Mali grad

Finalisti šolskega kulinaričnega tekmovanja »Kulinarika osrednje Slovenije v najboljši luči!« učenci Osnovne šole Toma Brejca in Osnovne šole Šmartno v Tuhinju

16.03.2015

 

»Res ne vem, kje začeti, vendar nikar končati okušati in gledati jedi, ki so jih pripravili osnovnošolci Kamnika, vasi Tuhinjske doline in Vrhnike! Čeprav 13. 3. 2015, (v petek), je v gostilni Pečarič na Vrhovcih dišalo, vrvelo in bilo tako slastno, da je z besedami težko opisljivo! Takoj na začetku velja pripomniti, da so si finala zaslužili vsi, odtehtale so pa take malenkosti, ki jih (morda) razumejo le priznani uveljavljeni kuharji…. Nikakor ne moremo govoriti o obronkih Ljubljane, saj ima vsak del omenjenih krajev in vsaka jed, ki so jo predstavili svoje poreklo, svoj zakaj ali zato, značilnost, povezano z zgodovino ali kulturo bivanja, predvsem pa uporabo domala izključno lastnih – domačih sestavin, iz svojih kmetij. Od jogurta, sladke smetane, skute, moke, do takih, ki se jih v trgovini sploh ne dobi: prvo kravje mleko ali »mlezva« - mlezivo, še malce rumeno, iz katerega so pripravili skuto, kri, iz katere so zakuhali vlivance v »firuž«,  in ob tem pojasnili razliko med tem in onim iz Savinjske doline, spekli kruh z meto in peteršiljem, izdelali žlinkrof iz ostankov kruha in mesa, ki je v juhi spominjal na petelinčka, »masovnik«, da ga ni bilo izpustiti iz mize, pojasnili zgodovino pastinaka, ki se je v časih babičine kuhinje uporabljal veliko pogosteje, kot sedaj, izdelali »t'hinske bleke«, »krhlovko«, postregli z »všenco« ali danko, kot jo pozna večina? sladokuscev, da,-- in zalili so s »t'hinsko vodo«, ki so jo prinesli s seboj!!, tuhinjsko filo, kloštrsko kremšnito so s sestavinami, ki sodijo v recept posodobili na izjemno inovativen način, uporabili trnič in kajžerco, pa ženof, postregli, razložili od kod in zakaj ali kje so dobili podatke za jedi, ki jih je ob določenem času ali pa kar vsak dan užival Ivan Cankar in še in še….» Takole je dogajanje opisala organizatorka kuharskega tekmovanja Anka Peljhan.

Po podatku, da je bilo na Osnovni šoli Šmartno v Tuhinju prijavljenih preko 100 otrok in so morali uprizoriti predtekmovanje, so občutki izjemni, a mešani, saj biti priča preko 300 jedem, ki so zaznamovale preteklost kulinarično tako bogatih krajev, bi bilo izjemno slastno in navdihujoče doživetje ob spremljanju mladih nadobudnežev, ki pojasnijo vse podrobnosti posamezne jedi, po drugi strani pa si zaslužijo nagrado oni, mentorice, učiteljice in šolsko osebje, ki jih spodbuja, jih pripravi in usmeri k črpanju informacij ter starši, ki jim dajo vso potrebno podlago.

Z obiskom sta mlade kuharje počastili državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Andreja Barle Lakota ter Petra Ložar. Gostili so visoke strokovnjake iz različnih področij, ki se strinjajo, da je raziskovanje kulinarične dediščine in osveščanje ljudi o njej nujno potrebno. Strokovno komisijo so sestavljali:

Zmagovalci so tokrat bili vsi! V upanju, da se od jedi in izvajalcev nismo poslovili trajno, je komisija za direkten vstop v finale, ki bo aprila v Hiši kulinarike Jezeršek, izbrala:

Kot je že zapisano, je vsaka beseda, namenjena dogodku v gostilni Pečarič, premalo, zato le iskreno čestitamo vsem vpletenim za lojalnost do lastne okolice, z željo po vnovičnem snidenju!

Besedilo: Anka Peljhan, Društvo Vesela kuhinja
Fotografije: Ljubo Vukelič, Delo


<< Nazaj | Novice