Mali grad

Hilarij pričel s svojim rekordnim podvigom

02.06.2010

 

Ekstremni slovenski kolesar Radovan Skubic Hilarij se je v zgodnjih jutranjih urah podal na svoj najdaljši podvig doslej, v 90 dneh namreč namerava  po Sloveniji prekolesariti 25 tisoč kilometrov. Na pot so ga včeraj v Termah Snovik v Tuhinjski dolini pospremili partnerji projekta 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje, Hilariju pa je srečno pot v imenu predsednika države zaželel tudi njegov svetovalec, mag. Franc Hočevar. S podvigom želi Hilarij opozoriti na pomen ohranjanja našega planeta in prispevati k dvigu ekološke zavesti Slovencev.

Na dogodku, ki je v ponedeljek, 31. maja, ob startu kolesarskega ultramaratona, potekal v Termah Snovik, so Hilarija na pot med drugim pospremili župan občine Kamnik Anton Tone Smolnikar, direktorica Term Snovik Petra Zlatoper in svetovalec predsednika RS mag. Franc Hočevar. Slednji je Hilariju prenesel sporočilo predsednika države, ki projekt pozdravlja in želi Hilariju srečno 90-dnevno pot.

Župan Smolnikar je ob tem dodal misel, da je morda teh 90 dni čas, da se tudi vsak izmed nas vpraša, kaj je postoril, in kaj lahko skupaj postorimo pri večji skrbi za ohranjanje okolja.

Na prireditvi so nastopili tudi učenci eko šole Sevnica, s svojim nastopom pa sta ga popestrila igralka Vesna Andjelković in umetnik Lado Jakša.

Hilarijev ultramaraton bo potekal od 1. junija do 29. avgusta 2010, v tem času pa se bo iz najvišje ležečih eko term pri nas vsakodnevno odpravil na pot in prekolesaril traso Terme Snovik – Kamnik – Mengeš – Domžale – Dol pri Ljubljani – Litija – Šmartno pri Litiji – Bogenšperk – Ivančna Gorica – Muljava – Žužemberk – Dolenjske toplice – Novo mesto – Otočec – Šentjernej – Kostanjevica – Brežice – Krško – Brestanica – Sevnica – Radeče – Zidani most – Hrastnik – Trbovlje – Zagorje ob Savi – Litija – Dol pri Ljubljani – Domžale – Mengeš – Kamnik – Terme Snovik. Vsak dan bo tako prevozil okrog 290 kilometrov, vse za naš planet, Zemljo.

Hilarij bo na svoji poti dnevno prevozil 20 občin. In s prav toliko župani bodo podpisane posebne listine, s katerimi se bodo občine zavezale k skrbi za ohranjanje naravnega okolja, podpori razvoja in učinkovitega ter odgovornega ravnanja s skupnimi naravnimi viri.

V času rekordno dolgega kolesarjenja, neuradno bo najdaljše na svetu, se bo na Hilarijevi poti zvrstilo več praznovanj občinskih praznikov, tradicionalnih turističnih prireditev in mednarodnih okolju posvečenih dni; edinstvene priložnosti, da ultramaratonec po svoje potrka na zavest Sozemljanov.


<< Nazaj | Novice