Mali grad

Iz Bratislave z dvema točkama

26.10.2013

 

Odbojkarice Calcit Volleyballa so na prvi tekmi drugega kroga ženske srednjeevropske lige proti aktualnim slovaškim prvakinjam, ekipi Slavie iz Bratislave, vodile že z 2:0 v nizih, nato pa so do zmage prišle v tie-breaku. Za mlado kamniško ekipo, ki bo prihodnjo soboto, ob 17.30 uri gostila Vašaš iz Budimpešte, je to zagotovo spodbuden izid, kajti v minulih sezonah so se iz glavnega mesta Slovaške le redko vračale z zmago.

Slavia – Calcit Volleyball       2:3 (-16, -23, 18, 19, -5)

Bratislava – Športna dvorana Mladost. 150 gledalcev. Sodnika: Mocsnik in Eva (oba Madžarska).

Slavia: Mitrengova 9, Hudecova 15, Svatošova, Smatanikova 5, Košova 18, Harmanova, Doležajova – libero, Rakošova 3, Pištelakova 11, Sikelova 1, Mikšikova, Szaboova. Trener: Martin Hančik.

Calcit Volleyball: E. Mori 6, Turnšek 16, Božič 1, Kavčič, Borko 6, Vrhovnik, Valenčič 12, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 11, Ščuka 15. Trener: Gašper Ribič.

Na svojem prvem gostovanju v letošnji sezoni srednjeevropske lige so Kamničanke na vročem igrišču v Bratislavi, kjer se v preteklosti niso prav pogosto veselile zmage, pokazale več obrazov. Blestele so predvsem v prvem nizu in v tie-breaku, solidno so odigrale drugi niz, popustile pa v tretjem in četrtem nizu. Kamniški trener Gašper Ribič je tokrat tekmo proti Slavii, ki je v prvem krogu v slovaškem obračunu v gosteh izgubila proti mestnim tekmicam, ekipi Doprastava, začel z Evo Mori na mestu organizatorke igre, drugih šest igralk pa je bilo istih kot pred šestimi dnevi, ko je v Kamniku gostovala Nova KBM Branik. Za sprejem sta tako ob prosti igralki Meti Jerali skrbeli Sara Valenčič in Lana Ščuka, v bloku sta bili Tamara Borko in Lucy Charuk, medtem ko je na korektorskem položaju zaigrala Tjaša Turnšek. Z dobro igro na sprejemu, temu primerna je bila tudi učinkovitost v napadu, so si Kamničanke po točki prednosti ob prvem tehničnem odmoru do drugega priigrale vodstvo s 16:21. V končnico niza so šle s šestimi točkami prednosti (21:15), kar jim je zagotavljajo mirno nadaljevanje, v katerem so svojim nasprotnicam prepustile le še točko.

Tudi drugi niz so začele odlično, saj so na prvi tehnični odmor odšle s štirimi točkami prednosti, toda po vrnitvi na igrišče so se prvič na tekmi pojavile težave na sprejemu. V domači ekipi sta bili nezaustavljivi Simona Košova in Romana Hudecova, tako da je Slavia na drugi tehnični odmor odšla z delnim izidom 12:4 in s štirimi točkami prednosti. Po tehničnem odmoru so se varovanke Gašperja Ribiča le zbrale, povedle z 21:20 in v napeti končnici slavile tudi v drugem nizu. V tretjem nizu so še vodile z 8:6, ob drugem tehničnem odmoru pa so za domačinkami zaostajale le še za točko, toda nato so do konca niza Kamničanke dosegle le še tri točke. Odbojkarice Calcita so s slabšo igro nadaljevale tudi v četrtem nizu, ko so z domačinkami držale korak do izida 10:11. Ob drugem tehničnem odmoru so za njimi zaostajale za tri točke, pred vstopom v končnico pa za pet (16:21), tako da je o zmagovalkah dvoboja dveh ekip, ki sta srednjeevropsko ligo začeli s porazom, odločal peti niz. V njem je Evo Mori na mestu organizatorke igre zamenjala Mojca Božič, ki je v igro vstopila že ob koncu četrtega niza. Menjava se je Kamničankam obrestovala, vendar tudi za to, ker so svoj sprejem spet spravile na višjo raven, v bloku pa sta bili odlični Tamara Borko in predvsem Lucy Charuk, ki je na koncu tekme v svoji statistiki imela kar pet blokov. Začetek petega niza je bil za kamniško ekipo odličen, saj je povedla s 5:1, po tehničnem odmoru, na katerega so odšle s petimi točkami prednosti, pa so z delnim izidom 4:0 prišle do neulovljive prednosti in pomembne zmage v boju za uvrstitev med prve štiri ekipe po rednem delu srednjeevropske lige.

Zmaga Kamničank je bila popolnoma zaslužena, saj so bili tudi vsi statistični kazalniki na njihovi strani. Sicer sta imeli obe ekipi kar precej težav na sprejemu, tako so Kamničanke tekmo končale s 33-odstotnim sprejemom, domačinke pa le s 26-odstotnim. V napadu je bila njihova uspešnost 41-odstotna, uspešnost Bratislavčank 37-odstotna, medtem ko so slovenske pokalne zmagovalke dosegle dvanajst blokov, domačinke pa štiri manj. Tudi po številu asov so bile Calcitovke boljše, saj so jih dosegle osem, po tri Eva Mori in Tjaša Turnšek, dva je prispevala še Lucy Charuk, enega manj pa so dosegle odbojkarice Slavie.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice