Mali grad

Francozinje tokrat premočne za Kamničanke

12.02.2014

 

Odbojkarice Calcit Volleyballa so bile na povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge brez pravih možnosti za napredovanje proti ekipi ASPTT Mulhouse. Francoska ekipa se je zmage veselila že pred tednom dni, ko je v Kamniku slavila s 3:1 (22, -13, 14, 22). Kamničanke se bodo zdaj lahko popolnoma posvetile domačemu prvenstvu, kjer jih v soboto v šestem krogu 1. DOL – Modra skupina čaka gostovanje v Puconcih in zaključnemu turnirju srednjeevropske lige, ki bo 7. in 8. marca v Mariboru.

ASPTT Mulhouse – Calcit Volleyball   3:0 (10, 12, 24)

Mulhouse – Palača športov. 1100 gledalcev. Sodnika: Nisancioglu (Turčija) in Geukes (Nemčija).

ASPTT Mulhouse: Feriluk 8, Lazarević 12, Bousquet – libero2, Jaeckel 11, Djilali 2, Nercher – libero2, Dabić, Faesch 4, Cely, Cekova 11, Albu 18. Trenerka; Magali Magail.

Calcit Volleyball: E. Mori 2, Turnšek 11, Božič 1, Kavčič, Borko 3, Vrhovnik 5, Valenčič 7, Jerala – libero, Charuk 1, Ščuka 2. Trener: Gašper Ribič.

Kamniške odbojkarice so, navkljub porazu na prvi četrtfinalni tekmi pred tednom, v Mulhouse prišle z željo, da prikažejo čim boljšo igro in, če se bo zato pokazala priložnost, pridejo do zmage v rednem delu tekme ter s tem do zlatega niza. Do prvega tehničnega odmora so aktualne slovenske pokalne zmagovalke še držale korak z domačinkami, ki so svojo prvo tekmo v evropskih pokalih igrale leta 1993, do zdaj njihov največji uspeh pa je bila uvrstitev v polfinale pet let pozneje. Toda z delnim izidom 8:2 je trenutno drugouvrščena ekipa francoskega prvenstva, ki je tekmo začela v postavi Faesch, Lazarević, Jaeckel, Ferulik, Albu, Cekova in Bouswquet na mestu proste igralke, ob drugem tehničnem odmoru vodila že z osmimi točkami prednosti. Kamničanke so imele preveč težav s sprejemom, ko sta bili na servisu Lazarevićeva in Albujeva, nato pa, po prihodu z drugega tehničnega odmora še Faeschova. Trener Gašper Ribič, ki je tekmo začel v postavi Eva Mori, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in z Meto Jeralo na mestu proste igralke, je skušal potek tekme spremeniti z menjavami in polminutnima odmoroma, toda neuspešno. Tako je namesto Ščuke v igro vstopila Sara Valenčič, Morijevo pa je zamenjala Mojca Božič. Za nameček je domača ekipa blestela še v bloku, v prvem nizu jih je dosegla kar pet, učinkovitost kamniške ekipe v napadu pa je bila preslaba in tudi tu, ob slabem sprejemu seveda, gre iskati vzroke za le deset osvojenih točk v uvodnem nizu.

Drugi niz se je za kamniško ekipo začel spodbudno, z vodstvom z 2:0, žal pa je bilo nadaljevanje podobno kot v prvem nizu. Odbojkarice Mulhousea so še naprej veliko bolje izvajale začetne udarce, bile so boljše v bloku, bolj prodorne v napadu in vseh upov po napredovanju je bilo za Kamničanke konec že do drugega tehničnega odmora. Ob njem so domačinke vodile že z neulovljivimi enajstimi točkami prednosti. Po njem je namesto Vrhovnikove v igro spet stopila Valenčičeva, proti koncu niza pa je kapetanko Tamaro Borko v bloku zamenjala Anja Kavčič. Varovanke trenerke Magali Magail so do tudi do konca drugega niza, igrale zavzeto, brez podcenjevanja, o čemer priča tudi le dvanajst točk kamniške ekipe v tem nizu. To je tudi pomenilo, da se je ASPTT Mulhouse tudi praktično uvrstil v polfinale pokala Challenge, zato je v tretjem nizu Američanko Jaecklovo na sprejemu zamenjala Djilalijeva, spočila pa se je tudi lahko organizatorka igre Faeschova, namesto katere je v igro stopila Dabićeva. Tudi v kamniški ekipi je v primerjavi s prvima dvema nizoma prišlo do dveh menjav, in sicer sta tretji niz začeli Mojca Božič in Sara Valenčič. Prav slednja je imela s svojimi servisi nemalo zaslug, da so Kamničanke na prvi tehnični odmor odšle s petimi točkami prednosti, vodile pa so tudi že z 12:4. Toda v njihovi igri so se spet pojavile težave na sprejemu, tokrat na servis Ferilukove, ko so domačinke dosegle pet točk zapored. Z dvema novima asoma Albujeve so Kamničanke pred drugim tehničnim odmorom vodile le še za točko (14:15), vendar so nanj še vedno odšle z dvema točkama naskoka. Ko so po uspešnem napadu Turnškove, pred končnico niza povedle z 22:18, je vse kazalo vsaj na častni niz, toda namesto, da bi niz zanesljivo dobile, so domačinkam dovolile pet zaporednih točk, v napeti končnici pa je tekmo, kako drugače kot z asom, končala Romunka Albujeva.

Zmaga višje, bolj izkušene in tudi kakovostnejše francoske ekipe je bila zaslužena, saj je bila boljša v vseh elementih odbojkarske igre. Dosegle so kar enajst asov, Kamničanke le štiri, imele kar 70-odstoten sprejem, od tega je bilo 51-odstotkov idealnega, v napadu pa so bile 46-odstotno uspešne. K vsemu temu so dodale še devet blokov. Popolnoma drugačna je bila statistika odbojkaric Calcit Volleyballa, ki so štirim asom dodale še štiri bloke, njihove sprejem le bil le 38-odstoten – idealnega je bilo še deset odstotkov manj, njihova učinkovitost v napadu pa samo 27-odstotna. Očitno je, da so Kamničanke pregorele v želji, toda že uvrstitev v četrtfinale pokala Challenge je eden največjih uspehov ne samo odbojkaric Calcita, temveč tudi slovenske ženske klubske odbojke.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice