Mali grad

Folklorno in harmonikarsko obarvana sobota 45. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

12.09.2015

 

Kulturna dediščina v pesmi in plesu je bila rdeča nit današnje s soncem obsijane sobote. Kamničane je dopoldan na Glavnem trgu prebudilo 40 veteranov Godbe Ljubljana pod vodstvom gospoda Viktorja Kresnika. Gre za eno izmed najbolj kvalitetnih godb na Slovenskem, saj ima precejšen del članov akademski naziv, če pa seštejemo še njihovo starost, bi skupaj sešteli kar preko 3000 let. S predstavo pestrega nabora ljudskih pesmi so nadaljevali Ljudski pevci iz Tuhinjske doline in Ljudske pevke Predice.

Na odru za Kavarno Veronika je potekalo jubilejno 10. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš. Na predizbor za finalni nastop se je prijavilo 27 tekmovalcev, starih od 8 do 72 let, ki so z ubranimi melodijami želeli prepričati komisijo in tako nadaljevati v finalnem nastopu tekmovanja v popoldanskih urah na glavnem odru. Letošnji absolutni zmagovalec je simpatičen Luka Mlakar, katerega zaščitni znak je klobuk, za »naj ljudskega godca« pa je komisija letos prvič izbrala godčevko, Tanjo Pokrižnik. Zmagovalec v kategoriji do 10 let je bil Matic Jeraj, od 11 do 16 let Luka Mlakar, v kategoriji od 16 do 45 let Gašper Belaj in v najstarejši kategoriji (nad 45 let) pa Stane Makovec.

Ljubitelje harmonike pa so razveseli tudi člani Orkestra harmonikarjev CiS, ki so pod vodstvom Cirila Spruka pošteno zatresli oder na Glavnem trgu.

Ubrane ljudske plesne korake so prikazali Folklorna skupina Kamnik in Folklorna skupina Turistično društvo Bistrica ob Dravi.

Sledila je uprizoritev Košnikove gostilne, katera nas je na malih zaslonih razveseljevala v osemdesetih letih. Kljub temu da je bilo takrat na sporedu le enajst oddaj, je serija gledalcem ostala živo v spominu. Legendarni Mito Trefalt je s skeči prepletenimi z zabavo, ljudskega izročila in humorja nasmejal množico obiskovalcev in skupaj z ansamblom Dor ma cajt dodatno popestril popoldansko dogajanje.

V zgodnjih večernih urah je za še eno krasno predstavo z revijo kostumov in narodnih noš poskrbela Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana. Izjemen prispevek so k dogodku dodali mojstri šivilji Marija Mojca Berce in Andreja Stržinar ter čevljar Mihael Štajnar. S strokovnim znanjem in občutkom za poustvarjanje so predstavili nekaj najlepših primerkov iz bogate babičine skrinje, ki jih v svojem fundusu hrani Akademska folklorna skupina France Marolt, na novo izdelane kostume pa so pokazali tudi Folklorna skupina Zala in Folklorna skupina Škofja Loka. Mojstri so obiskovalcem izdali tudi nekaj zanimivih informacij; izvedeli smo kaj je klinčkanje, kako se izdela sklepanc in koliko ur je potrebnih za izdelavo ženske narodne noše.

Dan se je zaključil z velikim sobotnim koncertom Čukov in Majči, ki so na Glavni trg podobno kot prejšnji dan napolnili naše mesto.

Vabljeni, da naš največji folklorni festival obiščite tudi jutri, ko bodo ponovno na sporedu številni zanimivi dogodki, nikakor pa ne zamudite tradicionalne nedeljske povorke ob 15. uri. 

Besedilo: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Bojan Težak in Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice