Mali grad

Iz Matične knjižnice Kamnik z igro v Glasbeni svet

08.01.2015

 

V vseh enotah Matične knjižnice Kamnik pripravljamo tudi pravljične ure za predšolske otroke. Ta srečanja so namenjena pripovedovanju pravljic ter ustvarjanju z namenom, da otrokom pravočasno približamo branje, knjige, jezikovno vzgojo in tudi kakšne druge vrednote in k temu spodbujamo tudi starše. Pravljične ure so dobro obiskane, pravljičarke pa se nanje dobro pripravijo. Po odzivih so starši zadovoljni in pravljične ure za zanje in za otroke dobrodošel kulturni dogodek.

Za širitev obzorij dodamo pravljičnim uricam še kakšno popestritev. V januarju je vse pravljične ure obogatil glasbeni svet. K sodelovanju smo povabili dr. Veroniko Šarec, glasbeno pedagoginjo, ki je ustanovila tudi Glasbeni svet, Inštitut za zgodnjo glasbeno vzgojo. Za vse enote in pravljične ure je pripravila uro otroških pesmi, gibanja, plesa, iger, recitacij in drugih aktivnosti. Zraven so bili povabljeni tudi starši, ki s svojim zgledom lahko vplivajo na otroka. Po knjižnicah je odmevala pesem in zraven še otroški smeh.

Zgodnja glasbena vzgoja zagotavlja temelje za skladen osebnostni razvoj in pomaga odkriti ter razviti otrokove glasbene sposobnosti. Dr. Veronika Šarec opozarja na številne prednosti zgodnjega glasbenega udejstvovanja, kot so ponotranjena ljubezen do glasbe, ustvarjalnost, vpliv na intelektualni, socialni, emocionalni in fizični razvoj ter razvoj motoričnih sposobnosti in estetskega čuta.  Zaposleni v knjižnici vam lahko potrdimo, da so se otroci in starši z glasbenih uric vračali nasmejani in dobro razpoloženi.

Dr. Veronika Šarec nam je po koncu pravljičnih in glasbenih uric, s katerimi želi starše spodbuditi k boljši glasbeni vzgoji, povedala: »Glasba s svojo izjemno močjo deluje sproščujoče, motivacijsko, uri spomin, razvija domišljijo, grobe in fine motorične spretnosti, poskrbi za socialno vključenost posameznika v skupino in še bi lahko naštevali. Zato z velikim veseljem vodim glasbene urice za malčke vse od nosečnosti pa do vstopa otrok v šolo. To je najpomembnejše obdobje v življenju za razvoj glasbenih sposobnosti. Posebnost uric je tudi ta, da so vedno AKTIVNO prisotni starši oz. druga odrasla oseba, s čimer na otroka vplivajo še posebno spodbudno. Iskreno sem hvaležna ravnateljici kamniške knjižnice Bredi Podbrežnik in njenim kolegicam, da so v tem programu prepoznali kvaliteto. Z njihovo pomočjo omogočamo kamniškim malčkom in njihovim staršem, da pokukajo v čaroben svet glasbe in spoznajo številne dejavnosti, ki vodijo k uspešnejšemu celostnemu razvoju otroka.«

Besedilo in fotografije: Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Matične knjižnice Kamnik


<< Nazaj | Novice