Mali grad

Kakšen je pogled kamniškega slikarja in grafičnega oblikovalca Dušana Sterleta na Maistra ter njegovo rojstno mesto?

24.03.2018

 

Kakšen je pogled kamniškega slikarja in grafičnega oblikovalca Dušana Sterleta na Maistra ter njegovo rojstno mesto?Župan Marjan Šarec se je popoldan v Kavarni Veronika udeležil odprtja razstave z naslovom »Rudolf Maister in Kamnik: pogled kamniškega slikarja in grafičnega oblikovalca Dušana Sterleta na Maistra ter njegovo rojstno mesto«. Bližajoči se praznik Občine Kamnik, ki je časovno postavljen na rojstni dan kamniškega rojaka Rudolfa Maistra - Vojanova, namreč tudi letos praznujemo z vrsto dogodkov in prireditev in v ta sklop sodi razstava, spodbujena z likovnimi stvaritvami Kamničana Dušana Sterleta.

Na svoj prepoznavni način je kamniški slikar in grafični oblikovalec Dušan Sterle s slikarskim rokopisom v grafični tehniki zajel lik Rudolfa Maistra, povezan s prezenco drugih posebnosti in znamenitosti mesta – tudi takšnih, ki so tako domačinom kot obiskovalcem Kamnika v sodobnem vrvežu manj zaznavne ali prezrte. Grafike večjih formatov, ki bodo predstavljene v Kavarni Veronika celo leto 2018, umeščajo lik Rudolfa Maistra v širši zgodovinski in družbeni kontekst Kamnika. Skozenj v naš aktualni čas presevajo različna obdobja preteklosti, značilne vedute arhitekture, zgradb in urbane dediščine mesta. Dostikrat prezrto razsežnost v njem odstirajo umetelni artefakti, simbolni detajli okruškov verovanj in legend, najdb, obeležij, spomenikov, pričevalcev navzočnosti duha v gradnikih in poseljevalcih urbane preteklosti. S svojo izčiščeno likovno govorico avtor tako - skozi različna obdobja in znamenite osebnosti v njih - nanjo veže svoj imperativ bivanju v sedanjosti in prihodnosti, posameznikom in družbi: s civilizacijsko zavestjo, brez katere ni človeku dostojnega obstoja.

O avtorju razstave je ob odprtju pripovedoval Tone Ftičar, ki je med drugim poudaril: »Dušan Sterle, rojen leta 1948 v Razdrtem pri Postojni, sodi med izstopajoče sodobne likovne ustvarjalce Kamnika, kjer živi že od otroštva. Je slikar, ilustrator, grafik, oblikovalec vizualnih komunikacij, učitelj in mentor, pa tudi – kot je zapisal pokojni rojak, stanovski kolega in prijatelj Dušan Lipovec -  že dobra štiri desetletja tudi »gonilna sila, mašina, parni stroj in lokomotiva kamniškega likovnega dogajanja«. Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad. Sterletovo, že od vsega začetka, močno socialno angažirano realistično figurativno slikarstvo premore močan ekspresivni naboj in s tem prepoznaven osebni rokopis. Njegove slike in grafike socialnih odrinjencev, marginalcev vseh vrst, ljudi iz družbenega in etičnega dna, iz etničnega in kulturnega podzemlja, delujejo enkrat morbidno, drugič sarkastično, groteskno in tudi simbolično. Sterletovi utrinki življenja, uokvirjeni v črnino slikovnih ozadij, vendarle od tragičnosti in grotesknosti prehajajo k svetlobi, od medle in jedke do vse bolj poudarjene in izrazite. Kakor torej avtor o temnih straneh naših ravnanj govori odkrito, za razliko od večine, ki z molkom beži pred krutostjo vsakdana, je za izhod iz tegob obenem prav skozi svojo umetnost prodoren glasnik nuje po spremembah, do katerih lahko privede le duhovno ozaveščanje posameznika in družbe.

»Dušan Sterle s svojim umetniškim snovanjem in družbeno angažiranostjo izpričuje, da je hkrati tudi občutljiv in zavzet meščan in občan Kamnika. V njegovem opusu je zato nemalo avtorsko prepoznavnih krajinskih slik in vedutnih prizorov mesta, s posebnim naglasom prezrtih posebnosti, sledov pomenljive zgodovine in ne nazadnje tudi portretnih upodobitev nekdanjih in sedanjih pomembnejših rojakov. Tako nas umetnik spodbuja k poznavanju in spoštovanju spomina vrednih dosežkov, dogodkov in osebnosti v življenjski zgodbi Kamnika, ki je ne samo na naš nacionalni, temveč obsežnejši evropski zemljevid vidneje umeščen že vsaj od srednjega  veka naprej« in se ob zaključku zahvalil gospodu Sterletu za njegov prispevek, obenem pa tudi gostiteljema in najemnikoma Kavarne Veronika.

Dušan Sterle se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil vsem, ki so mu pomagali pri nastajanju oziroma postavitvi pričujoče razstave.

Župan Marjan Šarec pa je pogled kamniškega slikarja in grafičnega oblikovalca z veliko mero navdušenja pospremil z zahvalo, da svoja dela podarja Kamničankam in Kamničanom: »Dobrodošli v Kavarni Veronika na odprtju razstave, ki jo je spodbudil in katere avtor ter idejni vodja je znani kamniški umetnik Dušan Sterle. Posvečena je Rudolfu Maistru, ki se je tukaj v Kamniku tudi rodil. Od leta 1995 Občina Kamnik praznuje rojstni dan Maistra kot občinski praznik. V Kamniku smo tako upravičeno ponosni, da se imenujemo Maistrovo mesto. Kamničani pa smo ponosni tudi na Dušana Sterleta, ki s svojim družbenokritičnim prispevkom dela za Kamnik in ga ima tako zelo rad. Za Kamnik mu ni vseeno. Želim vam prijeten večer.« Zbrane je ob tej priložnosti povabil tudi na osrednje slovesnosti ob prazniku Občine Kamnik, ki bodo v sredo, 28. marca 2018.

Za glasbeno popestritev sta poskrbela Rok Spruk in Jaka Zaletelj

Slikar in grafični oblikovalec Dušan Sterle je samoiniciativno podaril likovno grafično postavitev mestu, z namenom ohranitve raznovrstne kulturne dediščine Kamnika ter z namenom, da se v mestni kavarni poudari tudi umetnostni pristop generala Maistra. Za vse to in marsikaj drugega pa se mu Občina Kamnik in Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki sta projekt podprla, iskreno zahvaljujeta. 


<< Nazaj | Novice