Mali grad

Hilarij zaključil svoj rekordni podvig

31.08.2010

 

Radovan Skubic Hilarij, ultramaratonski kolesar, je v nedeljo ob 18. uri v Termah Snovik zaključil svoj rekordni podvig 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje. V 90 dneh je prevozil 26.785 kilometrov. Na cilju so ga pričakali partnerji projekta in prijatelji, ki so mu pripravili prav poseben sprejem.

Hilarija so zadnjih 35 kilometrov od Senožet do Snovika spremljali člani Kolesarskega društva Mengeš, med njimi tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič. Njihovega spremstva na zadnjem delu poti se je Hilarij zelo razveselil, kljub temu, da je sicer raje kolesaril sam. Na kolesu je preživel 90 dni, torej celotno letošnje poletje. Od 1. junija, ko je podvig pričel v Termah Snovik, je kar štirikrat popravil svoj osebni rekord. Na poti se mu je pripetilo marsikaj, od poškodb, intenzivnega deževja in neznosne poletne vročine. Predvsem julijska vročina, ko se je temperatura dvigovala na skoraj 40 stopinj Celzija, je bila ena najhujših preizkušenj v njegovi bogati športni karieri.

Devetdeset dni zapored, prav vsak dan znova, od 1. junija pa vse do 29. avgusta, se je Hilarij ne glede na vremenske razmere, izpred najvišje ležečih eko term pri nas, podal na približno 300 kilometrov dolgo pot. Ta ga je iz Term Snovik vodila preko Kamnika, Mengša, Domžal, Dola pri Ljubljani, Litije, Šmartnega pri Litiji, Bogenšperka, Ivančne Gorice, Muljave, Žužemberka, Dolenjskih Toplic, Novega mesta, Otočca, Šentjerneja, Kostanjevice, Brežic, Krškega, Brestanice, Sevnice, Radeč, Zidanega Mosta, Hrastnika, Trbovelj, Zagorja ob Savi ter nazaj proti Domžalam, Mengšu, Kamniku in Snoviku, kjer je kolesarjenje vsako jutro začel in v večernih urah tudi zaključil.

Hilarij se je na svoji 300 km dolgi poti vsak dan ustavljal na kontrolnih točkah v Hotiču, Kostanjevici na Krki in Hotemežu pri Radečah. Še posebej se je razveselil vzpodbudnih besed, ki so jih vanje vpisovali tisti, ki so ga pri njegovem podvigu spremljali in podpirali. Največ vzpodbudnih komentarjev so mu namenili obiskovalci lokala na kontrolni točki v Hotiču pri Litiji. Hilarij je bil 90 dni trajanja projekta nastanjen v eko Termah Snovik, ki poudarjajo odgovorno ravnanje z okoljem ter sobivanje z naravo, to pa so vrednote, ki jih zagovarja tudi sam. Za uspešno opravljen podvig mu je na zaključnem dogodku čestitala Karmen Žura, vodja prodaje v Termah Snovik. Za dobro vzdušje na zaključnem sprejemu je poskrbela skupina Trinajsta plača, nastopila pa je tudi igralka Vesna Andjelković.

 Županom občin na območju trase je tekom poletja Hilarij predajal posebne listine, s katerimi so se občine zavezale k skrbi za ohranjanje naravnega okolja in odgovornemu ravnanju s skupnimi viri. Listine je podpisalo vseh 20 županov občin, preko katerih je potekala Hilarijeva  trasa, torej župani občin Kamnik, Domžale, Mengeš, Dol pri Ljubljani, Litija, Šmartno pri Litiji, Ivančna gorica, Žužemberk, Dolenjske toplice, Novo mesto, Šentjernej, Kostanjevica na Krki, Brežice, Krško, Sevnica, Radeče, Laško, pa tudi Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Nekateri izmed njih so se Hilariju pridružili celo na kolesu in mu tudi na ta način izkazali podporo. Anton Tone Smolnikar, župan občine Kamnik je Hilariju v Termah Snovik čestital v imenu vseh županov občin, ki so sodelovale pri projektu.

Za naslednje leto Hilarij načrtuje že nov podvig, in sicer bo po evropski pešpoti E7 v Španijo s kolesom odpeljal vodo iz Slovenije. Tam bodo v okviru dogodka Evropohod 2010 predstavniki vseh držav simbolično zlili vodo v skupni vodnjak. Podporo Hilariju pri njegovih projektih je izrazil tudi predsednik Republike Slovenije, Danilo Türk, ki je v svojem sporočilu zapisal, da je prepričan, da »sta vaša vztrajnost ter disciplina lahko vzor mnogim, saj dokazujete, da sta trdna volja in predanost cilju tisti vrednoti, ki besede spreminjata v dejanja. Vaš dosežek si zasluži vso pozornost in čestitke.«


<< Nazaj | Novice