Mali grad

Izšla je knjiga Ta norčavi pustni čas – Primožu Hiengu bodo podelili Murkovo listino za dosežke na področju etnologije

16.11.2011

 

Včeraj so v tiskani Grafika Soča v Novi Gorici natisnili novo in obsežno monografijo urednika in fotografa Primoža Hienga Ta norčavi pustni čas. Na 184 straneh formata 30 krat 22,5 cm predstavlja praktično vse pustne šege in običaje na Slovenskem. Knjigo je odlično oblikoval Marjan Kocjan (D.C. Studio Kamnik).

Zahtevno fotografiranje po številnih krajih Slovenije od Drežnice in Drežniških Raven do Bodoncev na Goričkem je trajalo polnih deset let, avtor pa je svoje reportaže o pustu na Slovenskem redno objavljal na straneh priloge TT Slovenskih novic. Tako je nastal tudi pisni del bogate monografije.

Avtorja so zanimali pustovi in maske v Drežnici in Drežniških Ravnah, kurenti vseh vrst Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz, škoromati v Hrušici in Podgradu, cerkljanski laufarji, petelini in podivci ter zagoriške mačkare v dobrepoljski dolini in drugi slovenski pustni liki. Fotograf je odkril doslej še neznano skupino, Podstenjske fehtarje, ki oživljajo pustno tradicijo vasi Podstenje pri Ilirski Bistrici, letos je odkrival še maske v Rakitovcu na Primorskem in na Velikem Brdu pri Ilirski Bistrici. Zanimali so ga fašenki v Markovcih in Cirkulanah ter pustni sprevodi etnoloških skupin na Ptuju, v Cerknici in v Ljubljani.

Monografija Ta norčavi pustni čas predstavlja v tem trenutku po mnogih letih prvo tovrstno knjigo na slovenskem knjižnem trgu, ki v sliki in besedi na poljuden način predstavlja večino pustnih šeg in običajev na Slovenskem. Tako avtor tudi na svojevrsten način ohranja pustno tradicijo in s tem živo kulturno dediščino, saj avtorjeve fotografije predstavljajo odličen dokument krajev in časa v začetku 21. stoletja.

Strokovno oceno avtorjevih fotografij sta za knjigo pripravila etnologa prof. dr. Janez Bogataj in dr. Aleš Gačnik iz Znanstvenoraziskovalnega središča Bistra.

Izid knjige sta med drugim podprli evropska poslanka dr. Romana Jordan Cizelj v imenu Evropske ljudske stranke in Občina Domžale.

Avtorju monografije Primožu Hiengu bodo v petek, 18. novembra, v Destrniku, rojstnem kraju etnologa Matije Murka, podelili Murkovo listino za dosežke na področje etnologije na Slovenskem v letu 2010/2011.


<< Nazaj | Novice