Mali grad

Izmenjava mladih iz Slovenije in Švice na temo klimatskih sprememb

13.10.2011

 

Občina Kamnik in Bovec sodelujeta pri mednarodnem projektu z naslovom My clime-mate. Cilj projekta je, poleg druženja mladih iz alpskih držav, tudi izmenjava izkušenj na temo klimatskih sprememb. Kamničani in Bovčani smo v začetku meseca maja že gostili skupino mladih iz Švice, konec septembra pa smo jim obisk tudi vrnili. Obiskali smo kanton Luzern, natančneje mesti Entlebuch in Schüpfheim, ter planino Sorenberg, kjer smo bili v planinski koči tudi nastanjeni.

V dneh, ko smo bili v Švici, smo bili aktivni od jutra do večera. Tako smo se že prvi dan odpravili na pohod po energijski učni poti v okolici mesta Entlebuch, ter kasneje v manjših skupinah izdelovali razglednice iz naravnih materialov, katere so morale opozarjat na ekološke probleme. Naslednji dan se nam je pridružila tudi skupina Italijanov in tako smo s skupnimi močmi pomagali pri sanaciji gorskega močvirja, kar je bila za vse prva in posebna izkušnja. V popoldanskem času smo si privoščili malo sprostitve in se knajpali v naravnem centru. V prihodnjih dneh smo poleg ekologije spoznavali tudi švicarsko kulturo in si ogledali večjo kmetijo, pridelovalnico sira, kravji bal, mlin, izdelovali testenine, ter ves čas tudi preizkušali švicarsko tradicionalno kulinariko, kjer so ljubitelji najrazličnejših sirov prišli na svoj račun.

Švica je svoj sloves tudi opravičila, saj smo se lahko na lastne oči prepričali, da je izredno urejena država, kjer imajo čudovito pokrajino, gore in krasna mesta. Videli smo, da znajo izkoristiti dobrine, ki so jim dane ter, da se z veliko volje in pridnosti lahko doseže marsikaj.

Mladi smo prišli do zaključkov, da je treba naravo spoštovati in imeti do nje poseben odnos, česar se ljudje, žal, še vedno premalo zavedajo. Zato je pomembna osveščenost o katastrofah, ki jih lahko človek prizadane okolju, in prav vsak lahko pripomore k boljšemu jutri, če vsaj malo bolj racionalno živi.

Poleg vseh novih spoznanj, krajev, dobrot in dogodivščin, ki smo jih doživeli v Švici, bomo tudi novonastale stike v prihodnosti zagotovo ohranjali.

Besedilo in fotografije: Sara Ogrinec, Občina Kamnik


<< Nazaj | Novice