Mali grad

Iza Mlakar potopila Kamničanke, z dvema zmagama končali A ligo

02.04.2014

 

Iza Mlakar potopila Kamničanke

Čeprav so odbojkarice Calcit Volleyball tudi drugo finalno tekmo končnice začele z zmago v uvodnem nizu so tudi v mariborski dvorani Lukna tekmo zapustile sklonjenih glav. Zanje je bila usodna odlična Iza Mlakar, ki je dosegla kar 36 točk, svojo priložnost za morebitno zmago v Mariboru pa so zapravile v tretjem nizu, ki so ga izgubile na razliko. Vendar finale končnice še ni odločen, kajti igra se na tri zmage, do svoje prve zmage v finalu končnice pa bodo Kamničanke skušale priti v soboto, 5. aprila, ob 17:30 uri, ko bo tekma v Kamniku.

Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:1 (-23, 22, 25, 16)

Maribor – Dvorana Lukna. 550 gledalcev. Sodnika: Valentar (Prevalje) in Skudnik (Mežica).

Nova KBM Branik: Mlakar 36, Blagne 4, Kučej 6, Kaučič 12, Ajnihar, Igličar 9, Gričnik, Najdič 1, Starčević 14, S. Planinšec, M. Planinšec, Proković – libero. Trener: Bruno Najdič.

Calcit Volleyball: E. Mori 6, Turnšek 16, Božič, Kavčič, Borko 6, Vrhovnik 2, Valenčič 12, N. Mori, Hribar 1, Jerala – libero, Charuk 8, Ščuka 11. Trener: Gašper Ribič.

Z zmago v Kamniku so mariborske odbojkarice prišle do psihološke prednosti v finalu končnice. Če nič drugega zato, ker so po treh zaporednih porazih končno premagale Kamničanke, pa tudi zato, ker sta jim do trinajstega naslova manjkali le še dve zmagi, medtem ko bi odbojkarice Calcit Volleyballa do svojega drugega državnega naslova morale zmagati trikrat. Kljub temu so drugo finalno tekmo končnice bolj mirno začele Kamničanke, ki so začele v isti zasedbi kot v soboto v Kamniku, se pravi z Evo Mori, Saro Valenčič, Lano Ščuko, Tamaro Borko, Lucy Charuk in Meto Jeralo na mestu proste igralke. Na prvi tehnični odmor so gostje odšle s prednostjo dveh točk, na servis Tamare Borko pa so po uspešnem napadu Ščuke Mariborčankam pobegnile za pet točk (13:8). Do drugega tehničnega odmora so se jim domače odbojkarice, pri katerih je bila od samega začetka v igri Sara Najdič, ob njej pa še Nika Blagne, Ana Starčević, Elena Kučej, Marina Kaučič, Iza Mlakar in Stefana Proković, približale na dve točki zaostanka. Po zaslugi Starčevićeve sta bili ekipi na sedemnajsti točki izenačeni, s kar štirimi zaporednimi točkami Ščuke in asom Hribarjeve pa so bile Calcitovke ob vodstvu s 23:18 na pragu zmage v uvodnem nizu. A so se morale zanjo še krepko potruditi, kajti v končnici niza se je razigrala Iza Mlakar, ki pa je vendarle naredila napako za Calcitovo vodstvo z 1:0 v nizih.

Čeprav so tudi v drugem nizu mariborske odbojkarice povedle s 3:1, so Kamničanke na servis Turnškove in dobri reakciji Eve Mori na mreži prišle do treh točk prednosti (7:4). Z dvojnim blokom Eve Mori in Lucy Charuk so tudi ob prvem tehničnem odmoru gostujoče odbojkarice zadržale to prednost, ki so jo s trojnim blokom povečale na pet (11:6). Kamničanke so vodile tudi še s 13:8, toda na servis Elene Kučej je prišlo do težav na njihovem sprejemu, kar so domače odbojkarice izkoristile in z delnim izidom 6:1 izid na štirinajsti točki izenačile. S tem pa težav gostij ni bilo konec, kajti Mariborčanke so z blokom Kaučičeve na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo točke. Z dvema zaporednima točkama so aktualne pokalne zmagovalke še enkrat prišle do vodstva, toda Gašper Ribič je kmalu zatem moral vzeti še svoj drugi polminutni odmor, kajti ekipa Branika je povedla z 19:17. Z novim blokom so Kamničanke izid na devetnajsti točki izenačile, tako da se je obetala še ena zanimiva končnica. Vendar do nje ni prišlo, kajti na servis Kučejeve, bloku Mlakarjeve in napaki Turnškove so Mariborčanke prišle do kar treh zaključnih žog za izenačenje v nizih. Drugo je izkoristila Ana Starčević. Ob ne ravno blestečem sprejemu so bile odbojkarice Calcita predvsem neučinkovite v napadu, saj so v drugem nizu v tem elementu igre dosegle le šest točk, na drugi strani Kamničanke, pri katerih sta bili nezaustavljivi Mlakarjeva in Starčevićeva pa petnajst.

Tretji niz je bil izenačen do prvega tehničnega odmora, na katerega so gostje šle s točko prednosti. Kamničanke so povedle tudi z 9:7, vseeno pa se je za prvi polminutni odmor v tem nizu odločil Gašper Ribič, kajti domače odbojkarice so po zaslugi fantastične Mlakarjeve povedle z 12:11. Z blokom Igličarjeve so Mariborčanke gostjam pobegnile za dve točki (15:13), toda z delnim izidom 4:0 so nekoliko lažje zadihali v kamniškem taboru. Calcitovke so z dvema točkama prednosti vodile še pri izidu 19:17, nato pa je zadevo v svoje roke vzela Mlakarjeva, ki je bila ob dobrih servisih nezaustavljiva še v napadu in z delnim izidom 4:0 so do dveh točk prednosti prišle mariborske odbojkarice. Nova KBM Branik je v končnici povedla tudi s 23:20, a so jih Kamničanke na triindvajseti točki ulovile. Toda do končnega preobrata ni prišlo, kajti Mariborčanke so z blokom Kučejeve izkoristile svojo tretjo zaključno žogo.

V četrtem nizu so Kamničanke popolnoma popustile v vseh elementih igre. Po začetnem vodstvu Mariborčank z 8:3, so se na servis Charukove in po napaki domače ekipe še približale na točko zaostanka (8:9), po polminutnem odmoru Bruna Najdiča pa so branile naslova prišle do vodstva s 14:10. Kamničanke so nato preko Ščuke še dosegle eno točko, nato pa je bila zanje s svojim servisom usodna Elena Kučej, ki je dosegla tudi dva asa, in z delnim izidom 6:0 je bil odpor kamniške ekipe dokončno zlomljen. Zadnjo točko na tekmi za drugo finalno zmago Nove KBM Branika je dosegla Urška Igličar, ki se je, tako kot v Kamniku, izkazala z odlično igro in kot dobra menjava za Niko Blagne. Vseeno pa je bila junakinja tekme Iza Mlakar, ki je Kamničanke nikakor niso uspele zaustaviti. Korošica, ki drugo sezono igra za Branik, je v štirih nizih dosegla neverjetnih 36 točk, vsekakor pa velja omeniti še šest blokov Marine Kaučič. Na drugi strani se je v bloku izkazala Eva Mori, ki je dosegla enega manj, obe ekipi pa sta tekmo končali s petnajstimi bloki. Ob celo nekaj boljšem sprejemu pa so Kamničanke spet zatajile v napadu, kjer je bila njihova učinkovitost samo 26-odstotna.

Izjavi po tekmi

Iza Mlakar, igralka Nove KBM Branika: »Proti Calcitu lahko zmagamo le, če je v igri malo napak. Tokrat jih res ni bilo veliko in zasluženo smo se veselili. Naša ekipa je igrala zelo zrelo, pozna se, da trdo treniramo. Ne glede na vodstvo 2:0, prvenstvo še ni končano, tako da v Kamnik potujemo, kot da je rezultat v zmagah 0:0.«

Tjaša Turnšek, igralka Calcita Volleyballa: »S sezono smo prezadovoljni, z dosežki smo presegli pričakovanja. Mariborčanke so bile favoritinje finalnih obračunov in odsev tega je njihovo vodstvo 2:0. Upam, da bomo v Kamniku znižali vodstvo tekmic in da se bo boj za naslov prvakinj nadaljeval.«

Z dvema zmagama končali A ligo

Starejši dečki Calcit Volleyballa so na svojem zadnjem turnirju A lige – zahodna skupina, v Kostanjevici na Krki, zabeležili dve zmagi. Na prvi tekmi so bili boljši od Brezovice, nato pa še od domačinov turnirja. Ali bodo A ligo končali na drugem ali tretjem mestu, bo odvisno od turnirja v Novem mestu, ki bo v nedeljo, 13. aprila, v vsakem primeru pa bodo igrali v polfinalu.

Mladi Kamničani so si že pred turnirjem v Kostanjevici na Krki zagotovili nastop med osem najboljših slovenskih ekip, toda njihova želja je bila, da A ligo končajo z dvema zmagama. To jim je tudi uspelo, saj so proti Brezovici zanesljivo dobili prvi niz, drugega pa s težavo. Če igra proti Brezovici ni bila najboljša, je bil trener Jure Sitar lahko toliko bolj zadovoljen z igro, ki so jo njegovi varovanci prikazali proti domačinom turnirja. Tudi tokrat po zaslugi dobre obrambe in vrhunskega servisa, s katerim so ves čas izvajali pritisk na nasprotnike, ki niso mogli razviti svoje igre. Obe tekmi so začeli v postavi: Teo Podobnik in Aljaž Hrovat na sprejemu, Rok Forštnarič in Tom Sojer na podaji, Matej Mlakar in Žan Dolžan na bloku ter Kristjan Krt na mestu prostega igralca.

»Razplet v skupini bo dal končne razvrstitve šele po naslednjem turnirju. Še vedno se nadejamo, da bi A ligi lahko končali na drugem mestu v svoji skupini, ker bi s tem dobili lažjega nasprotnika v polfinalu državnega prvenstva. Zdaj smo prosti več kot mesec dni, smo pa že v celoti izpolnili cilj za letošnjo sezono, se pravi, da smo se uvrstili med osem najboljših ekip v Sloveniji. Tudi s tekmami v A ligi so fantje dokazali, da sodijo med najboljše v Sloveniji. Prepričan sem, da so dečki Calcita sposobni, če imajo dober dan, premagati vsakogar, je pa res, da lahko proti vsakomur tudi izgubijo,« je po turnirju v Kostanjevici dejal trener starejših dečkov Calcit Volleyballa Jure Sitar.

Za Calcit Volleyball so v Kostanjevici na Krki igrali: Teo Podobnik, Aljaž Hrovat, Jan Fink, Aljaž Zalogar, Matej Mlakar, Peter Kadunc, Žan Dolžan, Rok Forštnarič, Tom Sojer, Matic Sadjak, Videc, Andraž Zalogar, Jakob Krt in Kristjan Krt.

Izidi turnirja na Kostanjevici na Krki: http://www.odbojka.si/tekmovanja2013/2013_dec/2013_DKI/2013_dki_A_Z

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec, Tine Forštnarič


<< Nazaj | Novice