Mali grad

Izvajamo poostren nadzor nad pravilno uporabo KAMKOLESA

08.07.2020

 

Izvajamo poostren nadzor nad pravilno uporabo KAMKOLESAMineva leto dni od uvedbe projekta KAMKOLO, katerega cilj je uvedba javnega sistema izposoje koles, namenjenega vsem občankam in občanom ter turistom. Med uporabniki je bil projekt zelo pozitivno sprejet, saj je praktičen in ekološko naravnan sistem prevoza za potovanje po vsakdanjih opravkih znotraj občine, izboljšuje kvaliteto življenja ter spodbuja uporabo javnega potniškega prometa. V letošnji sezoni KAMKOLESA beležimo več primerov nepravilne uporabe oziroma vandalizma na kolesih in postajah. Predvsem moramo izpostaviti postaji Duplica in Qlandia. S ciljem preprečevanja tovrstnih odklonilnih dejanj je občinska uprava skupaj s Policijo poostrila nadzor nad uporabo in izposojo koles, zoper osumljence kaznivih dejanj nepravilne uporabe ali izposoje koles pa že potekajo predkazenski postopki.

Kamnik se je z uvedbo avtomatskega sistema izposoje 30 električnih koles na 6 postajah, pridružil številnim evropskim in svetovnim mestom, kjer tovrstni sistemi uspešno delujejo že vrsto let. Uporabniki se z njegovo uporabo izognejo vožnji z avtomobilom in plačilu parkirnine, prihranijo čas pri iskanju prostega parkirnega mesta, zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida in poskrbijo za kanček vsakdanje rekreacije.

V luči vandalizma in kaznivih dejanj na sistemu KAMKOLO, ki jih zaznavamo od začetka letošnje sezone, opozarjamo, da vsako malomarno ravnanje s kolesi pomeni kršitev splošnih pogojev in pogodbenih določil za kar lastnik sistema (Občina Kamnik) uporabnikom zaračunava tudi pogodbene kazni. Doslej zaznane najpogostejše hujše kršitve so bile deljenje dostopa do sistema (posojanje uporabniške kartice drugim osebam), vožnja dveh ali celo treh oseb na kolesu, nepravilno vračanje koles in puščanje nezaklenjenih koles pred gostinskimi lokali, stanovanjskimi bloki in trgovinami. Nekateri uporabniki redno kršijo 14-urni tedenski čas uporabe sistema in povzročajo poškodbe na kolesih (počene zračnice, zvite košare, poškodbe luči, zavor in zvonca). Vse to kaže na neprimerno uporabo koles in namerno povzročanje škode. Kot rečeno, Občina Kamnik opisana dejanja tudi sankcionira z zaračunavanjem pogodbenih kazni in plačilom poškodb po ceniku pooblaščenega serviserja. Kar nekaj uporabnikom smo za določeno obdobje že onemogočili dostop do sistema KAMKOLO.

Ponovno naj poudarimo, da si občinske službe prizadevajo ozaveščati uporabnike o pravilni uporabi koles, ki so dolžni s sistemom ravnati vestno in pazljivo. Vsak odgovarja za kolo v času izposoje in tudi za vso morebiti nastalo škodo.

Pravilna uporaba KAMKOLESA

Za izposojo kolesa potrebujete vašo uporabniško kartico sistema KAMKOLO ter PIN-številko:

Za vračilo kolesa je postopek sledeč:

Zagon sistema izposoje mestnih električnih koles KAMKOLOGlede na to, da smo v poletnem času in smo priča visokim temperaturam, bo glede na pretekle izkušnje morda prihajalo tudi do motenj in začasnega nedelovanja monitorjev na terminalih, zato v tem primeru uporabniki lahko izposojo in vračilo opravijo preko mobilne aplikacije MICycle. Navodila za uporabo mobilne aplikacije si lahko ogledate TUKAJ.

Ob nadzorih nad pravilno uporabo koles in postaj bodo zoper kršitelje pristojne službe ustrezno ukrepale. Upamo, da smo tudi s temi navodili uporabnikom omogočili lažje razumevanje uporabe KAMKOLESA, ki vabi, da se z njim odpravite po poteh našega mesta.


<< Nazaj | Novice