Mali grad

Fotografska razstava o Povezovalki B31

27.08.2010

 

V kamniški občinski stavbi na Glavnem trgu 24 je v času uradnih ur na ogled fotografska razstava Dušana Letnarja in Primoža Hienga, ki vsak s svojim objektivom prikazujeta poglede na izgradnjo lokalne povezovalne ceste B31 med Bakovnikom in kamniško obvoznico.

Dušan Letnar se je svojega dela lotil zelo temeljito, saj je skoraj dnevno spremljal dogajanje na gradbišču, fotograf Primož Hieng pa je gradnjo ceste ujel med letom s helikopterjem Letalske policijske enote.

Dva fotografa – dva pogleda na novo cestno povezavo

Dušan Letnar, letnik 1952, poleg mnogih hobijev v življenju veliko časa posveča ljubiteljski fotografiji. Foto klubu Kamnik se je pridružil leta 2005, vendar se je s fotografijo srečeval že mnogokrat prej.

S članstvom v klubu je začel aktivno sodelovati na domačih in tujih fotografskih razstavah ter priredil dve samostojni razstavi z naslovi Zeleno in Mak. Kot ljubitelj umetniške fotografije se ni povsem predal digitalni dobi, saj z veseljem uporablja tudi črno-bele negative in se predaja vonju klasične temnice. Prav ta razstava je v celoti zajeta na 35 mm negativ film.

Fotografije so nastale kot zapis časa – časovno je namreč zajel gradnjo Ceste treh mostov oziroma lokalno povezovalno cesto B31. Razstava predstavlja območje, kjer stoji danes ta most v vseh gradbenih fazah, veliko pozornosti pa je posvetil tudi temu, da je fotografiral vse glavne akterje, ki so prispevali k tej novi kamniški pridobitvi.

Na fotografijah boste tako našli kamniškega župana Antona Toneta Smolnikarja, Ivana Zidarja, predsednika uprave SCT, Romana Žurbija iz podjetja Žurbi team, številne delavce, gradbene stroje …

Avtor barvnih fotografij Primož Hieng, letnik 1955, se je s fotografijo začel ukvarjati že v osnovni šoli pod mentorskim vodstvom Vlastje Simončiča in Staneta Hrasta. Po študiju novinarstva se je leta 1978 zaposlil na Radiu Glas Ljubljane, kjer je delal skoraj 16 let. Leta 1994 se je odločil za samostojno novinarsko in fotografsko pot.

Uspešno je začel združevati ljubezen do pisanja in fotografiranja. Od leta 1997 je glavni in odgovorni urednik Kamniških novic. Svoje etnološko in zgodovinsko obarvane reportaže redno objavlja v prilogi TT Slovenskih novic, kjer sodeluje od leta 2002. Leta 1997 je objavil svojo prvo avtorsko monografijo Sv. Florjan, leta 2008 pa knjigo s fotografijami solin iz zraka z naslovom Nad kavedini Sečoveljskih solin. V teh dneh bo izšla prav posebna knjiga z naslovom Kamnik – portret iz zraka z več kot 150 barvnimi pogledi na občino iz ptičje perspektive.

V svojem fotografskem ustvarjanju med drugim odkriva lepoto upodabljanja mest in pokrajine iz zraka. Imenitna je tudi serija njegovih fotografij pustnih mask, ki jih je v letih od 2001 do 2010 posnel v številnih pustnih središčih po Sloveniji. S fotografskim aparatom spremlja tudi številne etnološke in kulturne prireditve ter druge dogodke, ki so povezani z njegovim novinarskim delom.

 


<< Nazaj | Novice