Mali grad

Jesensko nabiranje znanja na kmetijah, vključenih v projekt »Odprta vrata kmetij«

11.10.2019

 

Jesensko nabiranje znanja na kmetijah, vključenih v projekt »Odprta vrata kmetij«LAS Srce Slovenije sodeluje v projektu »Odprta vrata kmetij«, ki povezuje več kmetij, ki se ukvarjajo z ekološkim načinom pridelave in predelave kmetijskih pridelkov. Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020. 

V seneni verigi sodeluje Kmetija pri Ropet, katera hkrati sodeluje tudi v sadni verigi, skupaj s Sadjarskim društvom Tunjice in Ekološko kmetijo Matevžuc. Na kmetijah so razvili izobraževalne, mentorske in izkustvene programe za različne ciljne skupine. Na Kmetiji pri Ropet se boste lahko preko izkustvenih programov seznanili s posebnostmi sušenja sena za pridelavo senenega kozjega mleka in polizdelkov, v mentorskih in izkustvenih programih pa boste izvedeli na kakšen način poteka pridelava jagod, kako se skrbi za jagodičevje in spoznali katere so prednosti in izzivi pridelave jagod. Sadjarsko društvo Tunjice je pripravilo programe vzpostavitve sadovnjakov avtohtonih sort in mentorske programe, v sklopu katerih se boste obiskovalci na praktičen način seznanili s cepljenjem in vzgojo drevesnih vrst. Ekološka kmetija Matevžuc pa je razvila programe prenosa znanj in izkušenj predelave sadja. Obiskovalci boste na kmetiji spoznali pomen ekološkega sadjarstva, za katere produkte lahko uporabljamo sadje in kako se izdeluje sadni kis in vino.

Če ste obstoječi in potencialni kmetovalec, morda podeželsko društvo, dijak ali študent ali pa vas ta tematika zanima vam bodo kmetije vključene v projekt z veseljem odprle svoja vrata. Prijave in informacije na: sabina.romsak@siol.net.

Besedilo in fotografija: Sabina Romšak


<< Nazaj | Novice