dni festivala, ter široka žanrska pestrost dogajanja. Program je tako vseboval gledališke predstave za odrasle in otroke, koncerte velikih in nekoliko manjših glasbenih zvezd, športna tekmovanja, sejem unikatnih izdelkov, ustvarjalne delavnice, za mlade je bilo poskrbel Park mladih, za glasbene sladokusce jazz program na Gradu Zaprice, Festival piva in Okusov Kamnika pa je nahranil gurmane iz vsepovsod.

Največ obiskovalcev so seveda pritegnili koncerti na Glavnem odru - največ jih je poslušalo harmonije domačih skupin Čompe in Demolition group ter črnogorskega performerja Ramba Amadeusa, ki si ga je ogledalo največje število nekamniških obiskovalcev.

Otroško dogajanje v Keršmančevem parku je obiskalo tudi do 500 otrok in njihovih staršev. Gledališke predstave in kino projekcije na Elektrininem odru Katzenberg si je ogledalo od 200 do 300 gledalcev - največ jih je prišlo na spevoples Zeleni Jurij v izvedbi Folklore skupine Tine Rožanc in gostov - na odru se zvrstilo kar 110 nastopajočih. Jazz koncerti na Gradu Zaprice so bili mišljeni bolj kot butični program za glasbene izbrance, a jih je obiskalo tudi do 130 obiskovalcev - največ jih je poslušalo koncert Ajde Stine Turek tria. Veliko obiskovalcev je pritegnilo tudi dogajanje v starem mestnem jedru Kamnika s Parkom mladih, sejmom Diversity - express yourself in Večernim odrom, poleg uradnega programa Kamfesta pa so precej dogajanja pripravile tudi druge kamniške organizacije, društva in gostinci.

Poleg Kulturnega društva Priden možic gre velika zahvala za tako obsežen festival soproducentom - Mladinskemu centru Kotlovnica, Domu kulture Kamnik, Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik (otroške delavnice), Medobčinskemu muzeju Kamnik (priprava in izvedba programa na Gradu Zaprice) in Mestnemu kinu Domžale (priprava in izvedba programa Kina Kamfest), soorganizatorjem - KulKura, KUD Kufr in Študentski klub Kamnik (program Parka mladih), pokroviteljem in seveda Občini Kamnik, ki vsako leto izkaže izjemno podporo festivalu. Za izvedbo festivala pa poleg programske in tehnične ekipe vsako leto skrbi več prostovoljcev - letos smo tako gostili 17 mednarodnih prostovoljcev iz desetih držav in še enkrat toliko kamniških mladeničev in mladenk.

Direktor festivala Rok Kosec je ob zaključku festivala poudaril, da je letošnji Kamfest bil še bolj povezan z mestom, kot v preteklih letih. Festival se še vedno drži svojih korenin in je marsikje bolj robat, kot kateri izmed drugih festivalov, a hkrati je na vsakem koraku čutiti "domačnost" - kot da bi se vsi obiskovalci, nastopajoči in organizatorji med seboj dobro poznali. Vsi so dobrodošli, okoliški prebivalci potrpežljivi. Vsekakor se pozna, da Kamfest soustvarja čedalje več Kamničanov s svojimi kreativni idejami in rešitvami.

Besedilo: Juš Milčinski, vodja odnosov z javnostmi Kamfesta 2015


<< Nazaj | Novice