Mali grad

Kadar se kuha s trničem, je praznik …

29.03.2014

 

Današnjo soboto je bil na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko prvič ‘uradno’ vseslovensko predstavljen tudi velikoplaninski sir trnič, ki ga Zavod za turizem in šport v občini Kamnik s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev znova obuja kot živilo in ne zgolj spominek. Nekoč so ga iz skute, smetane in soli izdelovali pastirji, ga oblikovali v kepice, okrasili z vzorci, dobro presušili nad ognjiščem in po enega kot znak ljubezni podarili svojim izbrankam, drugega pa obdržali.

Program slavnostnega odprtja Praznika trniča se je na Glavnem trgu pričel ob 10. uri s pozdravnim govorom direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urške Kolar, nagovorom župana Marjana Šarca in priznanega etnologa dr. Janeza Bogataja. Rezki Mali smo podelili častno priznanje za ohranjanje tradicije izdelave trničev, obiskali so nas pastirji z Velike planine, v vmesnem času pa je potekala degustacija in delavnica trničev ter glasbeni program v živo, ki ga je povezovala Mojca Mavec.

V mobilni kuhinji so trije kamniški chefi, Janez Bratož, Janez Uršič in Primož Repnik, pripravljali jedi s trničem, obiskovalci tržnice pa so imeli možnost pokušine dobrot pripravljenih izpod urnih prstov vrhunskih kuharjev. Svoje kuharske sposobnosti in vrline s trničem so pokazali tudi učenci Osnovne šole Toma Brejca, Špajza iz Šmarce pri Kamniku pa je pripravila pokušino kloštrskih kremšnit.

Na bogato obloženih stojnicah je bilo mogoče ponovno odkrivati lokalne pridelke »Okusi Kamnika – Eko in Podeželje« ter okušati tipično tradicionalno jed – tuhinjsko filo, ki so jo pripravili v družinski gostilni »Pri planinskem orlu«. Trnič je bil naprodaj na »degustacijski« stojnici in v TIC Kamnik, kjer bo na voljo tudi v prihodnje.

Za lokalne predelovalce hrane je bil praznik pomembna priložnost za predstavitev in prodajo njihovih izdelkov in pridelkov. Tokrat so se z izdelki in pridelki predstavili: Iris Golob, Tinin vrt, Kmetija Pr`Prajz, Kmetija Pr`Kajet, Kmetija Pr`Anžič, Ribogojnica Mihovc, Kmetija Pr`Gabršk, Klavnica in domače mesnine Soud, Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, Kmetija Pibernik in Kmetija Jamšek in Čebelarsko društvo Kamnik.

Priložnost za pokušino dobrot s trničem se bo v okviru praznika nadaljevala vse do nedelje, 13. Aprila 2014, v angažiranih lokalnih restavracijah s posebnimi jedmi in menuji, ki trnič bolj ali manj ustvarjalno vključujejo.

Praznik trniča bo občutno doprinesel k ohranitvi sirarske tradicije Velike planine in njeni prepoznavnosti onkraj meja, v veliko pomoč pri tem pa bo trnič, ki bo odslej dostopen tako v specializiranih delikatesnih trgovinah, kot tudi izbranih restavracijah po vsej Sloveniji, ki bodo nudila jedi z velikoplaninskim sirom. Do nedelje, 13. aprila 2014, pa bodo pri tem prednjačile kamniške gostilne in restavracije. Toplo dobrodošli torej na pokušino jedi s trničem, sir s pridihom ljubezni!


<< Nazaj | Novice