Mali grad

Gregor Hribar: Manjkala je češnja na torti

09.05.2013

 

Za nekatere ekipe Calcit Volleyballa se je letošnje državno prvenstvo že končalo, za druge, predvsem v mlajših kategorijah, se bo končalo v prihodnjih dneh. V igri za naslov državnih prvakinj so le še najmlajše kamniške odbojkarice, tiste, ki tekmujejo v mali in mini odbojki, žal pa je brez njega ostala ženska članska ekipa, ki je morala v peti odločilni tekmi finala končnice priznati premoč odbojkaricam Nove KBM Branika. Tako je tudi ženska ekipa Calcita, tako kot moška in pred tem tudi moška mladinska ekipa državno prvenstvo končala na drugem mestu. Ki je, po besedah predsednika kluba Gregorja Hribarja sicer uspeh, a s kančkom pelina.

"Če za moško ekipo, pa tudi mladinsko, velja, da je drugo mesto uspeh, smo pri ženski vendarle pričakovali stopničko višje. Toda po drugi strani je za njimi izredno uspešna sezona, saj smo prvič v zgodovini kluba osvojili tudi pokalno lovoriko v ženski konkurenci, tako da imamo zdaj v svojih vitrinah vse štiri slovenske možne lovorike in to kot edini klub v Sloveniji. Prav tako so se prvič v zgodovini kluba uvrstile na zaključni turnir srednjeevropske lige, ki so jo v rednem delu odigrale zelo dobro, pohvale pa si zaslužijo tudi za nastope v pokalu challenge, kjer so bile na pragu uvrstitve v četrtfinale. Toda ne glede na vse nam je na koncu manjkala češnja na torti, kajti če bi dekletom uspelo priti še do državnega naslova, bi bil to uspeh, ki bi ga bilo v prihodnosti težko ponavljati. Dejstvo je, da so bila naša pričakovanja velika, tudi ekipa je bila sestavljena tako, da bi skoraj morala osvojiti državni naslov, toda že poraz v polfinalu srednjeevropske lige je nakazoval, da se Nova KBM Branik prebuja in da nam v finalu končnice državnega prvenstva ne bo lahko. Kljub temu smo bil blizu naslova, ki pa se nam je vseeno izmuznil."

Drugačen položaj je bil pri moški ekipi, ki je v pokalu morda zaostala za pričakovanji, saj bi polfinalno tekmo proti Salonitu, v kateri smo vodili že z 2:0 v nizih, imeli pa smo tudi prednost v petem nizu, lahko dobili. Vseeno pa tega ne bi štel za prevelik spodrsljaj, kajti Salonit je na tem turnirju resnično igral odlično. Zato pa so v državnem prvenstvu izpolnili naša pričakovanja. Ob takšnem ACH Volleyju, čeprav je imel tudi on svoje težave, je pač težko priti do naslova državnega prvaka, a so v finalu z dobrimi predstavami naši igralci dokazali, da so blizu ljubljanski ekipi. Vse čestitke si zaslužijo za zmago na drugi finalni tekmi, pa tudi na tretji so bili blizu nje in vprašanje je, kako bi se ta tekma zasukala, če bi mi dobili tretji niz. Skratka, moška ekipa je izpolnila pričakovanja, vseeno pa za tisto piko na i manjka uvrstitev v finale pokala Slovenije.

"Pohvale si zasluži tudi naša druga ženska ekipa, ki je napredovala v 2. DOL, pa tudi mladinci so z drugim mestom v državnem prvenstvu opozorili nase. Bomo videli, kako uspešne bodo naše najmlajše odbojkarice, ki si za do zdaj prikazano igro v mali in mini odbojki zaslužijo pohvale," je dozdajšnji izkupiček OK Calcit Volleyball v letošnji sezoni ocenil predsednik kluba Gregor Hribar, ki seveda že razmišlja, s kakšnima članskima ekipama bo najuspešnejši kamniški športni kolektiv krenil v novo sezono. Manj neznank je v moški ekipi, kjer trener Marko Brumen ostaja, na izhodnih vratih pa sta Jan Brulec in Jan Pokeršnik, vprašljiv je tudi Jan Planinc.

»Marko Brumen je izpolnil naša pričakovanja in s svojim delom je dokazal, da smo se odločili prav, ko smo z njim lani podpisali dvoletno pogodbo. Brulec in Pokeršnik, sta bila posojena v naš klub s strani ACH Volleyja, ki pa je že napovedal, da si ju želi v svojih vrstah. To štejemo kot izgubljeno bitko, in če ne bo prišlo do kakšnega večjega presenečenja, bosta žal oba zapustila Kamnik. Drugačna je situacija glede Jana Planinca. Počakati bo treba na razgovor z našim glavnim pokroviteljem, Calcitom in njegovim direktorjem Matevžem Kirnom. Naša želja je, da bi tudi v novi sezoni igrali v srednjeevropski ligi, v pokalu challenge - čeprav se nekaj govori, da se Salonit ne bo prijavil za pokal CEV, kar pomeni, da bi potem v njem igrali mi, vendar nam to ne diši preveč, saj bi se potem morali seliti v dvorano Tivoli - in seveda obe domači tekmovanji. Je pa res, da če ne bomo imeli toliko denarja kot prejšnja leta, bomo morali ekipo pomladiti, s tem bo morda nekoliko slabša in potem je vprašljivo, ali se je sploh smiselno prijaviti za tekmovanje v srednjeevropski ligi. Naša želja je, da bi v njej vendarle igrali in se potegovali za uvrstitev na zaključni turnir. O novih igralcih, ki si jih želimo, še ne bi, ker bo to, kot rečeno, odvisno od pogovorov z našim glavnim pokroviteljem, v vsakem primeru pa načrtujemo nove igralce na mestih organizatorja igre, korektorja in sprejemalca. Prvi cilj je, da bi bili to nadarjeni slovenski igralci, če pa to ne bo možno, bomo morda posegli tudi za kakšnim tujcem.« 

Veliko bolj nejasen je položaj v prvi ženski ekipi, kjer bi bil nejasen položaj tudi v primeru osvojenega državnega naslova. Nekatere od igralk razmišljajo o koncu svoje kariere, negotova je tudi usoda trenerja Olega Gorbačova.

»Naša letošnja ekipa je bila sestavljena iz kakovostnih igralk, res pa je, da tudi nekoliko starejših in nekatere med njimi razmišljajo, da bi morda končale s kariero. Dejstvo je, da bo s sestavo ženske ekipe več težav, kajti tudi tisti, ki se na odbojko ne spozna najbolj je najbrž opazil, da ima Branik izredno mlado generacijo, ki napreduje z velikimi koraki. Vendar Branik je zgodba zase, mi se moramo osredotočiti na svoje težave. Morda bi bilo najbolj smiselno, da bi naredili projekt za tri, štiri leta, ki bi nas vrnil v sam vrh slovenske ženske odbojke, seveda pa to ne pomeni, da bi v novi sezoni padli na rep slovenske odbojke. Naš cilj je, podobno kot pri moški ekipi, prepričati pokrovitelja, da bi, tudi ob pomlajeni ekipi, še naprej igrali v srednjeevropski ligi in lovili Mariborčanke. Je pa položaj v ženski odbojki, čeprav imamo izredno uspešno mladinsko in kadetsko reprezentanco, vseeno težja kot v moški konkurenci, kjer je lažje dobiti kakovostnega igralca. Večina mladink je tako ali tako že v Mariboru, tiste, ki so ostale, pa za zdaj še niso tako kakovostne, da bi že zdaj bile konkurenčne Mariborčankam.«

Ob koncu sezone so se izkazali tudi navijači Calcita, ki so praktično na vseh finalnih tekmah končnice dodobra napolnili kamniško športno dvorano, kar je dokaz, da imamo v Kamniku radi odbojko.

»V Kamniku so bile finalne tekme končnice vedno magnet za gledalce. Osebno sem bil nekoliko presenečen le, da na četrti finalni tekmi končnice proti ACH Volleyju ni bilo še več gledalcev, vendar je bila zaradi televizijskega prenosa tekma na sporedu že zgodaj popoldne, kar je zagotovo vplivalo na obisk. Morda bi si večjega števila gledalcev želel tudi med sezono, toda po drugi strani je res, da imamo dve ekipi, zato je tekem veliko in verjetno bi bilo na posameznih tekmah gledalcev več, če bi imeli le eno ekipo. Je pa res, da je bilo letos na tekmah članskih ekip manj naših mlajših igralcev in igralk, a je tudi to treba razumeti. Že sami imajo dovolj tekem, potem so tu treningi, seveda pa je v ospredju šola. Sem pa zadovoljen še zaradi nekega drugega podatka. V letošnji sezoni je bil OK Calcit Volleyball kar desetkrat v neposrednem prenosu na televiziji, kar se v naši zgodovini kluba še ni zgodilo. To pomeni približno dvajset ur v neposrednem prenosu, kar je, verjamem, razveseljiv podatek tudi za našega glavnega pokrovitelja,« je ob koncu pogovora še poudaril Gregor Hribar, ki v prihodnjih dneh še ne bo imel miru, saj bodo sledili pogovori z igralci in igralkami, rešiti pa bo treba tudi vprašanje prvega trenerja ženske ekipe. Predsednik kamniškega odbojkarskega kluba, ki je v letošnji sezoni uspešno praznoval svojo 65-obletnico, pa si še vedno želi, da bi v Kamniku končno dobil primerno dvorano, v kateri bi lahko igrali tudi tekme pokala CEV, tako da se jim ne bi bilo treba seliti v Ljubljano.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice