Mali grad

Folklorno obarvana sobota

08.09.2012

 

Sobota je po tradiciji namenjena folklori, ki so pomemben del kulturne zapuščine vsakega naroda. Po dopoldanskem nastopu otroških folklornih skupin je sledilo tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine ter uprizoritev igre Županova Micka v izvedbi KUD Ivan Cankar, Šmartno v Tuhinju. Vrhunec večera je bil zagotovo nastop Akademske folklorne skupine France Marolt Ljubljana. Ljudski plesi so plesi, ki so za določeno obdobje značilni za širši krog prebivalstva. Izvirajo iz preteklosti in jih časovno ni mogoče natančno opredeliti. Nekateri plesi so bili zavestno privzeti od drugod v nekem obdobju in so se ob različnih priložnostih širili naprej in spreminjali. Vsaka pokrajina je prilagajala plese tudi pokrajinskim značilnostim. Naloga folklornih skupin je, da poustvarjajo plesno izročilo, tako da je na odru čim bolje prikazano dejansko življenje v preteklosti.

Dopoldanski del smo tako namenili otroškim folklornim skupinam, ki jih je glede na kvaliteto in strokovnost izbral dr. Bojan Knific, strokovnjak iz tega področja, prav tako tudi zunanji strokovni sodelavec Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Poleg plesnega, godčevskega in pevskega izročila otroške folklorne skupine ohranjajo tudi različne vsebine, dogodke, ki so nekoč povezovali otroke. Na glavnem odru so se predstavile Otroška folklorna skupina Kulturnega društva France Prešeren iz Račne pri Grosupljem, Otroška folklorna skupina Spominčice iz Rogaške Slatine, Starejša otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Sora, Medvode ter Starejša otroška folklorna skupina Kres, Novo mesto.

Na glavnem odru je nato zadonel zvok diatonične harmonike finalistov že sedmega tekmovanja za pokal Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki so se tokrat pomerili v štirih starostnih kategorijah. Absolutni zmagovalec je postal Blaž Brudar.

Sledila je uprizoritev igre Županova Micka v izvedbi KUD Ivan Cankar, Šmartno v Tuhinju, ki letos praznuje zavidljivo 60. obletnico delovanja. Z njo so organizatorji nadgradili in popestrili letošnji program prireditve, kar je dokazala množica obiskovalcev, ki je zapolnila Glavni trg in igralcem na koncu namenila velik aplavz.

Vrhunec današnjega programa je bil zagotovo nastop Akademske folklorne skupine Franceta Marolta iz Ljubljane, ki je uprizorila modno revijo folklornih kostumov in narodnih noš s poudarkom na ženskih pokrivalih. Predstavili so nekaj najlepših primerov iz bogate zakladnice folklornih kostumov. Skupina se že 64 let trudi približati slovensko ljudsko izročilo širši javnosti, tudi z dogodki, ki presegajo folklorne okvirje. S strokovnim znanjem in občutkom za poustvarjanje vzdržuje sloves najboljše folklorne skupine in odpira nove smernice v folklorni dejavnosti.

V okviru njihovega nastopa je potekal tudi natečaj za »naj« zavezano pečo, katerega namen je spodbuditi posameznike in skupine, da se temeljito posvetijo petelinčkovi vezavi peče ter svoja prizadevanja pokažejo javnosti in s tem opozorijo na vrednost, ki jo ima lahko peča v sodobni slovenski družbi. Strokovna komisija v sestavi dr. Bojan Knific, Katarina Šrimpf in Brane Demec je izmed 12 prijavljenih izbrala »naj« staro in »naj novo pečo«.

Zabava se je nadaljevala z Ansamblom Zupan.

Naj vas v naše praznično mesto povabimo tudi jutri. Dopoldan bodo, tako kot zadnja leta, v sodelovanju s festivalom od Celja do Žalca, popestrile tuje folklorne skupine, letos iz Črne Gore, Litve in Italije. Vrhunec prireditve bo po tradiciji povorka narodnih noš, ki bo izpred Ljubljanske ulice krenila točno ob 15. uri. Napovedujemo preko 2.200 narodnih noš iz Slovenije in tujine.

Tudi jutri pa vas čaka bogat spremljevalni program, predvsem sta privlačna sejem domače in umetnostne obrti na ulici Šutna ter živilska tržnica s predstavitvijo lokalnih kmetov na Trgu talcev – »Podeželje v mestu«.


<< Nazaj | Novice