Mali grad

Gašperju Ribiču za rojstni dan, Kamničani prepričljivi v Amstettnu

11.12.2013

 

Odbojkarice Calcit Volleyballa nadaljujejo z dobrimi igrami tudi v pokalu Challenge, saj so na prvi tekmi šestnajstine finala brez večjih težav premagale ekipo Askö Linz. Kamničanke so bile boljše v vseh elementih odbojkarske igre in če bodo podobno igro prikazale tudi čez teden dni v Linzu, se bodo zanesljivo uvrstile v osmino finala. Še pred gostovanjem v Linzu jih v soboto, 14. decembra, čaka še tekma devetega kroga srednjeevropske lige, ko bodo v ŠD Kamnik gostile Slavijo iz Bratislave.

Calcit Volleyball - Askö Linz      3:0 (15, 13, 16)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev. Sodnika: Sabrosa Moratilla (Španija) in Tekol (Turčija).

Calcit Volleyball: E. Mori, Turnšek 17, Božič 4, Kavčič, Borko 4, Vrhovnik 10, Valenčič 5, N. Mori 2, Hribar – libero2, Jerala – libero 1, Charuk 8, Ščuka 7. Trener: Gašper Ribič.

Askö Linz-Steg: V. Teufl 9, Berger – libero 1, Zauner1 , S. Krepper , P. Teufl 6, Arico 7, K. Krepper, Fondriest 5, Gerling 6, Atzmüller. Trener: Rogelio Hernandez.

Pred dobrim mesecem dni so kamniške odbojkarice v četrtem krogu srednjeevropske lige v gosteh s 3:1 premagale svoje nocojšnje gostje na prvi tekmi šestnajstine finala pokala Challenge. Že zato so bili tokrat v vlogi favoritinj, ki je njihov trener Gašper Ribič sicer ni sprejel, za nameček pa se je vodstvo avstrijskega kluba zahvalilo za sodelovanje kanadski organizatorki igre Mega Cyr. Če k temu dodamo še odlično formo, v kateri so v zadnjem času odbojkarice Calcit Volleyballa, je bilo jasno, da bi se jeziček na tehtnici tudi tokrat moral nagniti na njihovo stran. Tokrat so Kamničanke dvoboj z Avstrijkami začele v postavi Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in na mestu proste igralke Meta Jerala. Do prvega tehničnega odmora so si domače odbojkarice, zahvaljujoč dobrim servisom, priigrale tri točke prednosti, takoj po vrnitvi na igrišče pa so po asu Tamare Borko in lastni napaki avstrijske ekipe povedle z 10:5. Takšna je bila po še eni napaki Avstrijk razlika tudi ob drugem tehničnem odmoru, čeprav so se pred tem na servis Patricie Teufl Kamničankam približale na dve točki zaostanka (8:10). Na dve točki zaostanka so se gostje domačinkam približale tudi na servis Valerie Teufl, ki je dosegla kar dva asa zapored, zato je Gašper Ribič pri vodstvu svoje ekipe s 16:14 vzel polminutni odmor, v katerem je predvsem opozoril svoje varovanke, da se Avstrijke ne bodo kar tako predale. Opozorilo je očitno zaleglo, kajti s petimi točkami zapored so odbojkarice Calcita svojim nasprotnicam pobegnile že za sedem točk, saj so ob dobrem servisu bolje zaigrale tudi v napadu. Z asom Petre Vrhovnik za vodstvo z 22:14 pa je bilo avstrijskega odpora v prvem nizu konec. Zadnjo točko v prvem nizu je z blokom, ob pomoči Lucy Charuk, dosegla Lana Ščuka.

Tudi drugi niz se je začel podobno kot prvi. Kamničanke so še naprej »pritiskale« s servisi, Avstrijke pa so imele nemalo težav na sprejemu, toda s podobnimi težavami so se soočale tudi domače odbojkarice, ki pa so po bloku Tamare Borko na prvi tehnični odmor v drugem nizu vendarle odšle s prednostjo treh točk. Kapetanka Kamničank je, tako kot v prvem nizu, s svojima servisoma, prvič v drugem nizu svoji ekipi priborila pet točk prednosti (10:5), tik pred odhodom na drugi tehnični odmor pa je Lucy Charuk z asom Calcit Volleyballu priigrala šest točk prednosti. Vendar s tem serije zaporednih točk za domačo ekipo še ni bilo konec, kajti po dveh blokih Borkove in Turnškove, je bilo že 17:9 za domačo ekipo. Pred končnico niza je namesto Tamare Borko prvič na tekmi v igro vstopila Anja Kavčič, nato pa je Lano Ščuko na mestu sprejemalke zamenjala Nika Mori. Z dvema odličnima potezama na mreži je odpor gostij v drugem nizu dokončno strla organizatorka igre Mojca Božič.

