Mali grad

Jutri, 8. septembra 2016, začetek prireditev 46. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

07.09.2016

 

Jutri, 8. septembra 2016, začetek prireditev 46. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščineTa konec tedna, od četrtka, 8. septembra, do nedelje, 11. septembra, bodo v Kamniku potekali tradicionalni 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Mednarodni folklorni festival velja za največji etnološki festival v Sloveniji in enega največjih dogodkov na Kamniškem. Za obiskovalce bo na voljo pester program razstav, glasbenih in kulturnih nastopov, bogata ponudba za najmlajše, sejem domače in umetnostne obrti, predstavitev manj znanih mask kot oblika oblačilne dediščine ter raznovrstna kulinarična ponudba. 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo svoj vrhunec dosegli v nedeljo, 11. septembra, ko se bo skozi Kamnik sprehodilo približno dva tisoč ljubiteljev kostumiranja vključenih v povorko narodnih noš. Na vse dogodke je vstop prost.

46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine se bodo pričeli v četrtek, 8. septembra, z odprtjem treh tematskih razstav. Ob 17. uri se bo v prostorih Občine Kamnik za javnost odprla prva z naslovom »Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča«, avtorja Matjaža Šporarja, uro kasneje, ob 18. uri pa bo v TIC Kamnik že moč občudovati razstavo Ladine Korbar, »V glini predstavljena oblačila naših prednikov«. Kot zadnja izmed treh se bo v galeriji nad Kavarno Veronika odprla razstava »Niso bili vsi goli in bosi«, v kateri bo avtorica Andreja Stržinar predstavljala oblačenje otrok v 19. in prvi polovici 20. stoletja. 

V petek, 9. septembra, bo na ogled tudi sejem domače in umetnostne obrti ter sejem ustvarjalcev Diversity – express yourself, ki bo za obiskovalce odprt vse do nedelje, 11. septembra. Ob 19. uri bo prireditev tudi uradno odprta, ko bosta zbrane nagovorila direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin in župan Občine Kamnik Marjan Šarec. Nagovora bodo pospremili Mestna godba Kamnik, Društvo kamniških mažoretk Veronika in Folklorna skupina Kamnik. Petek se bo zaključil s koncertom Rebeke Dremelj in Beneških fantov.

V pestro sobotno dopoldne, 11. septembra, vas bo ob 10. uri pospremila Godba ljubljanskih veteranov, dobro uro kasneje se bodo predstavile otroške folklorne skupine ter Ansambel Murni. Že tradicionalno bo v soboto izvedeno 11. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, popoldne pa bo postreglo tudi s komedijo Poštar Jakec v izvedbi Kulturnega društva Ivan Cankar Šmartno v Tuhinju. Za vse željne novih znanj in videnj se bo predstavila Akademska folklorna skupina France Marolt, ki bo predstavila oblačilno dediščino mask. Med njimi bodo pokazali nekatere že videne, večinoma pa manj znane ali celo na novo odkrite in rekonstruirane maske iz cele Slovenije. V večernih urah boste lahko prisluhnili Orkestru Harmonikarjev Cirila Spruka in Ansamblu Skrivnost dan pa zaključili s skupino Gadi, Tanjo Žagar in njeno spremljevalno skupino Avantura.

Nedeljsko jutro se bo začelo že v zgodnjih dopoldanskih urah, ko bo mesto prebudila Mengeška godba. Ta dan si bo mogoče ogledati tudi nastope tujih folklornih skupin, saj se bodo na odru zvrstili Kulturno umetniško društvo Lučka v sodelovanju s Kulturno umetniških društvom Đerđef (Cazin – BIH), nastopi tujih folklornih skupin iz Rusije, Estonije, Albanije ter Avstrije. Ob 15. uri se bo čez Kamnik podala množica v narodne noše oblečenih posameznikov ter skupin, katere bo tradicionalno spremljala konjska vprega, združenih v tradicionalno povorko narodnih noš. Obiskovalce bodo ob tej priložnosti nagovorili direktorica Zavoda za šport in turizem v Občini Kamnik Božena Peterlin, župan Občine Kamnik Marjan Šarec in slavnostni govornik, predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. 46. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine bodo zaključili kamniški narodno – zabavni ansambli Galop, Domačini, Svetlin, Jureta Zajca in Ognjeni muzikanti.

