Mali grad

»I feel Slovenia na Alpah«

23.06.2021

 

»I feel Slovenia na Alpah«Rdeča nit letošnjega kolesarskega Maratona Alpe Scott, ki se prvo julijsko nedeljo vrača po letu dni premora, so naravne lepote Kamniško – Savinjskih Alp.

Organizatorji želijo, v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, med udeleženci maratona in ostalimi kolesarskimi navdušenci - domačimi in tujimi, vzbuditi zavedanje o naravnih lepotah, bogastvu, dediščini in drugih posebnostih, ki jih skriva trasa okoli slikovitih Kamniško – Savinjskih Alp.

Tako lahko z njimi v posebnem natečaju »I feel Slovenia na Alpah« delite fotografije kotička, kraja ali razgleda, ki so vas na trasi Maratona Alpe najbolj navdušili.

Priložnost za spoznavanje krajev, kjer maraton poteka -  vseh 10-ih občin in Železne Kaple na avstrijskem Koroškem, bo tudi prenos V ŽIVO, ki bo letos prvikrat potekal po celotni trasi Maratona Alpe Scott.

O Maratonu Alpe Scott

Maraton Alpe Scott velja v Sloveniji za enega najlepših, hkrati najtežjih kolesarskih maratonov za rekreativne kolesarje.  Natanko ob 9. uri bo pastir z Velike planine, kot že tradicionalno, s piskom v rog v starem delu Kamnika pospremil na pot udeležence maratona. Organizatorji tudi letos na startu pričakujejo med 600 in 700 kolesarjev, tako domačih kot tujih. Krog okoli Kamniško – Savinjskih Alp meri 130 km, na poti pa morajo premagati tri prelaze – Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec, kar v skupnem pomeni 2000 m višinske razlike. Prve kolesarje v cilju na Glavnem trgu v Kamniku pričakujejo okoli 12.30, kar pomeni, da bodo s 130 km in 2000 m višinske razlike najhitrejši opravili v dobrih treh urah in pol.

Maraton Alpe Scott v številkah

Datum: 4. 7. 2021

Start: ob 9. uri v centru Kamnika (Glavni trg)

Dolžina: 130 km (Kamnik – Komenda – Cerklje – Šenčur – Preddvor – Jezersko – Pavličevo sedlo – Solčava  - Luče –– Ljubno – Gornji Grad – Kamnik)

Višinska razlika: 2000 m

Vzpon na Jezerski vrh: dolžina 24,3km, višinska razlika 891m, povprečni naklon 3,9 %, max 12,3%

Vzpon na Pavličevo sedlo: dolžina 5km, višinska razlika 540m, povprečni naklon 10,4 %, max 17,4%

Vzpon na Črnivec: dolžina 9,4km, višinska razlika 476m, povprečni naklon 3,2 %, max 12,1%

Več o maratonu in o spremembah prometnega režima si lahko preberete na povezavi: https://www.kamnik.si/novice/4-julij-po-letu-dni-premora-ponovno-dan-za-Maraton-Alpe-Scott-16-06-2021

Besedilo in fotografija: Nika Vrhovnik, Maraton Alpe Scott


<< Nazaj | Novice