Mali grad

FAI svetovno mladinsko prvenstvo prosto letečih letalskih modelov 2012

27.07.2012

 

Pozno popoldan se je podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar udeležila svečane otvoritve FAI svetovnega mladinskega prvenstva prosto letečih letalskih modelov 2012.

Prireditev je v Sloveniji na najvišji ravni modelarskih dogodkov. Gre za svetovno prvenstvo mladincev, ki se bodo med 27. julijem 2012 in 2. avgustom 2012 pomerili v treh kategorijah (s kraticami jih imenujemo F1A, B in P) prosto letečih jadralnih modelov.

Poleg uspešno izpeljanih štirih prvenstev v Velenju, bo to zdaj že drugo tekmovanje na ravnici med občino Kamnik in občino Mengeš. Svetovnega prvenstva se je udeležilo preko 80 tekmovalcev, prihajajo pa iz 16. držav.

Modelarstvo je kot tehniški šport eden od najzahtevnejših in najkompleksnejših, ker od tekmovalca zahteva, da model skonstruira, zgradi in z njim tudi uspešno nastopi. Pravi modelar je tekmovalec, načrtovalec, izdelovalec, poznavalec materialov, elektronik, vremenoslovec in še bi lahko naštevali. Tako veliko znanja se ne pridobi v nekaj letih, zato so za doseganje vrhunskih rezultatov potrebna desetletja trdega dela, kar pa je seveda povezano z odrekanji in velikimi finančnimi sredstvi.

Društvu pilotov Elisa iz Novega mesta, ki je pod okriljem Letalske zveze Slovenije organiziralo letošnje prvenstvo, so priskočili na pomoč še Društvo modelarjev veteranov Ljubljana, ARK V. M. Komarov, RŠD Start Murska Sobota, FF sekcija ALC Lesce in Modelarski klub Kamnik.

Svetovno FAI mladinsko prvenstvo sta na ploščadi Osnovne šole Mengeš slovesno otvorila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar in župan občine Mengeš Franc Jerič.

Ob tej priložnosti je župan Franc Jerič povedal, da je to športno druženje in »verjamem, da se bodo mladi med sabo spoznali, stkali vezi in v tem športnem duhu  doživeli še veliko lepega«.

Podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar pa je modelarje in ostale prisotne prijetno pozdravila, hkrati pa izrazila veselje, da se po letu 1996 zopet vidimo v naših dveh občinah. Tekmovalcem je zaželela veliko uspeha, da bi se jim uresničile tiste želje, zaradi katerih so vložili veliko truda, naporov in znanja. Nazadnje pa povabila udeležence v občino Kamnik, naj obiščejo naše srednjeveško mesto, ki nudi mnogo naravnih in etnoloških lepot. »Z velikim veseljem vas bodo sprejeli tudi naši gostinci in občanke ter občani. Sedaj pa bi vam zaželela veliko uspehov, torej srečno!«

Slavnostni govornik direktor Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije Žiga Bruno Kotnik je vse zbrane pozdravil in poudaril, da »smo Slovenci narod letalcev. Pot velikega števila letalcev pa se začne prav v modeliranju letal«.

Predsednik komisije FAI svetovnega mladinskega prvenstva prosto letečih letalskih modelov 2012 Srdjan Pelagić  je nazadnje vsem tekmovalcem zaželel »ugodno vreme, ki nam bo omogočilo kvalitetno tekmovanje, dobre lete in veliko uspeha«, s temi besedami pa uradno naznanil začetek letošnjega FIA svetovnega mladinskega prvenstva prosto letečih letalskih modelov. 

Za kulturno popestritev dogajanja sta poskrbeli Mengeška godba in Folklorna skupina Mengeš.

Svetovno mladinsko prvenstvo si lahko ogledate na Mengeškem polju (Drnovo) do četrtka, 2. avgusta 2012. 

Vsem tekmovalcem srečno in uspešno prvenstvo!  


<< Nazaj | Novice