Mali grad

Jelena Strel Kosmač: To ne bo naš edini naš naslov v letošnji sezoni

25.12.2012

 

Čeprav so odbojkarice Calcita Volleyballa v soboto v Šempetru prvič v zgodovini kluba osvojile slovensko pokalno lovoriko - moški ekipi je to uspelo pred desetimi leti -, za Uršo Podlesnik, Majo Guštin, Petro Kramolc in Jeleno Strel Kosmač to ni bil prvi pokalni naslov. Za 28-letno Jeleno Strel Kosmač je bil to že četrti, saj je bila najboljša že s “pokojnim” Sladkim grehom in Hitom Novo Gorico. Na zaključnem turnirju je absolventka medicine blestela že na polfinalni tekmi z Alianso, še bolj pa v finalu z Novo KBM Braniku, ko je dosegla kar 22 točk, z odličnim izkoristkom v napadu in kar šestimi bloki. Zato je bilo toliko večje presenečenje, da ni bila proglašena za najboljšo igralko turnirja. Jelena si je to priznanje vsekakor zaslužila, v tolažbo pa ji je lahko le to, da so ga podelili soigralki Petri Kramolc.

“Ko smo s Calcitom prvič osvojile državno prvenstvo, je bilo to nekoliko nepričakovano, zdaj so vsi, glede na sestavo naše ekipe, njeno starost in izkušnje, ki jih imamo, vsi pričakovali, da bomo končno osvojile tudi pokal. Zato sem toliko bolj vesela, da smo izpolnile prvega izmed dveh zastavljenih ciljev v letošnji sezoni. Res je, da je imel Branik nekaj težav s poškodbami, saj zanj ni igrala Nika Blagne, toda nima se smisla ozirati na težave drugih. Osredotočene smo bile le na svojo igro, pa tudi same smo imeli med sezono kar nekaj svojih težav. Tako smo na začetku sezone imele težave z uigranostjo ekipe, ampak zdaj smo jih odpravile, tudi naša forma je šla s tekme na tekmo navzgor in to se je zdaj pokazalo tudi na zaključnem turnirju pokala Slovenije. Mislim, da ta naš zmagoviti niz samo potrjuje našo kakovost,” je po zmagi nad Mariborčanki v sobotnem finalu slovenskega pokala povedala Jelena, ki ni skrivala začudenja nad izborom najboljše igralke, a tega ni želela izpostavljati. Raje se je posvetila novemu cilju svoje ekipe, naslovu državnih prvakinj.

“Kot rečeno, prvi letošnji cilj smo dosegle, zdaj nas čaka še državno prvenstvo. Toda preden se bomo osredotočile nanj, nas čakata še dve pomembni tekmovanji. V pokalu challenge smo v osmini finala, kar je največji uspeh kluba v evropskih tekmovanjih. Počasi že razmišljamo tudi o finski  ekipi Salo, ki je zagotovo premagljiva, zato bomo skušale to izkoristiti in se uvrstiti najmanj v četrtfinale. Pomembno bo, da bomo igrale sproščeno, tako kot zmoremo, in če nam bo to uspelo, se nimamo česa bati. Naša prednost bi lahko bila tudi v tem, da bo povratna tekma v Kamniku. Tudi v srednjeevropski ligi nam gre dobro, saj smo se praktično že uvrstile na zaključni turnir, na katerem naš klub še ni igral. Če bomo igrale tako, kot igramo zdaj, imamo tudi v tem tekmovanju lepo možnosti za vidno uvrstitev, v vsakem primeru pa bomo dale svoj maksimum.”

Jelena Strel Kosmač je po osvojenem državnem naslovu zapustila kamniške vrste, pred začetkom letošnje se je vrnila v Kamnik.

“Zagotovo nisem naredila napake, da sem se vrnila v Calcit. Verjamem, da sem ekipi prispevala svoj delež k zadnjim uspehom in da sem ji dodala svoje znanje in kakovost.”

Zanjo osvajanje lovorik, kot rečeno, ni nekaj novega. Omenili smo že, da je pokalne naslove pred sobotnim v dresu Calcita osvajala že s Sladkim grehom in Hitom Novo Gorico. Z obema ekipama, tako kot tudi s Calcitom, je bila tudi državna prvakinja.

“Da, res je, zame ta pokalni naslov ni prva lovorika v moji karieri. Očitno sem se navadila na naslove, tudi nimam kakšne posebne treme in mislim, da dajem ekipi s svojo igro določeno mirnost. Ne vem, morda je to v mojem značaju, ampak nisem nervozna in mislim, da to prenašam tudi na ekipo. Na polfinalni tekmi z Alianso je bil začetek nekoliko nervozen, podobno kot na finalu, toda potem nam je igra stekla. Imamo izkušeno ekipo, ki ima za sabo že kar nekaj kilometrine, kar se je na tem zaključnem turnirju tudi pokazalo. Prepričana sem, da to v letošnji sezoni ne bo naš edini naslov.”

Na začetku tega tedna je trener Oleg Gorbačov svojim varovankam namenil počitek. Spet se bodo zbrale po božičnih praznikih, a bodo do novega leta trenirale le trikrat. Tudi Jelena priznava, da v tem trenutku najbolj potrebuje nekaj dni počitka, v novem letu pa si predvsem želi: “Da osvojimo še državni naslov, da pridemo čim dlje v pokalu challenge in da skušamo čim več narediti tudi v srednjeevropski ligi. Predvsem pa soigralkam, ljudem v klubu in vsem ljudem želim čim več zdravja in da se jim bodo izpolnile vse skrite želje, ki jih imajo.”

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar

 


<< Nazaj | Novice