Mali grad

Jadranje za jutri 2015

29.05.2015

 

Športno društvo SAPPA iz Kamnika je tudi v tem letu izvedlo svoj izobraževalno-terapevtski projekt Jadranje za jutri, ki je namenjen otrokom z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Letos že šestič. Projekt poteka od 27. do 30. maja v marini Veruda pri Puli, mladim in nadobudnim jadralcem pa se je v Verudi včeraj pridružil tudi župan Marjan Šarec.

V letošnji 4-dnevni projekt je vključenih 6 jadrnic. Na vsaki jadrnici je 6 otrok oziroma mladostnikov, 2 pedagoga - spremljevalca ter dva oziroma trije člani posadke. 36 otrok iz Vzgojnega zavoda Kranj, Zavoda za slepe in slabovidne Ljubljana, Osnovne šole Jela Janežiča iz Škofje Loke, Osnovne šole Preska, Podružnične šole Topol iz Medvod, Osnovne šola Roje iz Domžal, Osnovne šole 27. julij Kamnik in Medobčinskega društva Sožitje iz Mengša skupaj s spremljevalci in člani posadke vsak dan jadra približno 5 ur.Pod mentorstvom krmarja/skipperja se vsi udeleženci preizkusijo v vseh pomožnih nalogah pri obvladovanju jadrnice.Ves čas jadranja tako aktivno sodelujejo in se enakovredno izmenjujejo pri vseh opravilih - od krmarjenja, obvladovanja jader do eventualne priprave obroka.

Ti otroci imajo, ne glede na njihove posebne potrebe in socialni status, možnost izkusiti čar jadranja, vzpostaviti drugačen stik z morjem in sodelovati kot aktiven član posadke na jadrnici. Tako lahko vsaj za trenutek pozabijo na pogosto žalosten vsakdan, sklepajo nova poznanstva in prijateljstva ter ob ustreznem pedagoškem delu doživijo nova pozitivna spoznanja. Organizatorji in mentorji si tako s projektom Jadranje za jutri želijo otroke hitro in učinkovito naučiti optimalnega sodelovanja v raznih situacijah, povečati hitrost medsebojne komunikacije ter doseči višjo raven motiviranosti, vse to ob izdatni meri smeha, dobre volje in občutka pripadnosti skupini v soočenju z naravo - tako rekoč v idealnih pogojih za učenje in širjenje obzorij.  Dnevi, ki jih otroci preživljajo na jadranju, so idealna osnova za doseganje zastavljenih ciljev, kot so socialna integracija, strpnost, medsebojno razumevanje in zavzemanje za mirno reševanje konfliktov. Ti cilji se med jadranjem in kot posledica tega še kasneje dosegajo na konkreten, učinkovit in profesionalen način. Gre za izkušnjo intenzivnega socialnega učenja ter možnost za pridobivanje novih in drugačnih, a za življenje pomembnih izkušenj ter znanja. Morje, jadrnica ter posadka zahtevajo medsebojno skrb, upoštevanje in spoštovanje vseh. Takšen način preživljanja časa nudi mladim možnost učenja prevzemanja odgovornosti zase in druge, timskega delovanja, socialnih veščin, razreševanja konfliktov na ustrezen način, obvladovanje strahu, skrbi in izražanja zdrave tekmovalnosti. Jadranje z vrstniki je za otroke s posebnimi potrebami nepozabno doživetje, s strokovnim in timskim pedagoškim delom pa se v tem času doseže takšna socialna dinamika skupine, za kakršno bi v običajnih pogojih življenja in dela v šoli potrebovali več mesecev. Vse čas projekta je z udeleženci tudi novinarka Jasna Tepina.

Kot že rečeno, so se otroci vživeli v vloge čisto pravih pomorcev že v sredo, 27. maja 2015, ko se je v Puli začela njihova nepozabna pomorska zgodba letošnjega poletja. Sprva so se seznanili z osnovami jadrnice in varnostjo med plovbo nato pa zapluli iz marine Veruda, razprli jadra jadrnic in se prepustili šumenju morja, vetru in druženju, ki je bilo že prvi dan nepozabno. Pa jih je čakalo še kar nekaj prijetnih dni. Navdušeni nad prvim zibanjem na morju so se zasidrali v zalivu in se neizmerno veselili počitnic ter novih doživetij. Kopanje je bilo čarobno, da o vožnji z gumenjaki in na supih oziroma na deskah za veslanje v stoje, sploh ne govorimo. Komajda so si vzeli čas za kosilo in počitek, nato pa znova in znova uživali ter se z razprtimi jadri v popoldanskih urah vrnili v marino. V večernih urah so jim organizatorji projekta Jadranje za jutri 2015 Športno društvo SAPPA predstavili program, ki jih čaka v naslednjih dneh, nato pa so otroci ob pomoči mentorjev in članov posadke pripravili pravi žar piknik. Sledilo je še zbiranje pisnih želja udeležencev v steklenico in pečatenje ter zaslužen počitek v pričakovanju naslednjega dne, ko so jih obiskali prav posebni gostje.

Vsi navdušeni nad jadranjem, predvsem pa nad prijetnim druženjem in zasluženimi počitnicami, so se posebej razveselili včerajšnjega obiska župana Marjana Šarca, ki je skupaj z načelnico upravnega oddelka za družbene dejavnosti Občine Pula Elviro Krizmanić Marjanović, pomočnico predstojnika urada Lovorko Hajdić Golja, s predsednico Slovenskega kulturnega društva ISTRA Klaudijo Ano Velimirović in predsednikom Športnega društva SAPPA Darkom Maležem, mladim pomorcem zaželel prijetne počitnice, veliko novih prijateljstev predvsem pa obilo novega znanja, ki jim ga bodo predali mentorji in člani posadke.

Po prijetnem dogodku, ob šumenju morja, predvsem pa ob pogledu na vesele in radožive obraze mladih jadralk in jadralcev so se tudi gostje preizkusili v jadranju in se poslovili z mislijo na prijetne dni, ki jih bodo otroci preživljali na jadrnicah. Udeleženci projekta pa so že komaj čakali na jadranje proti otočju Brioni in na glasbeni večer v disco ritmih.

Danes je na sporedu še jadranje ob polotoku Kamenjak, med otočkom Fenoliga in svetilnikom Porer, kjer bodo v kvarnerski zaliv izpustili steklenice želja, se ustavili v Medulinskem zalivu in se zvečer zabavali z zaključno prireditvijo ter predstavitvami in nastopi udeležencev. Posebno noto bo dodal čarovnika Mr. Lee, podeljene bodo nagrade in izveden srečelov, s palačinka zabavo v organizaciji članov Športnega društva SAPPA.

V soboto si bodo ogledali še Pulo nato pa se poslovili in se polni novih spominov in prijateljstev vrnili v Slovenijo ter »odjadrali« mnogim novim izzivom naproti.


<< Nazaj | Novice