Tretji niz so bolje začele avstrijske odbojkarice, ki so po uspešnem napadu Patricie Teufl povedle s 7:4. Kamničanke so imele težave predvsem na sprejemu, pa tudi v napadu niso bile tako učinkovite kot v prejšnjima nizoma, zato je Gašper Ribič namesto Lane Ščuke v igro poslal Saro Valenčič. Prav Koprčanka v vrstah Calcita je s tremi uspešnimi napadi ob asu Mojce Božič in napaki gostij imela največ zaslug za novo vodstvo domače ekipe (9:8). Na servis Sare Valenčič so Kamničanke vajeti igre spet prevzele v svoje roke, saj so, tudi po zaslugi Lucy Charuk, povedle s 15:9, ob drugem tehničnem odmoru pa so vodile s štirimi točkami prednosti. S tremi zaporednimi točkami na servis Lucy Charuk, so si Kamničanke priigrale že sedem točk naskoka, Gašper Ribič pa je v igro, tako kot v prvem nizu, poslal Anjo Kavčič in Niko Mori, priložnost pa je na mestu proste igralke dobila tudi Ana Katarina Hribar. Razigrane Kamničanke so z novim asom, tokrat Tjaše Turnšek, v končnico stopile z devetimi točkami prednosti (22:13) in jasno je bilo, da se jim obeta nova zmaga. Po dobri uri igre je zmago domače ekipe potrdila Sara Valenčič. Na ta način so Kamničanke čestitale za jutrišnji rojstni dan svojemu trenerju Gašperju Ribiču.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyvballa: »Vedeli smo, da ekipa Linza ne popušča, v kar smo se lahko prepričali v tretjem nizu. Pozna se jim, da nimajo več organizatorke igre Cyrove, da imajo zdaj drugo igralko in tu je tista razlika v primerjavi s prvo tekmo. Zato smo imeli nekoliko lažje delo. Pričakoval sem, da bo tekma bolj izenačena. Na koncu se je izkazalo, da smo dokaj prepričljivo dobili to tekmo, saj smo bili boljši v vseh elementih igre. Na povratni tekmi ne smemo razmišljati o tem, da moramo osvojiti dva niza, tudi na njej moramo iti na zmago. To je edini recept, da se uvrstimo v osmino finala. Če se bomo držali dogovora, tudi na povratni tekmi ne bi smeli imeti večjih težav.«

Kamničani prepričljivi v Amstettnu

Luka Slabe, trener ACH Volleyja, je imel očitno prav, ko je dejal, da Amstetten ni ravno kakovostna ekipa in da imajo odbojkarji Calcit Volleyballa vse možnosti, da se uvrstijo v osmino finala pokala Challenge. Kamničani so namreč na prvi tekmi šestnajstine finala brez večjih težav ugnali domačo ekipo. Povratna tekma bo prihodnjo sredo v Kamniku, v soboto pa bodo varovanci Marka Brumna v 14. krogu 1. DOL gostili Panvito Pomgrad.

Amstetten – Calcit Volleyball 0:3 (-13, -14, -26)

Amstetten – Dvorana Johan Pölz. 100 gledalcev. Sodnika: Dimachi (Romunija) in Peucher (Italija).

Amstetten: Schnetzer – libero, Kellum 6, Bartunek, Kreiner 1, Vračarić 2, Karlin, Nagy 5, Ichovski 5, Jurkovics, Zipper 9, Murauer 8. Trener: Martin Kop.

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan 6, T. Štern , Kvas, Pokeršnik 21, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 12, Brus, Hrast 2, Stavbar 3, Kotnik 8, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Trener Kamničanov Marko Brumen je po daljšem času spet lahko računal na vse svoje varovance, kar je pomenilo, da je doma ostal Jure Lakner, na pot v Amstetten pa je odšel Žiga Štern, ki po zmagi nad Jedinstvom iz Brčkega na povratni tekmi drugega kroga pokala Challenge ni igral za svojo ekipo. Vendar pa Žiga Štern proti zadnjeuvrščeni ekipi srednjeevropske lige ni začel, niti ga Brumen pozneje ni poslal v igro. Zato niti ni bilo potrebe, kajti Domen Kotnik in Andrej Štembergar Zupan sta na sprejemu svojo nalogo opravila dobro, tako kot tudi Martin Hrast na mestu organizatorja igre, blokerja Žan Novljan in Jernej Stavbar, korektor Danijel Pokeršnik in prosti igralec Klemen Hribar.

Prvi niz je bil izenačen do šeste točke, nato pa so Kamničani z delnim izidom 8:2 domačinom do drugega tehničnega odmora pobegnili za osem točk. V napadu sta se razigrala Andrej Štembergar Zupan in Žan Novljan. Ob boljšem servisu so Brumnovi varovanci povedli že z 21:9, zmago v uvodnem nizu pa je potrdil Domen Kotnik. Podoben potek kot prvi niz je imel tudi drugi. Ekipi sta bili do šeste točke še skupaj, nato pa so Kamničani na servis Martina Hrasta domačinom pobegnili za štiri točke, z asom Domna Kotnika pa je bilo že 17:10.

Izenačeno do šeste točke, nato dve točki prednosti za Kamničane, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodili že s sedmimi točkami naskoka. Zanesljivo dobili prvi niz, izkoristil prvo zaključno žogo. V končnici niza je domače sprejemalce s servisi spravljal v obup še Andrej Štembergar Zupan, zadnjo točko za vodstvo z 2:0 v nizih pa je dosegel Danijel Pokeršnik.

Najbolj izenačen je bil tretji niz. V njem so bili večji del niza v prednosti odbojkarji Calcita, ki so ob prvem in drugem tehničnem odmoru vodili za točko. Sledilo je obdobje nekaj slabše igre gostujoče ekipe, ki je po dveh zaporednih točkah Zipperja za domačini zaostajala že za tri točke (17:20). Toda to ekipi Amstettna ni bilo dovolj za vsaj častni niz, »krivec« zato pa je bil Danijel Pokeršnik, ki je odigral prvo simultanko, saj je dosegel kar osem točk zapored in Calcit Volleyballu zagotovil zmago s 3:0.  

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice