Mali grad

Glasovi Mešanega pevskega zbora Odmev zadoneli v Mekinjskem samostanu

12.06.2018

 

Glasovi Mešanega pevskega zbora Odmev zadoneli v Mekinjskem samostanuV soboto, 2. junija 2018, je Mešani pevski zbor Odmev v Mekinjskem samostanu pripravil letni koncert, ki je bil znova tematsko obarvan. Če so pred časom pripravljali projekte s popevkami, zahtevnimi vižami, dixie in gospel repertoarjem so si letos zadali cilj, da obiskovalcem predstavijo vsaj delček bogate slovenske kulturne dediščine. Pripravili so večer slovenskih ljudskih pesmi naslovljen »Nocoj je edna lüšna noč« in nas tako popeljali od Primorske do Prekmurja, od gorenjskega konca pa do Bele krajine. Skupaj s poslušalci so prekrižarili Slovenijo in prepevali o dogodkih in pripetljajih, ki so v preteklosti zaznamovali preprostega Slovenca. Ob tem so s hudomušnimi in poučnimi veznimi besedili razložili tako besedila pesmi kot tudi dogodke, ob katerih so le-te nastale.

Dobro uro in pol trajajoč koncert je bil sprva predviden v atriju samostana, ki je trenutno v postopnem oživljanju in so ga prav zaradi tega pevci in pevke Odmeva tudi izbrali za prizorišče njihovega koncerta. Ker pa je v teh dneh vreme nepredvidljivo, jih je pregnalo v enega od prostorov v samostanu, kjer se je nagnetlo obiskovalcev, kar je Odmevovce zelo razveselilo. Nenazadnje pojejo z dušo in veseljem za poslušalce. Zbor bi se rad zahvalil tudi zavodu Mekinjski samostan, ekipi Doma kulture Kamnik in vsem ostalim, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji večera.

S koncertom »Nocoj je edna lüšna noč« so se Odmevovci poslovili od letošnje sezone pred domačimi poslušalci. V torek, 5. junija 2018, pa jih je čakalo še zadnje letošnje gostovanje - v Velenju pri Šaleškem akademskem pevskem zboru, ki so v lanski sezoni tudi gostili v Kamniku.

S koncertoma je Odmev zaključil s sezono, v kateri so vodstvo in pevci pripravili več odmevnih projektov, gostovali so širom Slovenije, osvojili najvišje rezultate na območni in regijski reviji pevskih zborov, ter prejeli številna posebna priznanja za izvedbe pesmi. Prav tako so gostovali v Italiji - v kraju Lago ob Gardskem jezeru. Tam so prepevali na mednarodnem festivalu in stkali več prijateljstev, ki že nakazujejo nadaljnja sodelovanja zbora s festivali in posameznimi sestavi v tujini. Tako Odmev uspešno nadaljuje že več kot desetletno tradicijo predstavljanja Kamnika, Slovenije in naše kulture po svetu.

Besedilo in fotografiji: Anže Burja


<< Nazaj | Novice