Mali grad

Gusarsko in Pikino poletje v Vrtcu Antona Medveda

25.07.2012

 

V enoti Rožle Vrtca Antona Medveda smo v šolskem letu 2011/12 pridobili novo igralo »ladja«. Na njem si otroci razvijajo vse motorične sposobnosti in lastni interes za odkrivanje sveta.   

Novo igralo nam je polepšalo igro, igrišče in nas popeljalo v gusarsko in Pikino življenje.

Ladjo na igrišču smo poimenovali gusarska in Pikina ladja. Izdelali smo gusarsko zastavo, jo razobesili na vrhu jambora, ki nakazuje, da so v Rožletu gusarji in Pikini prijatelji.

O gusarjih in o Piki Nogavički so otroci že nekaj vedeli. Življenje gusarjev in Pike Nogavičke nas je še bolj zanimalo, zato smo obiskali Matično knjižnico Kamnik in si izposodili poučne knjige, zgodbice, pravljice in pesmice.

V vrtcu so si otroci izbrali gusarska imena, poslikali obraz, ustvarjali tatuje in mavčne podstavke za gusarske zaklade. Izdelali smo gusarske klobuke, rute z gusarskim znakom ter obveze čez oko, peli gusarske pesmi, brali zgodbice, iskali pravi zaklad … in prišli do novih spoznanj.

Želeli smo izkusiti pravo gusarsko in Pikino življenje, zato smo naše igrišče  spremenili v poligon gusarskih in Pikinih dogodivščin. Vsaka skupina je dobila zemljevid, da si poišče skriti zaklad. Do zaklada so nas vodile številne prepreke in naloge. Dobro smo morali pogledati zemljevid in na njem razbrati znake na zemljevidu in na vadbeni postaji. Prva naloga z znakom okostja, je bilo gusarsko bojišče. Izdelali smo si žogice iz časopisnega papirja in jih metali na nasprotno polje.

Zmagovalna skupina je bila tista, ki je imela najmanj žogic v svojem polju. Gusarski kavelj nas je popeljal na morje, kjer smo v čolnih reševali gusarje pred pirati. Kakadu nas je  povabil skozi tunel, po lestvi smo prišli na čisto pravo ladjo. Pri gusarjih in pri Pikinih prijateljih nikoli ne veš, koliko časa imaš svojo ladjo, da ti jo sovražnik ne zapleni. Zato smo si izdelali vsak svojo jadrnico ter preizkusili njeno plovnost s pihanjem v jadro. Na zemljevidu smo imeli se eno postajo, ki nas je vodila v čutni kotiček. V njem smo našli, težko pričakovan in iskan gusarski zaklad. V rdeči skrinji so bili skriti zakladi, za vsako skupino. Zlata kocka, v kateri je bilo skrito zlato »čokolada in bomboni«, pravi cekini, s katerimi smo si privoščili sladoled ter plišaste igrače za Pikine prijatelje.

Veselimo se že gusarskega in Pikinega kosila, ki ga bomo imeli v naslednjem tednu na igrišču.

Gusarski in Pikin pozdrav, strokovne delavke enote Rožle


<< Nazaj | Novice