Mali grad

HIŠA KERAMIKE na Šutni odprla svoja vrata

01.12.2014

 

Zvečer se je v prostorih gradu Zaprice odvijala predstavitev Kulturno umetniškega društva HIŠA KERAMIKE, zakaj pa ne majolka. V imenu Občine Kamnik se je dogodka udeležil podžupan Igor Žavbi. Predstavitvi pa sta prisostvovala tudi podžupan Matej Slapar in v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar.

Mesto Kamnik v svojem spominu med drugim nosi zgodbo gline in keramike, torej tudi zgodbo lončarstva, pečarstva in kasneje beloprstene keramike, ko je zaslovela tudi »kamniška majolka«. Znana je vsem Kamničankam in Kamničanom, ime Kamnika pa je ponesla tudi izven njegovih meja. Spodbujanju in obuditvi te umetnosti se z ustanovitvijo društva pridružujejo ustanovni člani Kulturno umetniškega društva HIŠA KERAMIKE, zakaj pa ne majolka. Ujeli so vso svojo energijo in ustanovili društvo, ki bo delovalo v prostorih na Šutni 29, in sicer pod imenom HIŠA KERAMIKE, odprti atelje, zbirališče vseh, ki jih navdušuje kultura lončarstva, pečarstva in keramike ter vseh tistih, ki jih bo, z obiskom prijetnega prostora, ta umetnost še navdušila. Znanje, izkušnje, dediščino našega kraja in veselje do oblikovanja predmetov bodo nesebično delili med ljudi.  

Danes so se nam, kot že rečeno, predstavili člani društva, to pa so pobudnica projekta Tatjana Hlačer,  Irena Radej, Sanda Kϋrbus Zore, Slavica Cvetek, Polona Zajc, Denis Kuhar, Mojca Žalik in Lojze Ravnikar. Njihova vizija in želje pa so usmerjene v to, da bi v čim večji meri ponesli lepote te umetnosti na raven, ki si jo vsi zelo srčno želijo. Na svetovno raven.

Pobudnica projekta Tatjana Hlačer, ki zase pravi, da je v glino zaljubljena, je ob odprtju hiše med drugim dejala: »Namen društva je ohranjanje spomina »kamniške majolke«, ki je Kamničanom in celi Sloveniji zlezla pod kožo, prikaz poslikave v našem malem odprtem ateljeju in ohranjanje kulture lončarstva, pečarstva, vsega kar je na Kamniškem že bilo. Pri vsem tem ne bomo nostalgični. To bomo nadgrajevali v današnje potrebe, sodelovali bomo z umetniki in raziskovali znotraj našega znanja.«

Vse dobro ob ustanovitvi društva in iskrene čestitke ob pridobitvi novih prostorov je članom v imenu Občine Kamnik zaželel podžupan Igor Žavbi, ki je poudaril pomen lepot umetnosti keramike in lončarstva, ki ju je potrebno ohranjati in obujati tudi na takšen način, kot smo mu priča danes.

Po sami predstavitvi smo si ogledali še prostore HIŠE KERAMIKE. Senčila na izložbenih oknih so odstrli in tako na simboličen način tudi odprli vrata hiše. Le-ta s svojimi izdelki, ki so nastajali pod pridnimi rokami kamniških in okoliških rokodelcev, vljudno vabi tudi vas.


<< Nazaj | Novice