Mali grad

Gregor Hribar: Naš zaščitni znak je pripadnost klubu

17.11.2012

 

Danes, v soboto, 17. novembra, bo v Kamniku nadvse slovesno. Ne samo, zato, ker v goste moški ekipi prihaja ACH Volley, v zadnjih letih najboljša slovenska odbojkarska ekipa in ker bodo Kamničanke gostile Rečanke, pač pa predvsem zato, ker bo med obema tekmama v jedilnici OŠ Frana Albrehta potekala krajša slovesnost ob 65-obletnici delovanja OK Calcit Volleyball. S tako častitljivim jubilejem se v Sloveniji lahko pohvali le malokateri odbojkarski klub. V Kamniku se je odbojka seveda igrala že pred drugo svetovno vojno, toda leta 1947 se je skupina igralcev, na čelu z Janezom Žvokljem, vključila v že obstoječe Fizkulturno društvo Kamnik in to leto štejemo za začetek organiziranega igranja odbojke v Kamniku. Od takrat naprej, se je v Kamniku vedno igrala dobra odbojka, kot edini klub v Sloveniji pa se lahko pohvali z državnim naslovom tako v žensko kot v moški konkurenci. V lanski sezoni sta obe ekipi osvojili drugo mesto v domačem prvenstvu, prav tako drugi pa sta bili v pokalnem tekmovanju. Vsekakor so to uspehi, na katere smo v klubu lahko več kot ponosni.

“Morda je prednost našega kluba v primerjavi z drugimi slovenskimi klubi v tem, da so bili naši nekdanji igralci in igralke ves čas povezani s klubom, pa tudi prehodi igralcev iz Kamnika v druge klube so bili zelo redki, tako da nas je zelo veliko, ki smo ves čas igrali samo za svoj klub. Težko je sicer reči, zakaj je bila pripadnost klubu pri nas vedno večja kot v nekaterih drugih sredinah, toda prav to nas je vedno držalo pokonci. Je pa zgodovina kamniške odbojke zelo zanimiva in tudi sam sem svojo diplomsko nalogo na Fakulteti za šport napisal na to temo in v tej nalogi sem ugotovil, da je bila ta povezanost s klubom od nekdaj prisotna. Kamnik ne bi bil nikoli tako močan, če ne bi imel takšnega zaledja prav v teh ljudeh, ki so se vedno radi vračali v klub. Danes imamo več kot dvesto članov, kar je v zdajnjem času, ko so spet težave s financami, velik kapital za klub in ob takšni pripadnosti klubu, se nam za prihodnost ni bati. Tudi zato smo toliko bolj ponosni na svojo 65. obletnico delovanja, kajti pravzaprav ves čas delujemo na visoki ravni, posebnost našega kluba pa je tudi v tem, da imamo tako moško kot žensko ekipo,” je pred sobotno slovesnostjo z razlogom lahko ponosen Gregor Hribar, predsednik OK Calcit Volleyball, ki je bil na začetku tisočletja kot trener moške ekipe kar trikrat zapored državni prvak Slovenije, z njo pa je bil tudi slovenski pokalni zmagovalec.

V svoji bogati in pestri zgodovini, je OK Calcit Volleyball kdaj tudi rezultatsko nazadoval. Pred nekaj leti je bila moška ekipa celo na tem, da izpade v drugo ligo, dolgo pa je v njej in v celo tretji ligi tekmovala ženska ekipa. A sta se obe ekipi uspeli vrniti na pota stare slave in danes spet krojita sam vrh slovenske odbojke.

“Ena od prednosti kamniške odbojke je tudi v tem, da smo zelo lokalno povezani, zato rezultatski padci niso bili nikoli vzrok zato, da bi klub prenehal delovati. Nasprotno, prav takrat, ko je bila kriza največja, smo strnili svoje vrste, analizirali vzroke za padec in postavili nove temelje za nadaljevanje. Dejstvo je, da je naš klub eden redkih, ki se je vedno znal 'pobrati' in kot rečeno gre zahvala temu verjetno prav tej pripadnosti in številnemu članstvu, ki ga imamo,” meni Hribar, ki za soboto napoveduje slavnostno, vendar tudi delovno proslavo.

“V klubu smo se odločili, da zato priložnost formiramo organizacijski odbor. Odločili smo se, da temu dogodku ne bomo posvetili toliko medijske pozornosti, pač pa bo bolj namenjen nam, članom kluba. Kljub temu je nastala kar velika zadeva, saj smo povabili vse igralce, ki so kdajkoli igrali za prvo moško ali žensko ekipo, prav tako vse funkcionarje in odbojkarske delavce, ki so delali v našem klubu. Zavedamo se, da bomo komu naredili tudi krivico in ga morda pozabili, toda eno merilo smo morali narediti. Poslali smo blizu 400 vabil, pričakujemo pa, da se mu bo odzvalo od 150 do 200 ljudi. Osrednji dogodek ne bo bahaški, ampak delovni, kajti ob 17.30 uri bo moška ekipa v srednjeevropski ligi igrala z ACH Volleyjem, nato bo po njej krajša slovesnost v jedilnici OŠ Fran Albreht, potem pa nas čaka še ženska tekma z Rijeko. Na slovesnosti med obema tekmama bomo zbrali te člane in podelili nekaj priznanj za življenjsko delo. Ne bi še rad razkril, komu bodo podeljena. Naj to za zdaj ostane še skrivnost. Samo druženje bo možno do 23. ure. Vem, da bo to za nekatere prekratko, ampak v Kamniku je trenutno največji problem z dvorano in ostalimi prostori. Verjetno sam dogodek ne bo tako medijsko odmeven, bo pa to lepa priložnost za obujanje spominov,” je prepričan predsednik OK Calcit Volleyball, ki ima nemalo zaslug zato, da se danes v Kamniku še vedno igra vrhunska odbojka.

Na slovesnosti ob 65. obletnici kluba bosta prisotna tudi kamniški župan Marjan Šarec in novoizvoljeni predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ki bosta imela ob Gregorju Hribarju tudi krajša pozdravna govora. Vsekakor bo v soboto, v kamniški športni dvorani in v jedilnici OŠ Frana Albrehta še kako slovesno.

Besedilo: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice