Mali grad

Hiša Belin odprla svoja vrata

26.11.2014

 

Župan Marjan Šarec se je včeraj zvečer udeležil odprtja Hiše Belin, ki se nahaja na Šutni 50 in ponuja izdelke, ki bodo tudi v teh zimskih, prazničnih dneh pričarali toplino. Osem ustvarjalk unikatnih izdelkov je ustanovilo zadrugo in odprlo trgovinico Hiša Belin na Šutni 50 (nekdanja mesnica Pr’ Ambrož). S svojimi izdelki, z veliko domiselnostjo in ljubeznijo, razvajajo ter razveseljujejo Manja Rems, Ajda Rems, Marta Grkman Repolusk, Darja Goličnik, Špela Ličer, Lara Bernot, Vesna Kropivšek in Andreja Humar Gruden.

Prijetna trgovinica obiskovalcem nudi dekorativne, praktične unikatne izdelke iz filcane volne, nakit iz gumbov, nakit iz recikliranih odpadnih kamnov, klekljane čipke, dodatke za hišne ljubljenčke in kaligrafske izdelke. Ponujajo pa tudi pletenine, torbice, obleke, okraske in nakit iz filca in v servetni tehniki, darilni program in še in še.

Zbrane je ob odprtju v imenu ustvarjalk in pobudnic projekta nagovorila Marta Grkman Repolusk, ki nam je pripovedovala zgodbo o nastanku samega imena hiše in o nastajanju ter ustvarjanju prijetnih prostorov. Kot je dejala: »Najbrž je prav, da povemo, zakaj smo izbrale to ime. Nekoč, davnega leta 1765, je na Šutni v Kamniku živel Jakob Frančišek Zupan, slovenski skladatelj in pedagog, ki je avtor prve slovenske opere Belin. Notni zapis je veljal za izgubljenega vse do leta 2008, ko ga je našel Milko Bizjak, besedilo pa je bilo objavljeno v Pisanicah leta 1780. Belin (Belen, Belenus ali Belina,) je bil starodavni bog Venetov, Sloventov, Slovenov ali (Slo)Vendov. Pričevanja o tem straroslovenskem bogu najdemo že v rimskih virih. Belin je bil bog sonca in svetlobe. Boga Belina so naši predniki častili na sončnih, svetlih krajih, takšnih, ki so bili vzvišeni nad okolico in od koder se je videlo daleč naokrog. Bogu Belinu so na višave prinašali kot žrtev svojo vdanost in svojo voljo, ki je bila potrebna za premagovanje telesnega napora na svoji poti do svetišča. Naša ideja o trgovinici, kjer se prodajajo delčki srca, utrinki duš in ljubezen do lepega, se je rodila letošnje poletje. Osem deklet je zavihalo rokave: stare omare so se odele v belino, zidovi stare mesarije so postali snežno beli, ure spoznavanj z besedami, kot so; »špohtl, šmergl paper, cote , farbe, vaservaga, bormašina« in še in še, so se raztegnile v popoldneve, večere in zgodnja jutra, ko sosedom na Šutni nismo dale spati.«

Župan Marjan Šarec pa dodal še naslednje misli in čestitke ob nastanku prostorov, ki so prežeti s kreativnostjo ustvarjalk, polnih zanosa in idej: »Danes pred nami stojijo ponosne in pogumne podjetnice, na nas pa je, da jih s svojim obiskom podpremo in ne tarnamo, kako ničesar ni, kako se ničesar ne da. Pokazale so voljo in željo, da s svojimi izdelki oživijo Šutno, zato iskrene čestitke za pogum, za to, da imamo trgovino, ki z domiselnimi izdelki vabi tudi k novoletnim nakupom.«

Za glasbeni program sta v duetu kitar poskrbela Matic Smolnikar in Andrej Bernot. Ogledali smo si tudi kratko modno revijo z izdelki, ki bodo polepšali dan obiskovalcem in domove kupcev Hiše Belin. 


<< Nazaj | Novice