Mali grad

Izšla knjižica Po pastirskih poteh na Veliki planini

21.06.2010

 

V okviru projekta »Prisluhni glasu vasi« - »Listen to the voice of villages«, ki ga Center za razvoj Litija izvaja tudi na pilotnem območju Velika planina, so na centru v začetku junija izdali knjižico "Po pastirskih poteh", ki je namenjena vsem obiskovalcem naše največje pašne planine. Projekt finančno podpira tudi Občina Kamnik.

Na 36-ih barvnih straneh žepne knjižice je predstavljena bogata naravna, kulturna in duhovna dediščina pastirskega življenja na Veliki, Mali in Gojški planini. Izdajo knjižice, ki je natisnjena v slovenskem in angleškem jeziku, je finančno podprla tudi Občina Kamnik, ki za projekt »Listen to the voice of villages«, ki je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), namenja 30.000 evrov (15% delež, preostanek – 85% - je sofinanciranih s strani ESRR).

Pri pripravi knjižice so sodelovale različne inštitucije, s pomočjo katerih so pripravili zanimivo vsebino iz življenja pastirjev na planini. Poleg dvanajstih točk, ki povezujejo tri planine, najdemo v knjižici tudi poglavja z geografskimi zanimivosti, o zgodovini življenja na Veliki planini, o rastlinstvu, bajtah in naseljih na planini, šegah in navadah ob gnanju živine na pašo ter pastirjevem vsakdanu. Knjižice bodo obiskovalcem Velike planine na voljo v postojankah po planini, na spodnji postaji gondole ter na Turistično informacijskem centru v Kamniku. Digitalna verzija knjižice je na ogled na spletni strani www.razvoj.si.


<< Nazaj | Novice