Mali grad

Kaj se skriva za ogrado na Glavnem trgu?

06.09.2018

 

Kaj se skriva za ogrado na Glavnem trgu?Občani Kamnika, obiskovalci Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine ter mimoidoči lahko od danes dalje na varnostni ogradi gradbišča na Glavnem trgu preberejo kratko predstavitev arheoloških najdb na tem območju. Pri urejanju Glavnega trga so se namreč našle arheološke najdbe.

Predstavitev najdb je pripravil Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik, Komunalnim podjetjem Kamnik in Občino Kamnik. Pri tem se zahvaljujemo univ. dipl. arheologu Gregorju Grudnu iz podjetja Avgusta d.o.o. za pomoč. Arheološko najdišče je sicer najbolj vidno iz Galerije Miha Maleš, kjer do 20. septembra poteka razstava Zakladi hrvaške in oblačilne dediščine.

Pred začetkom rekonstrukcije omenjenega dela so bile na območju izvedene arheološke raziskave, saj je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije predvideval najdbe starejše poselitve tega prostora. S strani Občine Kamnik pa so bili izvedeni vsi ukrepi za zagotovitev arheološkega nadzora in arheološkega izkopavanja pred in v času gradbenih del. Tovrstne aktivnosti arheologov so nekaj povsem običajnega na območjih starih mestnih jeder kot je Kamnik. 

Besedilo in fotografiji: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik


<< Nazaj | Novice