Za malo manjše in mlajše po srcu bo letos na voljo pester otroški program. Od petka do nedelje bo v Parku Evropa na voljo plezalna stena ter hoja po vrvi (t.i. slackline), isti dan bodo ob 15. in 16. uri potekale Veronikine delavnice na Malem gradu, ki bodo na sporedu spet v nedeljo, 11. septembra, ob 11. in 12. uri. V soboto, 10. septembra, bo odprtje Mednarodnega Minimundusa v sodelovanju s Cambridge Slovenija, ki bo na ogled vse do nedelje v Parku Evropa.

Posebnost 46. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je prireditev Flying dogs, ki se bo odvijala med 10. in 11. septembrom na letnem bazenu v Kamniku. V sodelovanju Zavoda Pes in Šport bodo organizirani pasji skoki in pasje hitrostno plavanje. Dogodek bo prav tako dobrodelno obarvan, saj se bodo v sodelovanju z Zavodom Pit (Ustavimo pasje borbe, reševanje zanemarjenih psov), zbirali prostovoljni prispevki ter hrana in oprema za pse.

V petek, 9. septembra, bo v Parku Evropa ob 15. uri prirejena Zabava na gugalnicah, ki se bo ob 20. uri zaključila s plesno glasbo z DJ Sekalski v sodelovanju z Mladinskimi društvi KulKura, Kufr in Študentskih klubom Kamnik.

Za vse obiskovalce bodo gostinski ponudniki pripravili tudi poseben meni, ki bo vključeval ponudbo iz nabora jedi Okusi Kamnika. Za vse, ki bi želeli poizkusiti tipične kamniške jedi, bo poskrbljeno v Kavarni Veronika, Gostilnici in Kavarnici Pri podkvi, Gostilni Pri planinskem orlu, Gostilni Repnik, Kavarnici na Glavnem trgu ter Restavraciji Potočka v Termah Snovik.

Pester štiridnevni program z obilo spremljevalnih dogodkov bo v Kamniku povezoval Tomaž Simetinger.

Brezplačen avtobusni prevoz

Vstop na vse dogodke je prost, z ljubljanske avtobusne postaje pa bo dnevno organiziran tudi brezplačen prevoz do Kamnika in nazaj.

BREZPLAČNI AVTOBUSNI PREVOZI

Odhod iz Ljubljane

Odhod iz Kamnika

PETEK, 9. september     

                      18:00

                      22:10

SOBOTA, 10. september

10:00            16:00

15:00            22:00

NEDELJA, 11. september

10:00            12:00

17:00            21:00

Obvestilo o začasni spremembi prometnega režima na javnih cestah in javnih prometnih površinah

Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik, Glavni trg 2, 1241 Kamnik (organizator oziroma prireditelj), se zaradi prireditve »46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine«, dovoljuje izvesti začasno spremembo prometnega režima na javnih cestah in javnih prometnih površinah s prometno signalizacijo in reditelji:

Četrtek, 8. september 2016

Občina Kamnik

TIC Kamnik

Galerija nad Kavarno Veronika

Urnik galerije Veronika

Četrtek–sobota: od 10. do 18. ure
Nedelja: od 10. do 19. ure

Petek, 9. september 2016

Glavni trg

Šutna, Maistrova ulica, Glavni trg

Park Evropa

Mali grad

Sobota, 10. september 2016

GLAVNI TRG

ODER ZA KAVARNO VERONIKA

ŠUTNA, MAISTROVA ULICA, GLAVNI TRG

PARK EVROPA

TRG SVOBODE

MALI GRAD

Nedelja, 11. september 2016

GLAVNI TRG

ŠUTNA, MAISTROVA ULICA, GLAVNI TRG

PARK EVROPA

MALI GRAD

Vstop na prireditve je prost.

Več informacij o 46. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine je dosegljivih na spletni strani narodnenose.si.

V Kamniku se bodo že 46. na enem mestu združile tradicija, etnologija in zabava, zatorej dobrodošli. 

Besedilo: Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik 
Fotografije: Nina Brumec, Klemen Brumec, Katja Jemec in arhiv Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik


<< Nazaj | Novice