Mali grad

Gorski reševalci s pogledom v prihodnost

29.10.2016

 

Gorski reševalci s pogledom v prihodnostV času od 18. do 23. oktobra 2016 je v Bolgariji, Borovets potekal vsakoletni kongres IKAR. IKAR je mednarodna organizacija, ki združuje organizacije na področju gorskega reševanja, strokovnjake s področja lavin, medicinsko stroko, strokovnjake iz različnih področij reševalne tehnike in tehnike za varnejše obiskovanje gora, vodnike lavinskih psov.

S strani Gorske reševalne zveze Slovenije (Matjaž Šerkezi) je bil predstavljen program usposabljanja Search and rescue operater (Tehnik za primere iskalnih intervencij) - z usposabljanjem bo KRT GRZS začela v marcu 2017 skupaj z KZ in KRP GRZS. Poleg teoretične predstavitve je bil prikazan tudi konkreten primer delovanja programa z rabo kartografije od 1:1000 000 do ortofoto in lidar v 2D vmesniku in Google Earth Pro. Na koncu predstavitve se je odprla zanimiva razprava in odobravanje načrtovanega. Podjetje RECCO se zanima za konkreten projekt in poslane so mu bile osnovne smernice delovanja. Po vsej verjetnosti bo pristopil k sodelovanju.

Zanimivo je bilo predavanje članov avstrijske Bergretung, kjer so v vizijo za prihodnost vključili tudi delo s pametnimi telefoni predvsem na področju navigacije. V pogovoru z njimi se je GRZS v nadaljevanju dogovorilia da jim lahko pri tem pomagam z nasveti oz. da določen del tega predstavimo na srečanju Alpe-Adria, ki bo 6. 12. 2016 v Beljaku.

Klemen Volontar je aktivno sodeloval pri pripravi prestavitev s področja lavin. Posebej zanimiva je bila točka, ki je bila posvečena t.i. olimpiadi, kjer je bil označen poligon oz. plazovina in na kateri je bilo skritih pet predmetov. Na plazovino so šli po trije reševalci (značaj tekmovanja) vsak s svojo lavinsko žolno in skupaj petimi zastavicami za označitev žrtve. Ena žrtev je bila vizualna, druga slišna in tri lavinske žolne. Sistem je odličen primer treninga tudi za gorske reševalce, saj popestri iskanje, hkrati pa prepreči, da se bi zanašali samo na lavinsko žolno oz. da moramo pri iskanju upoštevati tudi komponento vizualnega pregleda plazovine.

Priporočila pri nakupu lavinske žolne so:

Lavinsko žolno je potrebno ves čas pregledovati in biti pozoren na morebitne mehanske poškodbe, kakšni so kontaktni baterij oz. morebitna korozija le teh, stanje trakov za pritrditev žolne na telo.

Lavinsko žolno se nosi pripeto na telo s trakovi ali v žepu hlač - v tem primeru mora ta biti obvezno pripeta na pas hlač in v žepu z zaprto zadrgo!

Žolna mora imeti zadnjo naloženo programsko opremo.

Lavinske žolne se v nobenem primeru ne popravlja oz. se delajo določene meritve in popravki - to lahko počnejo samo pooblaščeni servisi oziroma se pokvarjena lavinska žolna zamenja.

Interferenca - motnje:

Napako se lahko odpravi, če je možno žolno preklopiti na analogno delovanje oziroma odstraniti potencialnega motilca.

Poleg posameznih produktov, ki so se predstavljali v preddverju sejne sobe, so predvsem za alpiniste zanimive napihljive krplje proizvajalca Small Foot, ki lahko služijo kot odličen pripomoček za dostope pod steno, se tam izpraznijo in pospravijo v nahrbtnik. PETZL je predstavil lahke dereze, ki služijo za dostope, prečenje ledenikov in turno smučanje.

Več pa si lahko preberete v prilogah dokumentov Zabeležka Terrestrial Rescue Commission

Besedilo in fotografije: Matjaž Šerkezi


<< Nazaj | Novice