Mali grad

Helikoptersko usposabljanje GRS Kamnik

31.05.2012

 

V torek, 29. maja, smo reševalci Društva GRS Kamnik izvedli usposabljanje za reševanje s pomočjo helikopterja. Vajo je organiziral Jernej Lanišek, ki je spomladi opravil izpit za letalca reševalca, predavanja in praktični del pa sta izvedla inštruktorja letalskega reševanja Toni Smolej in Robert Kralj.

Usposabljanje je potekalo v Kamniški Bistrici pri piknik centru, kjer helikopter pristaja in vzleta tudi v primeru reševanj. Po manjši plohi je ob 16. uri priletel helikopter Bell AB 212 s posadko Letalske policijske enote - LPE. Po obveznem teoretičnem delu smo vaje izvedli »na suho« pri ugasnjenem prizemljenem helikopterju, sledila je analiza napak, nato pa smo vadili vstopanje in izstopanje skupine reševalcev iz lebdečega helikopterja, prevoz na strm skalnat teren ter ponoven vstop in izstop iz lebdečega plovila na nevarnem mestu.

Opravili smo tudi vajo vnosa in iznosa nosil UT 2000 s ponesrečencem ter spuščanje in dviganje reševalca s pomočjo elektromotornega vitla.

Letos smo prvič opravljali tudi pisni del izpitov, vendar kljub temu, da so teste pripeljali s helikopterjem, niso bili pretežki.

Usposabljanja se je udeležilo 36 članov Društva GRS Kamnik in je potekalo po predhodnem terminskem planu, ki je omejen na 150 minut, kolikor znaša maksimalni čas letenja helikopterja pri startu s polnim rezervoarjem.

Besedilo in fotografije: Boštjan Griljc


<< Nazaj | Novice