Mali grad

Gorska kolesarka leta Blaža Klemenčič iz Nemčije v CALCIT BIKE TEAM

20.11.2012

 

Najboljša slovenska gorska kolesarka in kandidatka za naziv najboljše kolesarke leta 2012 Blaža Klemenčič se je odločila, da bo v letu 2013 dirkala v dresu kamniške klesarske ekipe CALCIT BIKE TEAM. Ekipa, ki je že nekaj let zapored najboljša v slovenskem pokalu, bo tako v naslednji sezoni naredila še dodaten korak v smeri proti najboljšim evropskim ekipam.

Zadnja tri leta v mednarodni nemški ekipi

Blaža Klemenčič in njen trener Robert Pintarič sta bila zadnje tri leta člana močne mednarodne ekipe s sedežem v Nemčiji. Sprva je bil Robert v ekipi Felt Ötztal X-Bionic zadolžen le za Blažine treninge ter pripravo na tekmovanja. Sčasoma pa je v ekipi pridobival vse večji vpliv in tako v letu 2010 prevzel mesto športnega direktorja. Ob koncu leta 2011 je ekipa pod njegovim vodstvom osvojila neverjetno tretje mesto na svetovni lestvici.

Ob vodenju tako velike in kakovostne ekipe mu je pričelo primanjkovati časa da bi se lahko popolnoma posvečal Blaži. Pintarič: ''S preostalo ekipo sem imel ogromno dela, tako da sem Blaži posvetil manj časa. Ona ga je nasrkala in verjetno včasih zaradi tega tudi dirkala slabše kot bi lahko.''

Odlični rezultati v zadnjih letih

32-letna Blaža Klemenčič že vrsto let tekmuje na najvišjem nivoju in drži stik s svetovnim vrhom. Ob pričetku svoje profesionalne poti v letih 2004 in 2005 se je bolj posvečala disciplini Maraton. Že leta 2004 je na svetovnem prvenstvu v gorsko kolesarskem maratonu osvojila 3. mesto, leto kasneje pa ta rezultat še izboljšala in končala na drugem mestu. Tega leta je osvojila tudi 3. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

V naslednjem letu se je odločila, da se povsem posveti olimpijski disciplini Kros. Zadala si je cilj, da se uvrsti na njene prve olimpijske igre v Pekingu.

V letu 2006 se ji je prvič uspelo uvrstiti v najboljšo deseterico na dirki svetovnega pokala. Naslednje leto je na isti progi osvojila še 10. mesto na svetovnem prvenstvu, kar je bil izjemen dosežek slovenskega gorskega kolesarstva.

Očitno ji proga v Fort Williamu na Škotskem zelo ustreza. Na zadnji tekmi svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami,  je tam še tretje let zapored z osvojenim 8. mestom dosegla vrhunski rezultat.

Najbolj odmevne rezultate pa je Klemenčičeva osvojila v zadnjih treh sezonah. Leta 2011 je v Windhamu, ZDA s 4. mestom osvojila svoj najboljši rezultat na dirki svetovnega pokala. Naslednje leto pa je končala kot 9. tekmovalka sveta na UCI lestvici.

V letu 2012 manjkala le pika na i

Blaža in njen trener Robert sta sezono 2012 povsem podredila pripravam na Olimpijske igre. Njun cilj je bila uvrstitev med najboljših pet. Na Olimpijadi v Londonu Blaža ni imela svojega dne in tako je močno zaostala za zastavljenim ciljem. Kljub temu je bila pretekla sezona za bodočo tekmovalko Calcit Bike Teama, gledano v celoti, verjetno najboljša doslej. Na UCI lestvici bo končala kot 11. tekmovalka sveta, na svetovnem prvenstvu je osvojila 10. mesto in stala na zmagovalnem odru na dveh dirkah svetovnega pokala. Osvojila je tudi naslov državne prvakinje, kar ob konkurentki, kakršna je Tanja Žakelj, nikoli ni lahko.

Sodelovanje s CALCIT BIKE TEAMom

Blaža in Robert, ki sta bila v preteklih leta člana ekip, ki sodijo v sam svetovnih vrh, sta si želela spremembe in predvsem leto ali dve za malo bolj 'človeški' urnik. Razmišljala sta o ustanovitvi svoje ekipe, ki bi jo lahko vodila povsem po svoje. Nato pa je ob pogovoru s športnim direktorjem CALCIT BIKE TEAMa Mohorjem Vrhovnikom bolj 'za hec' padla ideja o tem,da bi Blaži zagotovo pristajal Calcitov črn dres in bi lahko tekmovala za kamniško ekipo. Mohor Vrhovnik:'' Ko sta Blaža in Robert dejansko pričela razmišljati o tem,da bi vozila za našo ekipo, sem bil po eni strani počaščen, po drugi pa nisem bil prepričan,ali si tekmovalko njenega kova sploh lahko privoščimo in smo ji sposobni zagotoviti pogoje, ki jih tekmovalka njenega nivoja potrebuje. Še leto ali dve nazaj si nismo mogli niti v sanjah predstavljati, da bi tekmovalci svetovnega vrha razmišljali o dirkanju za naš klub. V zadnjih letih pa mislim, da smo tako tekmovalno kot organizacijsko res napredovali in Blažin prestop si lahko predstavljamo kot kazalec, ki kaže, da klub s predsednikom Cirilom Grkmanom na čelu peljemo v pravo smer. Imamo največjo kolesarsko šolo v Sloveniji, sedaj pa bomo imeli še člansko ekipo,ki bo sposobna dosegati odlične rezultate na najvišjem nivoju.''

Blaža Klemenčič je bila predvsem navdušena nad velikim številom deklic, ki v Kamniku trenirajo gorsko kolesarstvo: ''Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Avstriji je prišlo zame in ostale slovenske tekmovalce navijati kar nekaj 'Calcitovih' družin. Mislim,da sem imela v kamniških navijačih največjo podporo in z nekaterimi deklicami iz kluba smo po dirki postale že prave prijateljice. Veselim se, da se jim bom že kmalu pridružila na kakšnem treningu v telovadnici in na kolesu,'' je o odnosu z najmlajšimi članicami kluba povedala zvezdnica gorskega kolesarstva.

Robert Pintarič pa še dodaja:''Sedaj, ko je prišlo do dogovora s  Calcit Bike Team-om, bom imel sam veliko lažje delo kot v nemški ekipi. V celoti bom skrbel le za Blažo in za plan treninga Urbana Ferenčaka ter perspektivnega mladinca Grega Krajnca. Seveda bodo moje izkušnje v klubu lahko izkoristili in v kolikor bodo želeli se bodo vedno lahko name obrnili po nasvet. Več časa bom imel tudi za opravljanje selektorskega dela, kjer sem si zadal cilj, da poleg dveh ženskih predstavnic na olimpijado v Rio peljem še enega moškega predstavnika.''

Besedilo: Mohor Vrhovnik
Fotografije: Grega Stopar


<< Nazaj | Novice