Mali grad

Glasbeni spektakel Carmina Burana požel navdušenje ob zaključku Srednjeveških dnevov

13.06.2010

 

Kamnik se je ta vikend, ob vitezih in konjenicah, grajskih pisarjih in obrtnikih, po letu dni ponovno vrnil v čas srednjega veka.

Uradno odprtje tradicionalne prireditve je tudi to leto pripadlo županu občine Kamnik Antonu Tonetu Smolnikarju, ki je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je prireditev, katere glavni pokrovitelj je občina, vsako leto programsko bogatejša.

   
   

V popoldanskih urah je v staro mestno jedro največ obiskovalcev privabilo tekmovanje za Vrtomirjev prstan, kjer se ekipe že nekaj let zapored pomerijo v posebni srednjeveški igri, zmago med petimi ekipami pa so si to leto priborili Moravčani.

Za spektakularen sobotni zaključek so organizatorji poskrbeli s scensko kantato Carmina Burana, katero je uprizoril več kot 100 članski pevski zbor, kjer so umetniške moči pod vodstvom Antona Ludwiga Pfella prvikrat združili pevski zbori iz Kamnika ter pobratenega bavarskega mesta Andechs. Skladatelj Carl Orff, avtor Carmine Burane, je ravno v Andechsu preživel zadnje obdobje svojega življenja.

»Vsemogočna fortuna«, najbolj znana tema Carmine Burane, je naznanjala uvod in zaključek uro in pol trajajočega glasbenega spektakla, ki je požel veliko navdušenja s strani obiskovalcev. Teh se je na Trgu prijateljstva zbralo več kot 400, med njimi tudi županja občine Andechs Anna Elisabeth Neppel ter župan občine Kamnik Anton Tone Smolnikar. Oba sta na koncu izrazila veliko zadovoljstvo ob uspešno izpeljanem projektu, pohvale pa namenila nastopajočim in organizatorjem – Agenciji za razvoj turizma in podjetništva v Kamniku in direktorici dr. Andreji Eržen, najbolj zaslužni za idejo in njeno realizacijo.

   
   

Zbore, Mešani pevski zbor Andechs, Mešani pevski zbor Cantemus, Mešani pevski zbor Odmev ter pevski zbor Glasbene šole Kamnik, so na odru obogatili Jelena Boljubaš in Julijan Reim na klavirju, tolkala Slovenskega tolkalnega projekta SToP ter vokalni solisti Martina Burger, Matjaž Stopinšek in Klemen Šiberl.


<< Nazaj | Novice