Mali grad

Izjava za javnost

16.09.2011

 

Spoštovane občanke in občani občine Kamnik!

V zadnjem času lahko beremo mnoge kritične članke na račun delovanja občinske uprave in mene kot župana. Doslej se nisem veliko oglašal na to temo, ker imamo skupaj z občinsko upravo veliko dela in se nimamo časa ukvarjati z anonimnimi izjavami in natolcevanji. Glede na to, da se me zadeva dotika, bom napisal nekaj besed, saj so drugi povedali že skoraj vse na to temo.

Novinarsko delo je zagotovo težko in zahtevno, sploh če hočeš prikazati obe strani enako in objektivno. Žal pa se kamniški informativni portal Kamničan.si od teh norm odmika. Portal deluje pod okriljem podjetja Vizija, agencija za komuniciranje. Lastnik omenjene agencije je mag. Matej Tonin, občinski svetnik, predsednik kamniškega odbora Nove Slovenije in vodja kamniške opozicije. Odgovorni urednik portala, dr. Damjan Hančič pa je tudi vidnejši član Nove Slovenije. Tu se postavlja vprašanje, kako lahko tak informativni portal objektivno poroča o dogodkih, povezanih z delovanjem Občine, saj moje delovanje in delovanje občinske uprave napada že od prvih mesecev dalje, ko praktično še ničesar nisem naredil. Ali natančneje, od takrat, ko sem imenoval oba podžupana. Strankarsko delovanje in objektivno poročanje žal ne gresta skupaj. Če pogledamo še dejstvo, da je Nova Slovenija v opoziciji skupaj z Listo Toneta Smolnikarja in LDS, je slika še jasnejša. Župana bi si vsi krojili po svoje. Dokler dela tako, kot si nekateri predstavljajo, da bi moral, je v redu, ko pa naredi kakšno stvar drugače, je že ogenj v strehi.

Veliko se govori o šikaniranju in t.i. mobingu (nadlegovanju zaposlenih) na Občini Kamnik. Žal je poročanje o tej problematiki enostransko in namenjeno prikazovanju župana kot nekakšnega »zmaja«, ki nadleguje zaposlene in se nad njimi izživlja. Dejstvo pa je, da nihče ni bil zamenjan zaradi politične usmeritve, prijateljskih zvez ali še česa, ampak zgolj zaradi strokovnosti in odnosa do dela. Zato sem si tudi vzel nekaj mesecev časa, da sem zaposlene in njih delo spoznal, nisem jih kar zamenjal prvi dan. Ugotovil sem vrsto nepravilnosti pri raznih projektih (nestrokovni razpisi, neustrezne pogodbe, ki niso ščitile Občine Kamnik ampak izvajalca…). V dobro Občine Kamnik sem te ljudi razrešil. Pri vseh ukrepih sem deloval po črki zakona, vsi premeščeni so se strinjali s premestitvami. Dal sem priložnost tistim, ki radi opravljajo svoje delo, ki ne gredo domov, ko je ura tri popoldne ampak takrat, ko je delo opravljeno. Tistim, ki so do strank prijazni, ki dvignejo tudi telefon sodelavca, če je odsoten. Tistim, ki mamici, ki je ostala brez vrtca za svojega malčka, to prijazno obrazloži in z njo sočustvuje, ne pa da ji poda birokratsko suhoparen odgovor. Potem pa jo srečam na hodniku v solzah in mi pove, da so jo grobo odpravili. Človeku v stiski veliko pomeni že to, da ga nekdo posluša, če mu že pomagati ne more. Razumem, da tisti, ki so bili zamenjani, s tem niso zadovoljni, tega od njih ne pričakujem, nihče pa ni ostal brez službe, le manjše odgovornosti imajo. Zanimivo je, da je g. Tonin pred volitvami govoril, da »Šarca ne volit«, ker se z njim ne bo nič spremenilo, danes obrača ploščo in je do sprememb kritičen. Politika je res zanimiva reč!

Precej se tudi piše o delovanju NK (Nogometni klub) Kamnik in kako naj bi občinska uprava spet šikanirala gospoda Švajgerja, predsednika kluba. Bili smo obveščeni (podpisana peticija), da so se dogajale nepravilnosti, zato smo bili dolžni zadeve preveriti. Te peticije, ne glede na svojo ažurnost, spletni portal Kamničan.si ni želel objaviti. Boris Švajger v medijih trdi, da ga ne maram zato, ker je podpiral mojega protikandidata, g. Braneta Goluboviča. Volitve so že zdavnaj mimo in take razlage brezpredmetne. Opravljena bo revizija, ki bo pokazala, ali so res bile nepravilnosti. Če je bilo vse v redu, potem ne razumem g. Švajgerja, zakaj se toliko razburja, saj bi moralo biti glavno vodilo vseh transparentnost poslovanja.

Veliko se piše tudi o Agenciji za razvoj turizma in podjetništva, kjer poteka postopek imenovanja novega direktorja. Občina Kamnik, kot ustanovitelj javnega zavoda  (ki ga izdatno financira), je bila dolžna zagotoviti pravilnost postopkov pri izbiri. Govorim o postopku, ne o imenih. Svet Agencije je predlagal Komisiji za mandatna vprašanja in imenovanja dr. Andrejo Eržen, ki je dobila večinsko podporo. O imenovanju bo odločal še Občinski svet na seji, 28. septembra.

Takšna je moja plat nekaterih zgodb, ki polnijo spletne in časopisne strani, verjamem pa, da bodo kakšna pojasnila še potrebna.

Vaš župan, Marjan Šarec


<< Nazaj | Novice