Mali grad

Izšel je novi vodnik "Plečnik na Domžalskem in Kamniškem"

06.12.2010

 

Te dni je v zbirki vodnikov Kulturni in naravni spomeniki Slovenije, ki jih izdaja Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, izšel nov vodnik Plečnik na Domžalskem in Kamniškem. Zajema vse pomembne spomenike v občinah Kamnik, Komenda, Mengeš in Trzin. Predstavitev bo v torek, 14. decembra na gradu Jablje.

Arhitekt Jože Plečnik (1872 – 1957) je eden izmed najbolj priznanih slovenskih arhitektov.  Največ je ustvarjal v Ljubljani in Pragi, ogromno njegovih dal pa najdemo tudi drugod po Sloveniji ter nekdanji Jugoslaviji.

S pomočjo konservatorja, umetnostnega zgodovinarja Franceta Steleta in drugih intelektualcev je že pred drugo svetovno vojno dobro spoznal severno obrobje Ljubljane. Bil je ljudski ustvarjalec v najboljšem pomenu besede in njegove zamisli so pri kamnosekih, mizarjih in kovačih odmevale še desetletja po njegovi smrti.

Avtorici novega vodnika sta Maja Avguštin in Saša Lavrinc iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Kranj. Konservatorki že vrsto let skrbita, da s pomočjo lastnikov, poznavalcev in financerjev ohranjajo vse, kar je Plečnik s svojimi učenci in naročniki zapustil v cerkvah, hišah in javnih prostorih območja. Pregledali sta vse razpoložljive lokalne arhive, se pogovarjali z ljudmi, ki so sodelovali pri izdelavi arhitektur ali zgolj enostavnih rezbarij. Vodniček predstavlja prenovitvena dela arhitekta Jožeta Plečnika po drugi svetovni vojni na domžalskem in kamniškem območju in njegov spoštljiv odnos do domačih obrtnikov, mojstrov, ki so v svojih delavnicah ustvarjali okrasja po njegovih načrtih in kjer jih je Plečnik obiskoval, prijateljeval z njimi in tudi na njihovih domovih pustil svoj arhitekturni pečat.

Knjižica obsega 100 strani, besedilo spremlja 69 izbranih fotografij, posebej fotografiranih za objavo v vodniku in stilizirani načrti občin Domžale, Kamnik, Komenda, Mengeš in Trzin. Na prednji zavihek vodnika je pregledna karta območja z označenimi spomeniki. Namenjena je vsem generacijam, da se seznani z manj znanimi arhitektovimi deli in se opozori na njihove odlike. Name je spodbuditi izletnike in turiste ter sprehajalce in kolesarje, da med Ljubljano in Kamniško –Savinjskimi Alpami najdejo cilje svojih izletov.

Vodnik je finančno podprla tudi Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik v sodelovanju z občinami Domžale, Komenda, Mengeš in Trzin. Cena vodnika je 7 EUR, kupili pa ga boste lahko tudi na Turistično informacijskem centru v Kamniku.

Predstavitev s krajšim kulturnih programom bo v torek, 14. decembra 2010, ob 17. uri v Jelovškovi dvorani v gradu Jablje.


<< Nazaj | Novice