Mali grad

Imate kaj za pusta hrusta?

26.02.2017

 

Ko se zima končuje, pust praznuje …Pust je čas priprave na pomlad in čas, ko oblast prevzamejo pustne šeme. Že v času naših prednikov so za pusta veliko plesali: verjeli so, da bo tako repa bolj debela.

Pomembna je bila pustna nedelja, ki so jo predvsem v Tuhinjski dolini imenovali »portkana«, saj so pri plesu z nogami udarjali ob tla, da bi zemljo vnovič prebudili v življenje. Maškare, ki so za pusta hodile po vaseh, so imele s seboj godca, ki jim je v vsaki hiši zaigral nekaj viž, da so plesale.

V nižinskih vaseh pod Kamnikom so na pustni dan otroci naredili velike bakle, odšli iz vasi in z njimi v taktu mahali sem in tja, zvečer pa so skupaj z drugimi »zažgali Pusta« iz dračja. Ponekod je zaradi šemljenja ob pustovanjih prihajalo do sporov z duhovniki, posebno v vaseh pod Kamniškimi planinami. Nasprotje med župnikom in tistimi, ki so pripravljali pustni sprevod, se je v tem času tako zaostrilo, da je župnik zagrozil, da ne bo krščeval in poročal, dokler ne bodo zažgali pustnih rekvizitov. S tem je izginil tudi spomin na maske tega območja, ki so jih ohranjali iz roda v rod.

Ljudsko dediščino pa bomo kljub spreminjanju časa ohranjali tudi v Občini Kamnik in skupaj preganjali starko zimo ter klicali pomlad. Kot je že v navadi, se starka zima ne da tako zlahka odgnati, zato jo bodo maškare vseh oblik in barv na kamniškem karnevalskem dogajanju od Šutne do Glavnega trga na pustni torek z zvonci, trobentami in pisanimi baloni opozarjale nase.

Vabljeni na "pusta hrusta" in vse njegove norčije.

Kamniški karneval

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik vabi na tradicionalni Kamniški karneval, ki bo letos že četrtič potekal od Šutne do Glavnega trga, kjer nas bo zabaval in v svet iluzionizma popeljal čarodej Sam Sebastian.

Zbiranje pustnih mask se bo na pustni torek, 28. februarja 2017, pričelo ob 15.30 pred rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni, kjer bodo na stojnici potekale tudi prijave na pustno tekmovanje izbora najboljših mask.

Povorka bo skozi mesto krenila ob 16.30 uri v ritmu koračnic Mestne godbe Kamnik, na čelu katere bodo korakale članice Društva kamniških mažoretk Veronika, pridružili pa se jim bodo tudi plesalci Plesnega kluba ŠinŠin.

Med pisano množico maškar se bosta karnevala udeležila tudi kamniški mamut in grofična Veronika, letos prvič pa tudi šeme na hoduljah.

Vstop na najbolj norčavo zabavo v mestu je brezplačen, za povrh pa vsaka maškara dobi še en masten krof!


Popolna zapora na javnih cestah in javnih prometnih površinah v torek, 28. februarja 2017

Predlagatelju Zavodu za turizem, šport in kulturo v občini Kamnik, Glavni trg 2,1241 Kamnik (organizator oziroma prireditelj), se dovoljuje zaradi prireditve »KAMNIŠKI KARNEVAL« izvesti začasno spremembo prometnega režima – popolno zaporo na javnih cestah in javnih prometnih površinah, in sicer:

Obvozi

Opozorilo

Vse stanovalce na delu Glavnega trga kjer bo osrednji prireditveni prostor in stanovalce Zapric, Kolodvorske in Streliške bo prireditelj o zaporah in o preusmeritvah prometa pisno obvestil najmanj 3 dni pred zaporo ceste.

Sobota, 25. februar

Pustna povorka po Duplici in Bakovniku

Osnovna šola Marije Vere prireja pustno rajanje in 7. tradicionalni pustni sprevod. Pustno rajanje bo v soboto, 25. februarja 2017. Sprevod bo ob 9. uri krenil izpred Osnovne šole Marije Vere in pot nadaljeval po osrednjem delu Duplice.

Popolna zapora na javnih cestah in javnih prometnih površinah v soboto, 25. februarja 2017, od 9. do 11. ure

   

Predlagatelju Osnovni šoli Marije Vere Kamnik, Ljubljanska cesta 16a, Kamnik (organizator oziroma prireditelj), se dovoljuje zaradi prireditve »Otroški pustni sprevod 2017« izvesti začasno spremembo prometnega režima – popolno zaporo na javnih cestah in javnih prometnih površinah:

Način zapore


Pustno rajanje s podelitvijo nagrad za najboljše maske v pubu Pod skalo

Že veste kaj boste letos za pusta? Še nekaj dni je časa za razmislek in pripravo, mi pa vas vabimo, da se udeležite našega zabavnega pustnega rajanja s podelitvijo nagrad najboljšim maskam.

Naš Pub se na pustno soboto, 25 februarja, ob 21. uri, spremeni v pravo zbirališče zanimivih mask in pustnih kostumov. Ker gre za eno naših najbolj tradicionalnih prireditev, se nadejamo, da to tako tudi letos. 

Izbor najboljših mask bo potekal okoli polnoči. Pripravili smo širok nabor različnih nagrad, še posebej pa smo veseli, da so se našemu klicu po sodelovanju odzvali kamniški pivovarji, ki bodo poskrbeli, da naše maškare ne bodo žejne.

Hvala Pivovarna Mali grad, Domača pivovarna pod Menino in Maister Brewery.

Vstop prost!

Se vidimo v soboto v maskah!

Na pustni torek, 28. februarja, pa so vse maškare od 18. ure dalje vabljene na pustno matinejo.


Ples v maskah na Črnivcu

V gostišču GTC 902 Črnivec v soboto, 25. februarja 2017, od 20. ure dalje pripravljajo pustni ples v maskah z ansamblom Galop. Najboljše maske bodo nagrajene.

Rezervacije na telefonski številki: 041 589 865.


Pustovanje Pri Čibru

Gostilna pri Čibru vas vabi na tradicionalno pustovanje, ki bo v soboto, 25. februarja 2017, od 19. ure dalje. Za ples in zabavo bo poskrbela skupina Joker, za odlično hrano, pijačo in seveda nagrade za najboljše maske pa Gostilna pri Čibru.

Rezervacije sprejemajo na telefonski številki 01 839 27 18.


Veselo pustovanje in otroško pustno rajanje v Športno-kulturnem domu Mekinje

Športno-kulturno društvo Mekinje vabi na veselo pustovanje in otroško pustno rajanje, ki bo v soboto, 25. februarja 2017, od 10. do 12. ure v dvorani društvenega doma.

Vsaka pustna maska dobi krof in sok.


43. Pustni smuk na Veliki planini

Planinsko društvo Bajtar Velika planina vabi na tradicionalni pustni smuk v soboto, 25. februarja 2017, ob 11. uri pri Črnuškem domu na Mali planini. Najbolj izvirne maske bodo nagrajene, prav tako najboljši tekmovalci.

   


Veselo pustovanje Pri planinskem orlu

Velika pustna zabava z Viharniki se bo v gostilni Pri planinskem orlu v Stahovici začela v soboto, 25. februarja, ob 20. uri, da pa boste lažje preživeli veselo norčavi večer pustne sobote, pa vam bodo postregli s tradicionalnim pustnimi jedmi in domačimi pustnimi dobrotami.

Kot je Pri orlu na pustnih zabavah že običajno, bodo najlepše in najboljše maske nagrajene z lepimi in bogatimi nagradami.

Pridite tudi vi, da s pustovanjem Pri planinskem orlu skupaj pomagamo odgnati zimo.


Maškarada v Atriumu in DJ Jure

Vabljeni na maškarado v soboto, 25. februarja, v Atriumu od 21. ure dalje.

Za glasbo bo poskrbel DJ JURE.

     

Torek, 28. februar

Pustna povorka v Motniku

V torek, 28. februarja 2017, ob 15.30 vabljeni v Motnik, kjer se bo odvijala pustna povorka skozi trg Motnika. Zbor pustnih mask je na vzhodni strani Motnika (pri Cotl).

 

 

 


Otroško pustno rajanje v Lazah

Vabljeni na otroško pustno rajanje v torek, 28. 2. 2017 ob 16. uri v dvorani Laze.


<< Nazaj | Novice