Mali grad

Igrišče enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik je nadgrajeno v možgansko stimulativno igrišče

25.05.2021

 

Igrišče enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik je nadgrajeno v možgansko stimulativno igriščeDanes smo v uporabo predali obnovljeno igrišče enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik, ki je bilo v okviru projekta Gibanje za zdrave možgane nadgrajeno v možgansko stimulativno igrišče. Dogodka so se udeležili župan Matej Slapar, podžupan Aleksander Uršič ter sodelavci Oddelka za razvoj in investicije ter Oddelka za družbene dejavnosti Občine Kamnik, ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik mag. Liana Cerar in njeni sodelavci, ravnatelj Osnovne šole Stranje Boris Jemec in predstavnica Las SRCE Slovenije Mija Bokal. 

Občina Kamnik je skupaj s partnerji projekta (Osnovna šola Janka Modra Dol pri Ljubljani, Vrtec Antona Medveda Kamnik, Osnovna šola Stranje) pridobila sredstva za sofinanciranje obnove igrišča enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik. Projekt Gibanje za zdrave možgane naslavlja izziv sodobne družbe, ki se sooča s posledicami splošne digitalizacije in odvisnosti od računalnikov tako med otroki in odraslimi. Da bi se možganske strukture, ki otrokom omogočajo procese učenja, razvoja kognicije ter predelovanje stresa, ustrezno oživčile, otroci potrebujejo dnevno kontinuirane gibalne dejavnosti za stimulacijo možganov, katerih osnovo predstavlja aktivacija ravnotežnostnega organa.

Igrišče enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik je bilo tako v okviru omenjenega projekta nadgrajeno v možgansko stimulativno igrišče, ki ugodno vpliva na razvoj najvišjih možganskih funkcij za družbo prihodnosti in reducira odklone v razvojnem in zdravstvenem statusu otrok. Na igrišču je bila, poleg zemeljskih in gradbenih del, izvedena dodatna zasaditev vegetacije, postavljena pa so bila tudi tri nova igrala. Urejene so bile poti in z ograjami zaščitene stopnice, postavljen je bil nov peskovnik s priključkom za vodo. Povečana je bila ravna površina igrišča, nasuta s prodcem, ki otrokom omogoča gibanje na večji površini.

Skupna vrednost projekta Gibanje za zdrave možgane (vseh projektnih partnerjev) znaša 147.357,50 evrov (z DDV), od tega je vrednost sofinanciranja s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja znašala 79.352,14 evrov. Občina Kamnik v investicijo namenila 66.323,03 evrov (z DDV), od tega bo dobila vrnjenih 65 odstotkov sredstev iz razpisa LAS-a Srce Slovenije.

V okviru druge faze projekta Gibanje za zdrave možgane bodo izvedene še druge aktivnosti, kot so delavnice za predšolske otroke, stare starše in delavke starejše od 50 let, predavanja za starše ter posvet za pedagoške delavce. Izvedena bo tudi raziskava, ki bo preučevala gibanje otrok na igrišču pred in po izvedbi vzdrževalnih del.

Igrišče enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik je nadgrajeno v možgansko stimulativno igrišče

Ob odprtju je zbrane pozdravila ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik, mag. Liana Cerar in izrazila iskreno zahvalo vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu, da so otroci vrtca bogatejši za nova igrala. Ob tem pa še poudarila, da je danes res poseben dan, saj smo lahko hvaležni, da smo bili uspešni in prišli do novega igrišča tudi zaradi tega, ker smo vsi vključeni deležniki resnično dobro sodelovali.

Župan Matej Slapar je ob novi pridobitvi, ki bo pomagala tudi pri senzornem razvoju naših najmlajših, iskreno čestital otrokom, ravnateljici in njenim sodelavcem. Ob tej priložnosti je otrokom podaril košarico pripomočkov za igro v peskovniku z željo, da bi na novem igrišču preživeli lepe trenutke in se ob številnih igralih tudi kaj novega naučili.

Kulturni program so pripravili otroci enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik skupaj z vzgojiteljicami. Ob zvokih harmonike so zaplesali in se poveselili ob novi pridobitvi ter se s Kekčevo pesmijo pogumno in navdušeno podali na novo igrišče.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.


<< Nazaj | Novice