Mali grad

Jubilejni koncert ob 40. obletnici delovanja Mešanega pevskega zbora Odmev Kamnik

21.06.2021

 

ubilejni koncert ob 40. obletnici delovanja Mešanega pevskega zbora Odmev KamnikV petek, 18. junija zvečer, se je v Samostanu Mekinje odvijal slavnostni koncert  ob 40. obletnici Mešanega pevskega zbora Odmev Kamnik. Zadonela je slovenska pesem, ki je ogrela srca vseh prisotnih ljubiteljev zborovske glasbe. Dogodka se je udeležil tudi župan Matej Slapar.

Izrazil je dobrodošlico vsem zbranim v izjemnem okolju Mekinjskega samostana in jih takole nagovoril:»Pravijo, da kdor poje, ne mislil slabo. Prepričan sem, da to velja za vse vas. Že to, da skupaj vztrajate 40 let pomeni, da vas družijo močne vezi in ljubezen do petja, do druženja, do tega, da dajete del sebe vsem nam, ki vas poslušamo že vsa leta. Čestitam vam za vseh 40 let delovanja. Hvala tudi zborovodji Anici Smrtnik, ki zbor vodi že trideset let in vsem posameznikom, ki ste sestavili mozaik tega zbora.  Hvala, ker se vedno odzovete z veseljem na vabilo za sodelovanje na občinski ali kaki drugi prireditvi. Globok poklon in iskrene čestitke. Verjamem, da bodo petje in prijateljske vezi med vami trajale še naslednjih 40 in več let. Iskrene čestitke Mešani pevski zbor Odmev Kamnik

 

Nato je na oder stopil slavnostni govornik, prvi predsednik zbora in edini njegov še aktivni ustanovni član Joško Berlec, ki je vse skupaj prav lepo pozdravil, se zahvalil vsem, ki zbor spremljajo in tako podpirajo njegovo delovanje ter na kratko predstavil zgodovino zbora. Povedal je, da zbor izhaja iz znane Kamniške tovarne Titan in dodal: »Tam smo se v prvih dneh leta 1981 zbrali delavci podjetja, ki smo imeli veselje do petja in pod pokroviteljstvom komisije za kulturo v okviru sindikata pričeli prepevati, vzporedno pa smo ustanavljali pevsko društvo. Bili smo zelo drzni, saj smo po dveh mesecih vaj že imeli ob dnevu žena prvi nastop v tovarni Titan. Zbor je veselo prepeval na mnogih tovarniških proslavah in tudi nekaj gostovanjih, žal pa je ta vnema v nekaj letih pričela upadati, članstvo zbora pa je pričelo usihati. V tem odločilnem trenutku smo imeli srečo, da je vodenje zbora prevzela takratna gimnazijska maturantka, Ana Stele, sedaj poročena Smrtnik. Pomembna je bila tudi odločitev odbora, da lahko v zboru pojejo tudi pevci, ki niso zaposleni v podjetju Titan. S tem dnem se je pričela pisati nova zgodovina zbora, ki se je okrepil z novimi, mlajšimi in kvalitetnimi pevci, prepevati pa smo začeli tudi zahtevnejše pesmi. Pot zbora se je vzpenjala iz leta v leto. Podjetje Titan in predvsem vodstva podjetja so imeli mnoga leta razumevanje za naš zbor. Žal pa so se razmere v letu 1999 bistveno spremenile, zbor je ostal brez vsakih finančnih sredstev – ni bilo tovarniških sredstev in ker smo bili tovarniški zbor, tudi ni bilo sredstev iz ZKO. Zato smo pevci 22. januarja 2000 soglasno sklenili, da spremenimo ime zbora - nastal je Mešani pevski zbor ODMEV.« Spomnil je na številna priznanja in nagrade, ki pričajo o kvaliteti in uspehih zbora, se zahvalil Občini Kamnik in zborovodkinji Ani Smrtnik za njen angažma ter predsedniku društva Primožu Steletu, ki skupaj z zborovodkinjo, zavzeto vodi društvo več kot 20 let.

Zbor se je predstavil z bogatim kulturnim programom, in sicer s slovenskimi narodnimi, ljudskimi pesmimi in skladbami novejšega časa. Koncert so popestrili s tem, da je dve pesmi zapel samo ženski del zbora in dve pesmi samo moški del zbora ter s prikazom dveh video posnetkov, ki sta nastala v času epidemije. Največje presenečenje pa je bilo to, da so pevci zborovodkinji, ki je praznovala svoj okrogli jubilej na odru zapeli pesem, ki je ni bilo na koncertnem listu. Veselje zborovodkinje nad nepričakovanim voščilom in pevcem, ki jim je presenečenje uspelo, je bilo ganljivo in se je globoko dotaknilo src. Voditeljica programa Barbara Božič, je poslušalce navdihovala s pravimi poudarki in izbranimi besedami, ki so pobožale dušo. 

Ob koncu je vse prisotne ljubitelje zborovske glasbe nagovoril še predstavnik Javnega sklada za kulturne dejavnosti, območne izpostave Kamnik Tone Ftičar in podelil Gallusova priznanja za večletno dejavnost na področju zborovske glasbe. Zlato Gallusovo značko je prejela Olga Tonin, ki že 36 let bogati zbor s svojim glasom, srebrno Gallusovo značko pa sta prejela Simona Gomiršek, ki pri zboru poje že 21 let in Matej Cafuta, ki vztraja že 23 let.Po zadnji zapeti pesmi, so poslušalci z močnim aplavzom pokazali navdušenje nad koncertom mešanega pevskega zbora Odmev Kamnik. Čestitke.


<< Nazaj | Novice