Mali grad

Exposed – mednarodni natečaj digitalne fotografije

30.01.2011

 

Včeraj je v Domu kulture Kamnik potekala slavnostna prireditev ob zaključku mednarodnega  natečaja digitalne fotografije z otvoritvijo razstave in podelitvijo kar 68 nagrad in diplom (nagrajenci natečaja. doc). Prireditve so se udeležili tudi vidnejši predstavniki Fotografske zveze Slovenije.

Natečaj EXPOSED je potekal pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije (FZS), Mednarodne fotografske zveze (FIAP), ameriške fotografske zveze (PSA) in mednarodnega združenja fotografov (UPI).

250 obiskovalcev prireditve je bilo navdušenih tako nad odličnimi fotografijami, ki so si jih ogledali ob klavirski spremljavi Simona Skalarja, kot nad plesnim kulturnim programom. Klemen Brumec, predsednik organizacijskega odbora in Bojan Težak, predsednik Foto kluba Kamnik ter vsi ostali člani so bili že lansko leto več kot navdušeni nad rezultati, letos pa je natečaj presegel vsa tudi najbolj skrita pričakovanja, saj se ga je udeležilo skoraj 400 avtorjev več kot lani, kvaliteta fotografij, ki je bila že lani na izredno visokem nivoju, pa je letos še višja.

Razpisane so bile 4 kategorije, in sicer akt, prosta barvna, prosta črno-bela in pokrajina - lani so organizatorji v temi »narava« dobili kopico ptičev, slonov in ostalih živali, zato so se letos odločili za »pokrajino«, kar se je izkazalo za zelo dobrodošlo osvežitev.

Trije člani mednarodne žirije Jure Kravanja iz Celja, Peter Pokorn ml. iz Škofje Loke in Milan Marković iz Valjeva (Srbija) so opravili zelo zahtevno in težko, pa vendar odlično delo. Jure Kravanja je Exposed označil kot festival svetovne fotografske umetnosti v Kamniku, o njem pa povedal naslednje: »Z veliko radostjo lahko pomislim na nedolgo minuli izbor fotografij v Kamniku: na rekordno število prispelih in med njimi mnogo prav odličnih fotografij, na prisrčne gostitelje, ki nič ne prepustijo naključju, in na tisto tako zaželeno adrenalinsko vnemo ob izbiranju najboljše podobe in najodličnejših fotografij. Bilo je res šele drugo kamniško srečanje “na vrhu”, toda ni potrebno biti jasnoviden, da ga vidimo že tradicionalnega.«

Prireditve se je udeležil tudi Vasja Doberlet, predstavnik za stike s FIAP pri Fotografski zvezi Slovenije. Predsednik Fotografske zveze Slovenije, Silvo Slapar pa se je zaradi bolezni opravičil, o natečaju pa povedal: »Lahko ste zelo ponosni na svoje delo. Čestitam članom Foto kluba Kamnik in vsem nagrajencem. V Fotografski zvezi Slovenije s spoštovanjem gledamo na vaše delo. Iskrene čestitke.«

Na prireditvi so bili podeljeni tudi častni fotografski nazivi Mednarodne fotografske zveze FIAP in Fotografske zveze Slovenije. Naziv AFIAP sta prejela Lili Jazbec in Klemen Brumec, naziv F3 FZS Klara Galičič, Manuella Popović in Janez Ravnikar ter naziv F2 FZS Aleš Senožetnik in Mojca Ketiš.

Še več informacij o natečaju, Foto klubu Kamnik in seveda nabor odličnih fotografij pa najdete na http://exposed.fotoklub-kamnik.si in http://www.fotoklub-kamnik.si.

Besedilo in fotografija: Bojan Težak


<< Nazaj | Novice