Mali grad

Igro Calcita bo v novi sezoni vodil Martin Hrast

04.09.2013

 

Nekoliko prenovljena ekipa Calcita Volleyballa se bo svojim navijačem v novi sezoni predstavila v soboto, ko bo v kamniški športni dvorani gostila močan turnir. Na njem bodo ob Kamničani igrali še odbojkarji Salonita, Go Volleyja in Panvite Galexa. Vlogo prvega organizatorja igre bo po odhodu Jana Brulca prevzel Martin Hrast, ki bo tudi v novi sezoni najstarejši član kamniške ekipe, ki bo v prvem krogu 1. DOL Radenska Classic, 12. oktobra, v svoji dvorani gostila novega prvoligaša, Fužinarja iz Raven.

32-letni Martin Hrast sploh več ne šteje, koliko priprav na novo sezono je že za njim. S tem se raje ne obremenjuje, tako kot tudi ne s tem, da so avgustovske priprave običajno najbolj zoprne za vse igralce.

»Je že tako, da so avgustovske priprave običajno naporne in dolgočasne, kajti gre za pridobivanje telesne moči, zato so si treningi v tem obdobju bolj ali manj vedno podobni. Ampak ne preostane ti drugega, kot da potrpiš in prestaneš vse to, saj je nujno potrebno, če želiš normalno odigrati sezono. Najhuje je bilo prve dni v avgustu, ko je bila tista neznosna vročina, saj se po njej dvorana ni ohladila še skoraj vsaj dva tedna, tako da so bile tri tedne razmere res nevzdržne. A kot rečeno, tudi to smo preživeli, samo parket smo morali zato večkrat pobrisati. Še zlasti za mano,« se je v smehu avgustovskih muk spomnil Martin Hrast, ki se že veseli pripravljalnih tekem. Prve bodo že v soboto, ko bodo v Kamniku igrali Sobočani, Kanalci in Novogoričani.

»Najhuje je tako že za nami in zdaj je več igre šest na šest, začeli smo tudi z uigravanjem, začele se bodo prijateljske tekme. V soboto naša igra verjetno še ne bo na visoki ravni, tako kot tudi ne drugih treh ekip, ker gre vendarle za večino od nas za prve tekme v novi sezoni. V vsakem primeru je do začetka prvenstva pred nami bolj zanimiv del priprav.«

V zadnjih dveh sezonah sta bila v kamniški ekipi v ospredju Matija Jereb in lani Jan Brulec, oba na širšem seznamu selektorja Luke Slabeta, v letošnji bo na mestu organizatorja igre prvi mož Calcita. Vendar sam opozarja: »Na svojem igralnem mestu imam praktično že vso kariero hudo konkurenco, kar mi, če sem iskren, ustreza, saj potem ekipa od mene dobi veliko več. Boljša kot je konkurenca, več truda moraš vložiti v to, da dobiš priložnost. Tudi v novi sezoni mi mesto prvega organizatorja igre ni zagotovljeno. Morda imam, zaradi svojih izkušenj manjšo prednost pred Tinetom Kvasom, ki je lani resda igral v drugi ligi, vendar gre za zelo nadarjenega igralca, tako da je pred obema še velik boj za mesto prvega organizatorja igre. Mi je pa všeč, da je prišel Tine, ker je domač igralec.«

Še bolj pomembna kot borba za prvega organizatorja igre Calcita bo boj za drugo mesto v državnem prvenstvu - prvo bo bolj ali manj tudi v novi sezoni rezervirano za ACH Volley -, saj so bili Kamničani drugi lani in predlani. Toda dejstvo je, da so ekipo zapustili trije Jani, Brulc, Planinc in Pokeršnik, prav tako, zaradi poškodbe, ni več Matjaža Sušca, vendar to še ne pomeni, da bodo varovanci Marka Brumna po igri slabši kot lani.

»Poimensko smo res veliko izgubili, saj bi nam vsi trije prišli še kako prav. Ne nazadnje sta Planinc in Pokeršnik še vedno na reprezentančnih pripravah, kar dovolj zgovorno govori o njuni kakovosti. Sta odlična na sprejemu, prodorna v napadu in zagotovo smo z njunim odhodom predvsem na mestu sprejemalcev veliko izgubili. Toda po drugi strani je prišel Andrej Štemberger Zupan, ki bo lepa zamenjava zanju, bodo pa zato več priložnosti dobili mlajši igralci, predvsem Žiga Štern in Domen Kotnik. Oba prihajata v najboljša igralska leta, ko morata začeti igrati. Za oba bo to odlična priložnost, da se v tej sezoni dokažeta. Ker sta oba željna igre in dokazovanja, bo to za nas plus. Res je, da nimata izkušenj, toda morda bosta to nadomestila z borbenostjo,« ima Hrast polno zaupanje v svoja mlada soigralca. Pa bo to dovolj za končno drugo mesto?

»Glede nato, da je ACH Volley že desetletje praktično nedotakljiv glede prvega mesta in da je nepremagljiva ovira, drugim slovenskim klubom ostaja le še boj za drugo mesto. Sam sem bil v zadnjih treh sezonah že trikrat drugi, enkrat s Kropo in dvakrat s Calcitom. Po pravici povedano, je vsako leto težje obdržati to mesto, kajti tudi konkurenca napreduje in se krepi. V letošnji sezoni sta se najbolj okrepila Panvita, Maribor, tudi Šoštanj, prav tako ne bi odpisal Salonita … Skratka, mislim, da bo letos liga še bolj izenačena in zanimiva, kot je bila lanska.«

Do začetka prvenstva je še dobrih pet tednov. Razlog za poznejši začetek leži v evropskem prvenstvu, na katerem bo nastopila tudi slovenska reprezentanca. Martin Hrast pozorno spremlja njene nastope v pripravljalnem obdobju.

»Reprezentanca si zasluži vse čestitke, saj je premagala kar tri reprezentance, ki so blizu ali celo na samem svetovnem in evropskem vrhu. Premagati Slovake v gosteh ter nato v Hočah še Bolgare in Kanadčane, je zagotovo velik uspeh za slovensko odbojko in samo želimo si lahko, da bi bilo tako tudi na Danskem. Za popularizacijo odbojke bi bilo to odlično. Vendar se moramo zavedati, da imamo zelo neugodno skupino, kajti Srbija, Finska in Nizozemska so same vrhunske ekipe in že vsaka zmaga proti tako kakovostnim ekipam bo lep uspeh,« smo se kamniškim organizatorjem igre dotaknili še nastopov najboljših slovenskih odbojkarjev.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice