Mali grad

Gozdarjenje nekoč in danes v Tuhinjski dolini

12.08.2011

 

Včeraj je v Termah Snovik potekala novinarska konferenca o 6. etnološki prireditvi ob mednarodnem letu gozdov z naslovom: »Gozdarjenje nekoč in danes v Tuhinjski dolini«, ki bo potekala od četrtka, 18. avgusta do nedelje, 21. avgusta v okolici Term Snovik. Prireditev organizira Turistično društvo Tuhinjska dolina, na kateri bo v štirih dneh sodelovalo več kot 200 ljudi.

Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina bodo že šesto leto zapored, skupaj z gosti, organizirali tradicionalno etnološko prireditev. Ob tem so pripravili zanimiv program za obiskovalce vseh generacij, ki bodo prihodnji konec tedna lahko spoznali gozdarjenje nekoč in danes, opazovali gozdarska dela, si ogledali ogenco, tekmovali v kmečkih igrah, zaplesali na plesišču in še mnogo več.

V četrtek bodo predstavili oglarstvo, kot del domače obrti. Glavna atrakcija bo priprava ogence, prave oglarske kope, ki jo bo ob 18. uri zakuril kamniški župan Marjan Šarec. Oglarski večer bo vodil Jože Prah, predsednik Kluba oglarjev Slovenije. Potekala bo tudi razstava oglarskega orodja, člani društva pa bodo pripovedovali zgodbe in legende ter pripravili oglarsko malico za obiskovalce.

V petek, 18. avgusta bo ob 20. uri na programu Ljudska igra iz kmečkega življenja »Gozdarjeva hči« v izvedbi Kulturno umetniškega društva Srednja vas. Večer bodo popestrili člani Folklorne skupine Milke Zorec iz Kulturno umetniškega društva iz Hotinje vasi.

Dobrote Tuhinjske doline bodo na voljo v soboto, od 10. ure dalje na stojnicah za pokušino in prodajo. Možno bo kupiti tudi oglje. Za najmlajše bodo na terasi pred Termami Snovik potekale ustvarjalne delavnice o gozdarskem orodju. Obiskovalci si bodo lahko ogledali predstavitev starih opravil, na primer izdelovanje košev in metel. Ob 11. in 14. uri bo organiziran ogled ogrevanja na obnovljive vire energije v Termah Snovik. Skrb za gozd; pogozdovanje, grabljenje listja in čiščenje gozda pa bodo predstavili iz Zavoda za gozdove Slovenije. Kako poteka proces gorenja v ogenci, ki bo gorela kar štiri dni, si obiskovalci lahko pogledajo kadarkoli želijo.

 

Zanimive aktivnosti si bodo potekale tudi v nedeljo. Člani društva bodo ob 15. uri prikazali delovna opravila gozdarjenja v Tuhinjski dolini. V gozdu ob prireditvenem prostoru bodo izvedli odkazilo lesa in prikazali označevanje dreves za posek z gozdarjem. Kako poteka sečnja, podiranje dreves, klestenje in razrez v lesene sortimente bodo pokazali na dva načina; ročno in motorno. Obiskovalci si bodo lahko ogledali še spravilo lesa, cepljenje klafter, izdelavo šinkelnov in brun, tesanje tramov in uporabo lesa za drva. Ob tem bo potekala še razstava gozdarskega orodja, strojev in drugih pripomočkov ter izdelkov učencev Osnovne šole Šmartno v Tuhinju. Za zabavo bodo skrbeli člani ansambla Galop.

Besedilo in fotografije: Senta Avbelj, RTA


<< Nazaj | Novice