Mali grad

Jutri v Kamniku, v soboto spet v Tivoliju?

15.04.2013

 

Kdo ve, kako bi se tekma končala, če bi odbojkarji Calcit Volleyballa v tretjem nizu zaključili eno od dveh zaključnih žog za vodstvo z 2:1 v nizih. Toda po drugi strani se lahko tudi vprašamo, kdo ve, kakšen bi bil potek tekme, če bi odbojkarji ACH Volleyja v prvem nizu sebi v korist rešili eno od treh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Seveda ne na prvo, ne na drugo vprašanje nikoli ne bomo dobili odgovor, zagotovo pa bomo po jutrišnji tekmi, ob 17. uri, v Športni dvorani Kamnik, dobili odgovor na vprašanje, ali se bodo Ljubljančani veselili svojega desetega naslova državnega prvaka Slovenije, ali bomo v soboto v dvorani Tivoli videli še peto finalno tekmo končnice. V vlogi favorita so sicer še naprej ljubljanski odbojkarji, toda kamniški, po slabi igri v prvi finalni tekmi končnice, igrajo vse bolje, tako da ne bo nobeno presenečenje, če bodo konec tedna uživali v še eni kakovostni odbojkarji predstavi.

Morda nedeljska tekma za oba trenerja ni bila najbolj kakovostna, zato pa so na svoj račun prišli, žal, maloštevilni gledalci v tivolski športni dvorani in upamo, da številnejši ob malih zaslonih. Na tekmi smo videli veliko število lepih, atraktivnih točk, dobrih blokov, učinkovitih napadov, pa tudi začetniških napak, toda vse to sodi v finale končnice. Razen četrti, so se vsi preostali nizi končali na razliko, kar dovolj zgovorno govori o izenačenosti obeh ekip, kar potrjujejo tudi statistični podatki. Le v bloku so bili Ljubljančani izrazito boljši, saj so v tem elementu igre Kamničane zaustavile petnajstkrat, sami pa so se v blok »ujeli« le devetkrat. Na koncu so bili spretnejši, tudi srečnejši in kakovostnejši odbojkarji ACH Volleyja, toda Kamničani si za svojo igro zaslužijo pohvale. Škoda le, da so četrti niz začeli slabo in da so do končnice niza porabili veliko energije, da so izničili zaostanek sedmih točk ob drugem tehničnem odmoru.

»V do zdaj odigranih finalnih tekmah končnice smo najboljšo igro prikazali na drugi, ko smo po slabem prvem in četrtem nizu v preostalih treh igrali na zelo visoki ravni. Tudi na nedeljski tekmi nismo igrali slabo, v četrtem nizu pa smo dokazali, da smo se, tudi po visokem zaostanku sposobni vrniti v igro. Toda, ko loviš zaostanek, porabiš veliko energije, zato nam je v končnici popustila zbranost. Škoda, da v tretjem nizu nismo izkoristili dveh zaključnih žog. Ljubljančani so se nekako srečno ubranili,« razplet dozdajšnjega poteka finala končnice državnega prvenstva komentira Jan Brulec, ki je tudi v nedeljo potrdil, da je en največjih slovenskih talentov na mestu organizatorja igre. Dvajsetletni Novomeščan, za katerega je to prvi finale končnice v njegovi članski karieri, pojasnjuje, od kod  boljše igre Calcita, ki je imel v modri skupni, kar nekaj težav s formo, v končnici državnega prvenstva. »Kakšne velike skrivnosti ni. Pomembno je, da zdaj, z izjemo Matjaža Sušca, nimamo več težav s poškodbami in lahko normalno treniramo. Prav tako se nam pozna, da v finalu igramo sproščeno, da skušamo uživati v igri. Na vsako finalno tekmo se pripravljamo posebej, odmislimo prejšnjo in se popolnoma posvetimo novi. Na jutrišnji tekmi lahko še enkrat presenetimo ACH Volley, vendar le, če na začetku niza ne bomo dovolili, da bi nam pobegnil za pet, šest točk, kajti, kot rečeno, potem potrebuješ veliko energije, da jih ujameš, v končnici niza pa ti potem popusti zbranost.«

Ali bi bilo to, da ima trener ACH Volleyja Luka Slabe na voljo več izenačenih in kakovostnih igralcev kot vaš trener Marko Brumen, lahko prednost za branilce naslova državnih prvakov?

»Bomo videli, kako se nam bo uspelo regenerirati po včerajšnji naporni tekmi. Dejstvo pa je, da ima ACH Volley na voljo večje število kakovostnih igralcev. To se je lepo videlo v četrtem nizu, ko je Slabe na mestu korektorja Alena Šketa zamenjal z Moryjem Sidibejem, ki je spočit nadaljeval njegovo delo. No, ne glede na vse, se ne mislimo kar tako predati,« zatrjuje Brulec.

V vlogi rešitelja je v drugem nizu v igro ACH Volleyja na mestu organizatorja igre vstopil Gregor Ropret, ki ima težave z dlančnico na desni roki. Navkljub temu je dobro opravil svoje delo in bil med najbolj zaslužnimi za drugo zmago ACH Volleyja v letošnjem finalu končnice državnega prvenstva. »Skozi vso letošnjo sezono nismo imeli toliko nihanj, kot jih imamo zdaj v končnici državnega prvenstva. Čeprav si priigramo že visoko vodstvo, naredimo dve, tri neumnosti, dovolimo nasprotniku, da se nam približa in da pride v svoj ritem, nato pa se moramo reševati. To ni najbolj preprosto, ampak tokrat se nam je izšlo in to je najbolj pomembno. Jutri lahko pričakujemo še eno odlično igro Calcita, ki bo imel na svoji strani glasno občinstvo, vendar bomo dali vse od sebe, da končamo s prvenstvom,« pred jutrišnjim dvobojem v Kamniku pravi Ropret, ki zatrjuje, da po tisti gladki zmagi na prvi finalni tekmi končnice niti približno niso podcenili odbojkarjev Calcita.

»Tista gladka zmaga nas zagotovo ni uspavala, kajti zavedali smo se, da so na tej tekmi Kamničani igrali pod svojimi sposobnostmi, da znajo igrati veliko bolje, kar so ne nazadnje dokazali tudi v Kamniku in včeraj v Tivoliju. Prepričan sem, da bodo dobro igro prikazali tudi jutri, zato bomo resnično morali dati vse od sebe, da jih premagamo tudi v njihovi dvorani,« ceni kamniško ekipo 24-letni Brezovičan, ki je pred lanskoletnim odhodom v ACH Volley tri leta nosil dres Calcit Volleyballa. »V Kamniku sem preživel tri čudovita leta. Z večino igralcev se dobro poznamo in smo dobri prijatelji, toda, ko pride tekma, se nato pozabi. Vesel sem, da Calcit tudi v letošnji sezoni igra v finalu, toda naslov državnega prvaka bo tudi letos v rokah ACH Volleyja. Med sabo se zelo dobro poznamo, vemo, kje so naše prednosti, kje slabosti, tako da jutri lahko pričakujemo še eno napeto tekmo,« še dodaja Gregor Ropret.

Na drugi tekmi za končno tretje mesto, so odbojkarji Astec Triglava na domačem igrišču s 3:1 (-13, 23, 21) premagali Panvito Pomgrad in izenačili izid na 1:1 v zmagah. Tretja odločilna tekma bo v soboto, 20. aprila v Murski Soboti.

FINALE KONČNICE V 1. DOL ZA MOŠKE

Prva tekma, 7. april: ACH Volley – Calcit Volleyball 3:0 (20, 15, 18)

Druga tekma, 11. april: Calcit Volleyball – ACH Volley 3:2 (-26, 21, 23, -14, 9)

Tretja tekma, 14. april: ACH Volley – Calcit Volleyball 3:1 (-26, 23, 25, 22)

Četrta tekma, 16. april: Calcit Volleyball – ACH Volley (ŠD Kamnik, ob 17. uri)

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice