Mali grad

KD Ženski komorni zbor Vox Annae na prvem mednarodnem tekmovanju dosegel nepričakovano

24.10.2016

 

KD Ženski komorni zbor Vox Annae na prvem mednarodnem tekmovanju dosegel nepričakovanoŽenski komorni zbor Vox Annae iz Tunjic pri Kamniku se je v četrtem letu delovanja, po zlatem regionalnem odličju, podal na mednarodni festival pevskih zborov »Canta al mar«, ki ga je nemški organizator Interkultur v Španiji organiziral že petič zapored.

V sredo, 19. oktobra 2016, so pevke zbora Vox Annae takoj po prihodu v obmorsko mestece Calella kot prve in ene izmed redkih izbranih pod umetniškim vodstvom Aleša Sedušaka nastopile na otvoritvenem koncertu v tamkajšnji cerkvi. Za uvodno otvoritev so izbrale tri skladbe iz tekmovalnega programa. Naslednjega dne so v okviru prijateljskega koncerta na enem izmed trgov istega mesta predstavile slovenske pesmi, in sicer: Moje orglice (Mojmir Sepe), Žabe (Vinko Vodopivec), Pa se sliš (primorska narodna) in Coprnica Zofka (Uršula Jašovec).

V petek, 21. oktobra 2016, pa je mlado tunjiško zasedbo na velikem dogodku čakalo najpomembnejše – dvoje zahtevnih tekmovanj v sami Barceloni. V cerkvi Santa Maria del Pi so se pevke pomerile najprej v sakralni kategoriji pevskih zborov, t. i. »S« kategoriji, s skladbami: Hebe deine Augen auf (Felix Mendelssohn Bartholdy), Ave maris stella (Edvard H. Greig) ter Večerni zvon (Ciril Vremšak). Med 18 nastopajočimi v tej kategoriji z vsega sveta je bil zbor Vox Annae ocenjen kot tretji najboljši in z 21,72 točkami osvojil zlato priznanje. Drugo tekmovanje v težji kategoriji ženskih komornih zborov »C1« je sledilo v poznih večernih urah istega dne, v njem se je zbor predstavil z naslednjimi skladbami: Pueri concinite (Jacobus Gallus), Der Wassermann (Robert Schumann), Salve regina (Javier Busto), Neža in kača (ljudska, prir. Mojca Prus) ter Coprnica Zofka (Uršula Jašovec). Tudi v tej kategoriji je zbor samo še potrdil svojo pripravljenost, saj je le za dvanajst stotink točke zaostal za najboljšo zasedbo in tako s 21,63 točkami ravno tako prejel zlato priznanje.

Letošnji festival »Canta al mar« velja zaradi udeležbe kvalitetnih zborov za enega zahtevnejših, zato so prejete ocene pevkam še posebej v ponos, osebne pohvale posameznih žirantov pa najlepša nagrada za vloženo delo vsake posameznice ter ambiciozno zastavljeno vodenje zborovodje Aleša Sedušaka.

Besedilo in fotografije: Marjana Krumpestar, Vox Annae


<< Nazaj | Novice