Mali grad

Jean Touissant Four

28.07.2014

 

Deževno sobotno popoldne je komaj dopustilo nastop odlične mednarodne zasedbe saksofonista Jeana Touissanta v osamljenem sobotnem Kamniku.

Jean Touissant spada med jazzovske velikane. Bil je član legendarnih Art Blakey and the Jazz Messengers, nastopal pa z vsemi pomembnejšimi jazzovskimi velemojstri našega časa. Zadnja leta živi v Londonu, kjer počuje saksofon in vodi različne zasedbe. Tokrat so se mu na odru pridružili Ratko Zjača, odlični hrvaški kitarist, ki deluje med Rotterdamom in Londonom, v zadnjem obdobju najbolj poznan po nastopih in albumih ZZ Quarteta s harmonikarjem Zanchinijem. Pred kratko turnejo s Touissantom se je vrnil s koncertne turneje po Japonski. Ritem sta dajala stari znanec, avstrijski bobnar Klemens Marktl in makedonski basist Martin Gjakonovski.

Na novo odkritem glasbenem prizorišču na kamniški tržnici so predstavili všečen jazz, raznolika publika je lahko uživala v kreativnih variacijah velikega mojstra saksofona. Njegov saksofon je žametno zvenel preko celih skladb, s solo vložki pa so navdušili prav vsi. Šolsko postavljene glasbene sheme z osnovnimi temami, izjemno bogata improvizacija na ritmih bossanove, swinga in med baladami so ustvarili pravljično vzdušje.  Jeana je pri gradnji vzdušja dopolnjeval Ratko Zjača z mehkimi kitarskimi vložki, kot nadomestilo klavirja; njegova kitara je tokrat zvenela kot bi želela izvabiti Veroniko iz njenega prekletstva. Makedonski basist Martin Gjakonovski je svoj instrument priganjal na najnižjih možnih tonih in prostor izpolnil s harmonijo, na kateri sta Jean in Ratko tkala svoje zgodbe. Klemens Marktl je še enkrat dokazal, da je zanesljivo med najboljšimi mojstri tolkal. Na minimalističnem setu svojih bobnov je izjemno natančno, z vratolomnimi domislicami in nežnim božanjem činel vodil tempo ali brzdal zasedbo. Celoten večer nam je približal Touissantov izraz, skoraj enak odtisu njegove zadnje plošče Tate Song, ki je izšla letos spomladi.

Organizator Veronikine zgodbe je tokrat našel odlično prizorišče za take dogodke, ki se ga da s pridobljenimi izkušnjami in pomočjo sosednje Okrepčevalnice Orient začarati v intimno koncertno okolje.

Še beseda organizatorja:

Glasbeniki so bili navkljub slabemu vremenu nad Kamnikom očarani, pa naj bodo to nadpredstavljivi Repnikovi apartmaji, gostoljubnost v Orientu ali Majolki. Še vedno me moti samotnost , ki po jutrih in dopoldnevih, polnih življenja  in vrveža, v sobotnih popoldnevih prekrije mestno jedro. Tokrat nam je z obiskovalci iz cele Slovenije uspelo ustvariti oazo življenja.  

Pogled naprej?

Osmega avgusta bodo pod okriljem Gostilne Majolka nastopili Ana Vipotnik Trio (Ana Vipotnik, Igor Leonardi, Nino de Gleria) na temo Tribute to Billie Holiday, sledila bosta še dva nastopa odličnega Ugrin-Ftičar-Matošić Tria. Če ne prej, se v koncertnem delu sezone vidimo v Domu kulture na solo klavirskem koncertu priznanega italijanskega pianista Giacoma Ronchinija, ki nam bo med klasiko in jazzom približal skladbe Antonia Jobima. Novembra sledita spet dva koncerta najvišjega nivoja, nastopila bosta Bill Evans in Roy Hargrove s svojima zasedbama. Potekajo pa že priprave na svetovno premiero opere Vojna in mir, napisane na temelju Tolstojevega romana, katere produkcijo mi je zaupal znameniti kitarist Larry Coryell. Njegova stvaritev bo svetu predstavljena 4. decembra letos.

Besedilo: VZ press
Fotografije: Igor Petaros in Veronikine zgodbe


<< Nazaj | Novice