Mali grad

Jutri, 12. avgusta 2016, se začenja festival Kamfest

11.08.2016

 

Tudi letošnji avgust bo v Kamniku obarvan s festivalskimi barvami Kamfest-a, v letu 2016 pa bomo priča že njegovi 13. izvedbi. Vabljeni v Kamnik med 12. in 20. avgustom, ko bo mesto zažarelo v soju enega največjih slovenskih poletnih festivalov. Ko boste vsi našli nekaj zase in se podružili, poklepetali in pletli nove poletne zgodbe ob koncertih, predstavah, delavnicah in zabavnih dogodkih, ki jih za vas pripravlja Kulturno društvo Priden možic skupaj s soproducent. 

Jutri, 12. avgusta 2016, se začenja festival KamfestVse skupaj se je začelo davnega leta 2004, ko se je pod imenom Kamniško kulturno poletje med 15. avgustom in 15. septembrom odvilo 10 prireditev. Že naslednje leto se je ohlapno povezano dogajanje tesneje povezalo, dobilo pravo festivalsko strukturo in seveda dobilo tudi svoje zveneče ime -Kamfest. V trinajstih letih je Kamfest zrasel v največji festival v širši regiji, dobil je nova prizorišča, število prireditev pa se je pomnožilo s faktorjem 10 - lani si je namreč 35.000 obiskovalcev v desetih dneh lahko ogledalo preko 100 prireditev.

Trinajsta izvedba bo imela ena dan manj, torej 9, a zato ne bo nič okrnjena - pričakujemo namreč, da bo število prireditev enako, če ne večje kot lani. Glavni oder bo v znamenju predvsem slovenske rock scene, Večerni oder bodo zaznamovale mlajše glasbene zasedbe, Oder Zaprice bo ponudil izvrsten jazz program, Keršmančev park pa bo letos gostil tako gledališče za otroke, kot tudi kino in odrske uprizoritve za odrasle. Vmes pa seveda še Festival piva in Okusov Kamnika, številni športni turnirji, Park mladih in ostalo družabno dogajanje, ki pritiče takšnemu festivalu.

Programski direktor Kamfesta 2016 Goran Završnik je v letošnjem uvodniku zapisal: »Človek je okolju prijazno, plemenito bitje. Človek rad komunicira. Gleda, posluša, se dotika in raziskuje. Včasih ga neznano in neustavljivo privlači. Tako dobimo Marie Curie, Nikolo Teslo, Jurija Gagarina, Tomaža Humarja in Jacquesa Cousteauja. Včasih človeka neznano ustraši. Takrat dobimo #pobijmo_vse, #varuh_meje.si in #blondinke_raus. Brez skrbi. Človeštvo od nekdaj premore družbene mehanizme, ki spodbujajo pionirje in mirijo strahopetce. Eden najstarejših so festivali. Zanje si je treba vzeti čas – ni druge možnosti – kar je v času, ko nam oglašujejo »glejte televizijo tudi na morju«, še bolj pomembno. Na festivalu bomo drug ob drugem. Če bo izvajalec na odru dober, bomo navdušeno ploskali vsi. Ko se začne festival, damo ljudje mestu, v katerem živimo, roko. Veliko nas bo devet festivalskih dni množično hodilo po širšem centru Kamnika, od Keršmančevega parka do Zapric in vsepovsod vmes. Odlična priložnost, da se vprašamo, kaj bi radi od našega Kamnika in kaj mu lahko damo. Kamnik z okolico je urbana multikulturna skupnost, ki je že zdavnaj našla sožitje in preživela vsakovrstne izzive. Letošnji Kamfest ni festival, ki vam bo na odre postavljal »eksotike« iz celega sveta. No, nekaj že, a to ni naš glavni namen. Letos slavimo kulturo sobivanja, povzdigujemo naše sodobne umetniške pionirje in nazdravljamo Sloveniji!«

Prizorišča

Kamfest se bo z rednim programom odvijal na osmih različnih prizoriščih, med seboj oddaljenih največ 20 minut hoje zmerne hitrosti:

Seveda pa moramo k prizoriščem prišteti še številne ulične in prostorske akcije.

Poudarki in novosti programa

Parkiranje

Kamfest je mestni festival, kar hkrati pomeni, da boste nanj najlažje prišli s kolesom ali peš. Če ne gre drugače, se sicer v bližino prizorišč
pripeljete tudi z avtomobilom, a potem vam predlagamo, da pridete nekoliko prej, da boste lahko v miru našli prostor za parkiranje in se peš odpravili do zaželjenega odra. Parkirišč je sicer kar nekaj, natančne lokacije le-teh pa najdete na zemljevidu prizorišč.

Kam-bus

Tudi letos bomo v sodelovanju s podjetjem Kam-bus organizirali festivalski avtobus. V času Kamfesta se boste lahko brezplačno vozili na naslednjih relacijah:

Od ponedeljka do petka

Ob sobotah

 
Ob nedeljah in praznikih

Vse, kar morate storiti je, da vozniku avtobusa poveste, da odhajate ali prihajate z našega festivala. 

Slovenske železnice

Za vse, ki raje potujete z vlakom, pa so tu tudi Slovenske železnice. Žal ne brezplačno, a je tudi vožnja z vlakom lahko zelo zanimiva. Vozni red na relaciji Ljubljana-Kamnik (predlagamo, da vlak zapustite na postaji Kamnik-mesto) najdete na tej povezavi.

Aplikacija Kamfest

Predlani je Festival Kamfest za vaše pametne telefone prvič lansiral tudi mobilno aplikacijo Kamfest, s katero boste vedno na tekočem s festivalskim dogajanjem in vsemi pomembnimi novicami. Aplikacija vas bo vodila po programu Kamfesta ter vam predstavila vse letošnje izvajalce in prizorišča. Opomnila vas bo na dogodke, ki jih boste označili kot priljubljene, v pomoč pa vam bo tudi, ko boste v Kamniku v času festivala iskali lokale za pogasitev žeje in lakote, bankomat, parkirišča, prevoz ali
prenočišče.

Z aplikacijo boste lahko zabeležili tudi fotoutrinke s Kamfesta in jih delili z drugimi uporabniki. Brezplačno si jo lahko prenesete s spletne strani kamfest.org (za operacijska sistema Android in iOS). Aplikacijo Kamfest so razvili prostovoljci – mladi programerji, oblikovalci in tržniki – v okviru projekta Kamfest Appfest, ki je v letu 2014 potekal v okviru Mladinskega centra Kotlovnica v sodelovanju s podjetjem Morftec.

Začasna sprememba prometnega režima

Predlagatelju Kulturnemu društvu Priden možic, Podlimbarskega pot 4, 1241 Kamnik se dovoljuje zaradi prireditve »FESTIVAL KAMFEST 2016« izvesti začasno spremembo prometnega režima v času od 12. avgusta do 22. avgusta 2016. Začasna sprememba prometnega režima se bo izvedla na:

PROGRAM

Petek, 12. avgust 2016


Sobota, 13. avgust 2016


Nedelja, 14. avgust 2016


Ponedeljek, 15. avgust 2016


Torek, 16. avgust 2016


Sreda, 17. avgust 2016


Četrtek, 18. avgust 2016


Petek, 19. avgust 2016


Sobota, 20. avgust

Velja brezplačen ogled vseh dogodkov, z izjemo koncertov in predstav, označenih z:

* - vstopnina: 5 EUR
Prodaja vstopnic: TIC Kamnik, bencinski servisi Petrol in OMV s sistemom mojekarte.si, prodajna mesta mojekarte.si in www.mojekarte.si. Vstopnic ne bo možno kupiti pri vhodu na prizorišče.

** - vstopnina: 7 EUR v predprodaji/10 EUR na dan dogodka
Prodaja vstopnic: TIC Kamnik, bencinski servisi Petrol in OMV s sistemom mojekarte.si, prodajna mesta mojekarte.si, www.mojekarte.si ter pol ure pred predstavo na kraju dogodka. V primeru slabega vremena bodo predstave odpovedane, kupnina za že kupljene vstopnice pa bo obiskovalcem vrnjena na prodajnih mestih, kjer so vstopnice kupili. Vstopnice za odpovedane predstave je za kupnino treba zamenjati najkasneje 30 dni po dnevu dogodka.

PRODUKCIJA IN POKROVITELJI

Producent festivala: Kulturno društvo Priden možic
Soproducenti: MC Kotlovnica, Dom kulture Kamnik, Medobčinski muzej Kamnik in Mestni kino Domžale
Festival so omogočili: Občina Kamnik, Ministrstvo za kulturo RS, JSKD OI Kamnik
Generalni pokrovitelj: Elektrina
Zlata pokrovitelja: Nevtrin in MLS
Srebrni pokrovitelj: Trival Antene
Bronasti pokrovitelji: Kam-bus, Calcit, Pivovarna Laško Union, Terme Snovik
Kamniški pokrovitelji in donatorji: Jata Emona, Lestor, e-študentski servis, Jeles, Čistina naprava Kamnik Domžale, Tisa Kamnik, Trgovina Nakup, AKD, Metal-profil, ETI, Naturart in Delavska hranilnica
Medijski pokrovitelji: Amicus, Radio Študent in Modre novice

Organizator festivala Kamfest™ je KD Priden možic, Podlimbarskega pot 4, 1241 Kamnik in si pridržuje pravico do spremembe programa.

Več informacij o dogodkih in prizoriščih letošnjega Kamfest-a je dostopnih na spletni strani: www.kamfest.org.

SE VIDIMO!

Besedilo: Kulturno društvo Priden možic
Fotografije: arhiv Občine Kamnik in Festivala Kamfest


<< Nazaj | Novice