Mali grad

Izšla je publikacija "Povabilo v gozd srečnih otrok"

13.11.2012

 

V okviru projekta Povabilo v gozd, ki ga financira dynAlp Climate in občine Kamnik, Bovec, Bohinj ter Kranjska Gora, je izšla publikacija "Povabilo v gozd srečnih otrok". Publikacija je na voljo na Občini Kamnik in v Matični knjižnici Kamnik.

V publikaciji so predstavljeni rezultati evalvacije v Vrtcu Antona Medveda Kamnik in dosedanje strokovno delo na področju gozdne pedagogike, ki je v zadnjih dveh letih sistematično potekalo preko projekta Povabilo v gozd. Po številnih gozdnih delavnicah lahko rečemo, da gozdna pedagogika ni samo spoznavanje drevesnih vrst, gozdnih živali ali naravoslovnih poklicev, ampak, da je gozdna pedagogika nekaj kar je otrokom domače, blizu in podpira njihov lastni način razmišljanja in učenja. Gozd je prostor za učenje, raziskovanje, spodbuja ustvarjalnost, krepi samozavest in osrečuje otroke in tudi odrasle.

"Publikacija »Povabilo v gozd srečnih otrok« me je navdušila, ker je zapisana na način v katerem so strokovno utemeljene podrobnosti, ki jih je avtorica opazila pri neposrednem delu z otroki in strokovnim osebjem v gozdu. Ob branju publikacije sem dobila potrditev, da so na videz še tako majhne malenkosti, ki jih naredi otrok in tudi vzgojitelj, izrednega pomena za razvoj otrok in tudi nas odraslih. Majhni koraki so pri delu z otroki veliko večji kot se jih običajno zavedamo. Iskrena hvala avtorici publikacije »Povabilo v gozd srečnih otrok«, mag. Nataliji Györek, za vse prispevke, izobraževanja in strokovna poročila in podporo pri našem delu. Ponosni in veseli smo, da smo del te zgodbe. Najlepše pa je, da resnično verjamemo, da je bivanje v gozdu za naše otroke nuja in ne modna muha, ki ji trenutno sledimo," je povedala Brigita Urbanija iz Vrtca Antona Medveda Kamnik.

Občina Kamnik je s finančno in moralno podporo spodbudila šole in vrtce k izobraževanju na prostem in k vključitvi v mrežo gozdnih vrtcev in šol. Povabilo v gozd je prvi projekt, v katerem smo začeli s sistematičnim delom na področju gozdne pedagogike in vključevanjem le-te v vzgojno – izobraževalni sistem. Pomoč šolam in vrtcem vseskozi nudi tudi Zavod RS za šolstvo, ki podpira tovrstna izobraževanja v sklopu Inovacijskih projektov. Občina Kamnik bo še naprej podpirala dejavnosti, ki omogočajo zdrav, ustvarjalen in srečen razvoj otrok. Gozdna pedagogika je močno vključena v vsakodnevno delo, zlasti v vrtcih, vedno bolj pa se uveljavlja tudi v šolah. Zlasti Vrtec Antona Medveda Kamnik zasluži posebno pohvalo za kvalitetno delo z otroki, kar se odraža na srečnih obrazih otrok. Gozdna pedagogika, ki je vključena v vsakodnevno delo je način, ki ga Slovenija predstavlja Evropi in menimo, da gre za inovativno, napredno in eno od najboljših praks. Ob vseh predstavitvah, ki smo jih že imeli v tujini (Škotska, Nemčija, Švica) smo poželi bučne aplavze, dobili priznanja in bili deležni velikega zanimanja predstavnikov iz različnih, tudi velikih evropskih držav. Veseli nas, da je občina Kamnik del tega procesa, predvsem zaradi naših otrok, ki imajo več možnosti za srečno otroštvo in kvalitetno življenje.

Delo se v tem šolskem letu nadaljuje s projektom "Srce narave nas povezuje", ki poteka preko LAS in ga financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Vabljeni na predstavitev publikacije »Povabilo v gozd srečnih otrok«, ki bo potekala v Matični knjižnici Kamnik, v sredo, 28. 11. 2012, ob 18. uri.


<< Nazaj | Novice