Mali grad

Glas stare Rusije v Plečnikovi cerkvi v Stranjah

12.08.2015

 

Festival stare glasbe Seviqc Brežice je po več letih premora zopet gostoval v kamniški občini. Minulo soboto je v prepolni cerkvi Sv. Benedikta v Stranjah nastopila ruska skupina Svetilen s programom Od vzhoda do zahoda - z ljubeznijo: glas stare Rusije, ki je z živim izročilom stare pravoslavne zborovske kulture navdušila zbrano občinstvo.

Glasbeniki so v Plečnikovi cerkvi ustvarili čudovito, skrivnostno, protislovno zvočno atmosfero ruskega srednjega veka. Po besedah direktorja festivala, Klemna Ramovša, je ansambel predstavili specifičen program, ki je terjal obilico trdega dela, saj so glasbeniki v knjižnicah in na terenu iskali številne zanimive partiture pravoslavne glasbe in jih priredili za svoje glasove. Program koncerta ni izviral le iz Rusije, marveč tudi iz drugih pravoslavnih dežel, kot so Grčija, Bolgarija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija in druge. Koncert je vključeval različne zborovske sloge in žanre, kot so zborovska tradicija cerkvenih zavodov, kozaške duhovne pesmi, molitve, tožbe in pravoslavne praznične napeve in je tako predstavljal potovanje v preteklost čez širno območje stare Rusije in celotnega pravoslavnega sveta.

Pred koncertom je v okviru festivalskega predtakta potekal pogovor z umetniki in ogled ter predstavitev cerkve in njene notranje opreme, ki jo je oblikoval sloviti arhitekt Jože Plečnik.

Festival Seviqc Brežice je danes v Sloveniji sinonim za staro glasbo, saj si je v več kot tridesetih letih delovanja utrdil svoj ugled doma kot prireditev nacionalnega pomena in se uvrstil med najpomembnejše kulturne dogodke, v svetu pa si je ustvaril status odlične in visoko cenjene prireditve ter požel priznanja umetnikov, strokovne kritike ter ljubiteljev glasbe. S koncertom skupine Svetilen v Stranjah stopa v drugo polovico letošnjega koncertnega programa, ki se na gradu Turjak zaključi 28. avgusta.

Besedilo in fotografije: Lucija Podbrežnik


<< Nazaj | Novice